Ταξίδι στις Η.Π.Α. έχει προγραμματίσει η Aung San Suu Kyi, διάσημη ακτιβίστρια και πολιτικός της Μιανμάρ, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι της στη συγκεκριμένη χώρα, ύστερα από τουλάχιστον 20 χρόνια. Στη διάρκεια παραμονής της στην πρωτεύουσα, Ουάσινγκτον, αναμένεται να δώσει ομιλία ενώπιον των μελών του Κογκρέσου ενώ θα έχει και συναντήσεις με κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Aung San Suu Kyi είχε ταξιδέψει τον Ιούνιο στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στις Ελβετία, Νορβηγία, Ιρλανδία, Βρετανία και Γαλλία, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι η χώρα της συνεχίζει να βαδίζει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, αλλά και να επιστήσει την προσοχή στις ξένες επιχειρήσεις, οι οποίες επιθυμούν να επενδύσουν στη Μιανμάρ. Έχοντας παραμείνει για χρόνια υπό κατ’ οίκον περιορισμό, η διάσημη ακτιβίστρια εξελέγη βουλευτής στις συμπληρωματικές εκλογές της 1ης Απριλίου, οι οποίες εντάσσονται σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που προωθεί εδώ και 1,5 χρόνο η μεταβατική κυβέρνηση του προέδρου, Thein Sein.

Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων
7 Νοε 2010: Πρώτες εκλογές μετά από 20 χρόνια
13 Νοε 2010: Τερματίζεται ο κατ’ οίκων περιορισμός της Aung San Suu Kyi
30 Μαρ 2011: Μεταβίβαση της εξουσίας στην τωρινή κυβέρνηση από τους στρατιωτικούς
19 Αυγ 2011: Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης διάσημη ακτιβίστρια συναντά τον πρόεδρο της χώρας, Thein Sein
12 Οκτ 2011: Απελευθερώνονται περισσότεροι από 200 κρατούμενοι
12 Οκτ 2011: Νέα εργατική νομοθεσία επιτρέπει τις συγκεντρώσεις
23 Δεκ 2011: Το NLD νομιμοποιείται
13 Ιαν 2012: Μαζικές απελευθερώσεις πολιτικών αντιφρονούντων
1 Απριλίου 2012: Διεξαγωγή συμπληρωματικών βουλευτικών εκλογών

Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών ήταν η άρση σημαντικών οικονομικών κυρώσεων που είχε επιβάλλει η Δύση στην ασιατική χώρα, μετά το πραξικόπημα του Στρατού στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν και εμπόδισε το κόμμα «Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία» (NLD) να ανέβει στην εξουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Συμφωνία για συνεργασία στην Ασία, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012, 10:21

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης