Σε διερευνητικό κυνήγι μισθοδοσίας έχει επιδοθεί το τμήμα Μισθοδικείου, προκειμένου να διαπιστώσει το πάσης φύσεως κόστος που δαπανά η Βουλή για τον κάθε βουλευτή. Με έγγραφο του ζήτησε από τους επικεφαλείς της Βουλής να του γνωστοποιήσουν το συνολικό χρηματικό ποσό που δαπανάται για τον κάθε βουλευτή, χωρίς όμως ακόμα να έχει πάρει κάποια απάντηση.
Μετά από τις προσφυγές δικαστικών λειτουργών που ζητούν να κηρυχθούν παράνομες οι μειώσεις που έγιναν στον κλάδο τους, το εν λόγω δικαστήριο -το οποίο καλείται να εξετάσει την προσφυγή και να αποφασίσει- ζήτησε διευκρινήσεις από τη Βουλή προκειμένου να καθοριστεί ο μισθός των δικαστικών, αφού σύμφωνα με το Σύνταγμα «οι βουλευτές δικαιούνται αποζημίωσης η οποία είναι ίση με το σύνολο των πάσης φύσεως μηνιαίων αποδοχών του ανώτατου δικαστικού λειτουργού».
Το έγγραφο στάλθηκε στον γενικό γραμματέα της Βουλής, κ. Θάνο Παπαϊωάννου και όχι στον πρόεδρο του Σώματος, διότι ο πρώτος ως υπηρεσιακός παράγοντας πρέπει να απαντήσει, κάτι που ωστόσο δεν έκανε παρά τη δίμηνη διορία που ανέφερε το έγγραφο, αφού είχε οριστεί νέα δικάσιμος στις 12 Ιουνίου 2012.
Αιτία της «κοινοβουλευτικής σιωπής» αποτελεί το γεγονός ότι η Βουλή δυσκολεύεται να απαντήσει ότι το «πάσης φύσεως» κόστος του κάθε βουλευτή για το Κοινοβούλιο ξεπερνά τις 20.000 ευρώ μηνιαίως.
Βάσει του προϋπολογισμού της Βουλής, η βουλευτική αποζημίωση για κάθε βουλευτή φτάνει τα 8.000 ευρώ ενώ περίπου στα 1.100 ευρώ κατά μέσο όρο τον μήνα υπολογίζονται οι αμοιβές των βουλευτών από τη συμμετοχή τους στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Ποσό το οποίο όμως δεν είναι σταθερό, αφού οι βουλευτές που συμμετέχουν, για παράδειγμα, στην Επιτροπή Οικονομικών παίρνουν πολλά περισσότερα χρήματα από άλλους.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου για το 2012 το συνολικό ποσό για την κάλυψη της οικογενειακής παροχής και εργοδοτικών εισφορών υπέρ ΕΟΠΠΥ ανέρχεται στα 1.062.000 ευρώ τον μήνα. Περίπου 1.000 ευρώ κατά μέσο όρο κοστολογούνται τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν ενώ προβλέπονται έξοδα κίνησης ύψους 1.705.100 ευρώ.
Τέλος, το κονδύλι του προϋπολογισμού του 2012 για το επίδομα οργάνωσης γραφείου των βουλευτών είναι 8.146.900 ευρώ και το επίδομα ενοικίου που λαμβάνουν υπολογίζεται περίπου στα 1.000 τον μήνα.
Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Διαβάστε επίσης:
Προκλητικές σπατάλες στη Βουλή