1. Πρόγραμμα Διαχείρησης Αδέσποτων Σκύλων
Το 2011, υπό την αιγίδα του Προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων Σκύλων, η ΕΖΘ σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας και τους Κτηνιάτρους Μαργαρίτα Βάλβη και Δημήτρη Κωνσταντίνου ανέλαβαν την στείρωση, τον εμβολιασμό και την αποπαρασίτωση συνολικά 170 σκύλων, 83 αρσενικών και 87 θηλυκών. Επιπλέον η ΕΖΘ κάλυψε το κόστος για την στείρωση 60 επιπλέον αδέσποτων σκύλων.

Για 3η συνεχόμενη χρονιά, η ΕΖΘ, σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας λειτούργησε Καταφύγιο για Αδέσποτους Σκύλους, την καθημερινή φροντίδα των οποίων ανέλαβαν εθελοντές. Το 2011 πραγματοποιήθηκαν 165 επιτυχημένες υιοθεσίες σκύλων του Καταφυγίου. Όλοι οι σκύλοι αυτοί επανεντάχθηκαν σε σπίτια στην Ελλάδα και το εξωτερικό σύμφωνα με τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές υιοθεσίας και την συνεργασία φιλοζωικών οργανώσεων παγκοσμίου κύρους. Περισσότερα από 50 επιπλέον αδέσποτα είχαν την τύχη να υιοθετηθούν απευθείας από τους δρόμους, κυρίως από τουρίστες και επισκέπτες του νησιού που τα αγάπησαν κατά την διάρκεια της παραμονής τους – η ΕΖΘ συνέδραμε με κάθε τρόπο σε αυτές τις διαδικασίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δυστυχώς, το 2011 εμπεριείχε και δυσάρεστα συμβάντα με αδέσποτους σκύλους που έπεσαν θύματα τροχαίων, δηλητηρίασης, ασθένειας κτλ. Και τα δύο Κτηνιατρεία πρόσφεραν θεραπείες σε περισσότερες από 190 περιπτώσεις σε συνεργασία με την ΕΖΘ και τον Δήμο Θήρας.

2. Αδέσποτες Γάτες

Το 2011, στειρώθηκαν συνολικά 236 γάτες, 158 θηλυκές και 78 αρσενικές. Τα Κτηνιατρεία γενναιόδωρα ανέλαβαν την στείρωση των γατών στη συμβολική τιμή των € 30 για κάθε θηλυκή και των € 15 για κάθε αρσενική γάτα. Επιπλέον υπολογίζεται ότι πάνω από 220 γάτες, που έπεσαν θύματα τροχαίων, δηλητηρίασης ή ασθενειών, δέχθηκαν θεραπείες και στα δυο Κτηνιατρεία.

3. Πρόγραμμα Διαχείρησης Ιπποειδών
Κατά την διάρκεια του 2011, η ΕΖΘ συνέχισε την στενή της συνεργασία με την Βρετανική Οργάνωση Donkey Sanctuary για την εφαρμογή της Κανονιστικής Κυκλοφορίας Αγοραίων Ιπποειδών. Αν και ο δρόμος μπροστά διαφαίνεται μακρύς, κάποια πρώτα σημάδια βελτίωσης άρχισαν να γίνονται αισθητά, προσφέροντάς μας μεγαλύτερα κίνητρα για να φτάσουμε στον στόχο μας.

Για 3η συνεχόμενη χρονιά, η ΕΖΘ σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας προσέφεραν «καταφύγιο εφ’ όρου ζωής» σε εγκαταλελειμμένα, γέρικα και τραυματισμένα γαϊδουράκια, μουλάρια και άλογα στο Καταφύγιο που λειτουργεί στον Καρτεράδο. Αυτά τα ζώα έχουν αποσυρθεί από τις δύσκολες μέρες εργασίας και τώρα απολαμβάνουν την υπόλοιπη τους ζωή σε ένα ασφαλές και ήρεμο περιβάλλον με την καθημερινή φροντίδα εθελοντών. Όλα τα ιπποειδή ήταν υπό την κτηνιατρική παρακολούθηση των δύο Κτηνιάτρων μας και δέχθηκαν έκτακτες επισκέψεις από Οδοντίατρους Ιπποειδών και Πεταλωτές σε συνεργασία με το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων- GAWF και την Οργάνωση Donkey Sanctuary.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Οργάνωση Donkey Sanctuary, σε συνεχόμενη βάση υποστήριξε το Καταφύγιο Ιπποειδών της ΕΖΘ, αποστέλλοντας φαρμακευτικές προμήθειες, παλτά και εξοπλισμό για τα ζώα. Επιπλέον χορήγησε την αγορά νέας ταΐστρας, καθώς και την κατασκευή κατάλληλης περίφραξης για τον χώρο όπου ζούνε τα ιπποειδή.

4. Άγρια Πανίδα
Ο βασικός σκοπός της ΕΖΘ είναι η παροχή βοήθειας σε όποιο ζώο έχει ανάγκη – φυσικά τα άγρια ζώα δεν αποτέλεσαν εξαίρεση, και κυρίως τα άγρια πουλιά. Αυτά τα ζώα αφού δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες, μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στο Σύλλογο Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων – ΑΛΚΥΟΝΗ στην Πάρο προκειμένου να θεραπευθούν και να επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης