Κοντά σε μια σπουδαία ανακάλυψη εκτιμούν ότι βρίσκονται δύο ιστορικοί της Τέχνης στην Ιταλία.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, είναι πολύ πιθανό να έχουν εντοπιστεί δεκάδες σκίτσα και προσχέδια στο κάστρο της οικογένειας Sforza στο Μιλάνο, τα οποία δημιουργήθηκαν από το χέρι του Caravaggio. Τα έργα τοποθετούνται στην πρώιμη περίοδο του διάσημου ζωγράφου όταν ακόμα μάθαινε τις βασικές τεχνικές της ζωγραφικής στο πλευρό του Simone Peterzano, σε ηλικία 11 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα περίπου 100 σχέδια και σκίτσα βρέθηκαν μέσα στο αρχείο του δασκάλου του (πάνω από 1.350 έργα) και εφόσον αποδειχτεί ότι πράγματι ανήκουν στον Caravaggio, η συνολική τους αξία αναμένεται να ξεπεράσει τα 560 εκατ. δολάρια.

«Τα σχέδια βρίσκονταν πάντα εκεί, ωστόσο δεν είχαν ποτέ μέχρι στιγμής αποδοθεί στον πραγματικό τους δημιουργό», εξήγησε η Elena Conenna, εκπρόσωπος των τοπικών Αρχών σε δηλώσεις της στο Associated Press.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα είμαστε πολύ χαρούμενοι εφόσον τελικά αποδειχτούν αληθείς οι ισχυρισμοί. Είναι όμως πολύ περίεργο. Τα σκίτσα δε βρίσκονταν σε κάποιο κρυμμένο μέρος. Όλοι είχαν πρόσβαση σε αυτά», πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής οι μελετητές πίστευαν ότι κανένα έργο του Caravaggio (το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Michelangelo Merisi) δεν είχε σωθεί από τα πρώτα χρόνια της καλλιτεχνικής του δημιουργίας. Ωστόσο, οι δύο ιστορικοί, που ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν τα σκίτσα, εκτιμούν ότι θα ήταν αδύνατο να μην έχει εντοπιστεί οποιοδήποτε ίχνος του έργου του, το χρονικό διάστημα από το 1584 μέχρι 1588. Το γεγονός και μόνο πως μαθήτευε δίπλα σε έναν από τους πιο διάσημους ζωγράφους της εποχής, θα καθιστούσε εξαιρετικά δύσκολο να μην υπάρχει κάποιο έργο του σε εμφανές σημείο.

«Τα σκίτσα δείχνουν το δυναμικό, γρήγορο και “βρώμικο” χέρι του Caravaggio καθώς και τα πρόσωπα, τα κορμιά και τις σκηνές που θα κάνουν την εμφάνισή τους λίγα χρόνια αργότερα», τόνισε ο ένας εκ των δύο ιστορικών.

Ο διάσημος ζωγράφος είχε μια πολυτάραχη ζωή και πέθανε σε ηλικία μόλις 38 ετών.

Διαβάστε επίσης:
Η τεχνολογία στην υπηρεσία της τέχνης!, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2011, 07:39

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης