Η Ν. Κορέα ανακοίνωσε την Πέμπτη την πρόθεσή της να ξεκινήσει εκ νέου τις αποστολές φαλαινοθηρικών στο νότιο τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού για… επιστημονικούς σκοπούς, μετέδωσε το ιαπωνικό κρατικό κανάλι NHK.

Πρόκειται για τη δεύτερη χώρα, η οποία προχωρά σε μια τέτοια ενέργεια μετά την Ιαπωνία. Όπως ανακοίνωσε ο Kang Joon-Suk, ειδικός απεσταλμένος της Ν. Κορέας στη γενική συνέλευση της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας (IWC) που πραγματοποιήθηκε στον Παναμά, η συγκεκριμένη απόφαση συνδέεται άμεσα με τα παράπονα τοπικών αλιέων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις ζημιές που προκαλούν οι φάλαινες στον θαλάσσιο «πλούτο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η νομική φαλαινοθηρία έχει απαγορευτεί αυστηρά και υπόκεινται σε μεγάλες τιμωρίες, παρόλο που τα τελευταία 26 χρόνια είχε προκαλέσει επίπονες και οδυνηρές συνέπειες στους ανθρώπους που παραδοσιακά τρέφονται από κρέας φάλαινας», τόνισε, προσθέτοντας παράλληλα πως από την απαγόρευση του 1986, ο πληθυσμός των φαλαινών έχει αυξηθεί θεαματικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διάρκεια της ομιλίας του δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η χώρα του θα καταθέσει επίσημο επιχειρησιακό σχέδιο στην επόμενη συνέλευση της IWC. Η Ν. Κορέα είχε συμμορφωθεί με τη διεθνή απαγόρευση, που βρίσκεται σε ισχύ από το 1986, στην εμπορική φαλαινοθηρία, ωστόσο δεν λείπουν οι περιπτώσεις εισαγωγών κρέατος φάλαινας, το οποίο θεωρείται εκλεκτός «μεζές» σε αρκετά ακριβά εστιατόρια της χώρας.

Πυρά από τη διεθνή κοινότητα

Η συγκεκριμένη είδηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ν. Ζηλανδίνας, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας της Ωκεανίας, Murray McCully, να τονίζει ότι το… «επιστημονικό» πρόγραμμα που πρώτη «λάνσαρε» η Ιαπωνία έχει χαρακτηριστεί εδώ και καιρό ως καθαρά «εμπορικό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι φάλαινες βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο της Ιαπωνίας και η απόφαση της Ν. Κορέας αποτελεί σοβαρή απειλή για τη διατήρηση του συγκεκριμένου θηλαστικού. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τις καμακώνουμε προκειμένου να διεξάγουμε αποτελεσματική έρευνα. Αυτές οι ενέργειες δεν θα έχουν κανένα διαφορετικό αποτέλεσμα από το αντίστοιχο “επιστημονικό” πρόγραμμα της Ιαπωνίας», εξήγησε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Julia Gillard, η οποία δήλωσε απογοητευμένη από τη συγκεκριμένη απόφαση.

«Είμαστε σταθερά αντίθετοι στο κυνήγι φαλαινών. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες στη φαλαινοθηρία για “επιστημονικούς” σκοπούς», ξεκαθάρισε.

Από την πλευρά της η Greenpeace χαρακτήρισε το “επιστημονικό” πρόγραμμα της Ν. Κορέας και της Ιαπωνίας ως ένα είδος “μεταμφιεσμένης” φαλαινοθηρίας για εμπορικούς σκοπούς.

«Βρισκόμαστε στον 21ο αι. και έχει αποδειχτεί πλέον ότι δεν χρειάζεται να σκοτώνουμε τις φάλαινες προκειμένου να τις μελετήσουμε», αναφέρεται.

Παρά τις διεθνείς πιέσεις η Ιαπωνία συνεχίζει τις «επιστημονικές» εξορμήσεις στην Ανταρκτική με το πρόσχημα της έρευνας, προκαλώντας μαζικούς θανάτους φαλαινών παρά τις αξιοθαύμαστες προσπάθειες περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
«Πόλεμος» στην Ανταρκτική, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012, 13:28

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης