Η επιτυχής θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας σε καταθλιπτικούς άνδρες μπορεί να οδηγήσει σε αξιοσημείωτη βελτίωση της κατάθλιψης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Psychiatry» της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης.

Η κατάθλιψη και η στυτική δυσλειτουργία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες και συχνά συνυπάρχουσες παθήσεις σε μεσήλικες και ηλικιωμένους άνδρες. Μάλιστα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ουρολογικών Παθήσεων, προβλήματα στύσης επηρεάζουν περισσότερους από 18 εκατομμύρια άνδρες μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η στυτική δυσλειτουργία αυξάνει προοδευτικά με την ηλικία και οι άνδρες με καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι.

Η μελέτη – η οποία διαπίστωσε ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της μεταβολής στη στυτική δυσλειτουργία και της αλλαγής στην καταθλιπτική συμπτωματολογία – δεν καθόρισε κατά πόσο ήταν η κατάθλιψη που προκάλεσε στυτική δυσλειτουργία ή η στυτική δυσλειτουργία που προκάλεσε την κατάθλιψη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Stuart Ν. Seidman, MD, του Τμήματος Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, πραγματοποίησαν μια μελέτη με εικονικό φάρμακο, διάρκειας 12 εβδομάδων, σε 20 ουρολογικές κλινικές, για να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα της θεραπείας με σιλδεναφίλη σε άνδρες που είχαν στυτική δυσλειτουργία και ήπιου έως μέτριου βαθμού κατάθλιψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άνδρες που ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία – είτε είχαν λάβει σιλδεναφίλη είτε το ψευδοφάρμακο – παρουσίασαν κλινικά σημαντική βελτίωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και της ποιότητας ζωής τους, σε σύγκριση με άτομα τα οποία δεν ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία.

Η μελέτη υποδεικνύει ότι η κατάθλιψη μπορεί να είναι μια συνέπεια της στυτικής δυσλειτουργίας σε ορισμένους άνδρες.

Το κατά πόσο η βελτίωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων θα διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή αν εμφανιστεί συμπτωματική βελτίωση σε ασθενείς με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή δεν είναι γνωστά.

Στην παρούσα μελέτη, τα άτομα που συμμετείχαν, επισκέφθηκαν ουρολόγους με κύριο πρόβλημα τη στυτική δυσλειτουργία και δεν λάμβαναν ψυχοτρόπα φάρμακα.

Όμως, μια άλλη μελέτη στην οποία επίσης χρησιμοποιήθηκε ψευδοφάρμακο, αξιολόγησε τα αποτελέσματα της σιλδεναφίλης σε άνδρες που έπαιρναν εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης και αποδείχθηκε ότι η σιλδεναφίλη ήταν αποτελεσματική για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας.

Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να αξιολογηθούν οι επιδράσεις της θεραπείας με σιλδεναφίλη, σε συνδυασμό με τις συμβατικές φαρμακολογικές και μη φαρμακολογικές αντικαταθλιπτικές θεραπείες σε πολλούς τομείς της σεξουαλικής λειτουργίας.

Πηγή: Mental Health, AJP, Psychiatry on line


Το άρθρο επιμελήθηκε η Ε. Ελευθερίου,
Ψυχοθεραπεύτρια-Κλινική Θεραπεύτρια
Σεξουαλικών Διαταραχών, συνεργάτιδα του
Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης