Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης, οι άνδρες με καρδιακά προβλήματα είναι πιο πιθανό να μετανιώσουν την υποβολή τους σε θεραπεία για καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με τους άλλους.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι οι άνδρες με επιπλέον προβλήματα υγείας, πέρα από το καρκίνο του προστάτη, όπως είναι τα καρδιαγγειακά, μπορεί να έχουν μικρότερο όφελος από την ακτινοβολία ή το χειρουργείο. Στην πρόσφατη μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν περίπου 800 άνδρες, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε χειρουργείο, ακτινοβολία, ή ορμονοθεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου στον προστάτη, αλλά παρουσίαζαν σημεία ενδεικτικά της επιστροφής της νόσου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε γενικές γραμμές, το 15% των ανδρών είπαν ότι έχουν μετανιώσει το γεγονός ότι υποβλήθηκαν σε θεραπεία για τον καρκίνο τους. Ανάμεσα σε αυτούς με καρδιαγγειακά προβλήματα, το 52% ήταν πιο πιθανό να έχει μετανιώσει για την θεραπευτική αντιμετώπιση που επέλεξε.

Η εναλλακτική που υπάρχει είναι η τακτική παρακολούθηση του καρκίνου, η οποία συστήνεται σε περιπτώσεις όπου ο καρκίνος μεγαλώνει αργά και μπορεί να μη γίνει ποτέ απειλητικός για τη ζωή.

Πραγματοποιείται με τακτική αιμοληψία κάθε 3-6 μήνες για την εκτίμηση των επιπέδων του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) . Αν οι τιμές του PSA βρεθούν ανεβασμένες, ο ιατρός μπορεί να συστήσει βιοψία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο οι άνδρες υποβάλλονται συχνά σε επιθετικές θεραπείες, όπως είναι το χειρουργείο και η ακτινοβολία, οι οποίες έχουν αυξημένη πιθανότητα να προκαλέσουν προβλήματα στο έντερο, το ουροποιητικό σύστημα και τη σεξουαλική λειτουργία. Σε μια πρόσφατη μελέτη για παράδειγμα βρέθηκε ότι οι μισοί άνδρες με φυσιολογική σεξουαλική ζωή πριν θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη, άρχισαν να έχουν σεξουαλικά προβλήματα μετά.

Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν 243 ασθενείς με καρκίνο στον προστάτη και καρδιοαγγειακά προβλήματα, 343 ασθενείς με καρκίνο στον προστάτη και άλλα προβλήματα υγείας και 209 ασθενείς που υπέφεραν μόνο από καρκίνο στον προστάτη. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνδρες που μετάνιωσαν την θεραπευτική τους επιλογή ήταν πιο πιθανό να διαγνώστηκαν με προστατικό καρκίνο σε μικρότερη ηλικία, να είναι Αφροαμερικανοί, ή να εμφάνισαν προβλήματα στο έντερο μετά τη θεραπεία. Η μελέτη δεν κατάφερε να αναδείξει την αιτία για την οποία οι ασθενείς με τα καρδιαγγειακά προβλήματα ήταν λιγότερο ικανοποιημένη με την επιλογή της θεραπείας του προστατικού καρκίνου. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι άνδρες που αντιμετωπίζουν ήδη νοσήματα δεν είναι εύκολο να διαχειριστούν το επιπλέον στρες από τη θεραπεία του καρκίνου.

Οι ερευνητές επίσης αναφέρουν ότι η μελέτη είχε κάποιους περιορισμούς. Για παράδειγμα οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να διακρίνουν εάν οι άνδρες μετάνιωσαν για την επιλογή της θεραπευτικής αντιμετώπισης, ή αν μετάνιωσαν την υποβολή τους σε θεραπεία εν γένει. Παράλληλα συμμετείχαν μόνο ασθενείς με απότομη αύξηση στο PSA που αποτελεί ένδειξη ότι ο καρκίνος μπορεί να έχει επιστρέψει.

Οι ερευνητές καταλήγουν πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, ίσως οι άνδρες που έχουν επιπρόσθετα προβλήματα υγείας πέρα από τον προστατικό καρκίνο, θα έπρεπε να πάρουν το χρόνο τους παρακολουθώντας συστηματικά τον καρκίνο και να μη προχωρήσουν άμεσα στη θεραπεία.

Πηγή: reuters

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης