Εντυπωσιακή αύξηση παρουσίασαν το 2008 τα παράπονα που δέχθηκε ο Μεσολαβητής Τραπεζικών – Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΜΤΕΥ) για τις τακτικές που ακολουθούν οι τράπεζες και οι επενδυτικές εταιρείες.

Ο ΜΤΕΥ δέχθηκε συνολικά 10.949 τηλεφωνικές κλήσεις και επισκέψεις στα γραφεία του (+22,10% σε σχέση με το 2007) και έλαβε 1.962 γραπτά παράπονα (+23,79%) από ιδιώτες, επαγγελματίες μικρές επιχειρήσεις και επενδυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 67,19% των διαφορών που εξετάστηκαν επιλύθηκαν υπέρ των παραπονούμενων, είτε με πλήρη ικανοποίηση του αιτήματός τους είτε συμβιβαστικά.

Τα παράπονα για τα δάνεια αφορούσαν τον εκτοκισμό των οφειλών, τη μη έγκαιρη ενημέρωση του εγγυητή για την υπερημερία του οφειλέτη, την επιβάρυνση με έξοδα για ολοσχερώς εξοφλημένα ανοικτά δάνεια λόγω μη λύσης της σχετικής σύμβασης, την επιθετική πολιτική των τραπεζών αναφορικά με τη χορήγηση δανείων, τη χορήγηση πιστώσεων δυσανάλογων της πιστοληπτικής ικανότητας και φυσικά τον τρόπο όχλησης των συναλλασσομένων από τις εισπρακτικές εταιρίες.

Όσον αφορά τα μέσα πληρωμών, τα παράπονα αφορούσαν τον εκτοκισμό των οφειλών σε περίπτωση μη καταβολής του συνόλου του υπολοίπου των μηνιαίων λογαριασμών πιστωτικών καρτών, τον πλημμελή έλεγχο ταυτοπροσωπίας κατά τις συναλλαγές με τράπεζες και επιχειρήσεις που δέχονται πιστωτικές κάρτες, την αμφισβήτηση χρεώσεων μετά από κλοπή ή απώλεια καρτών, την αποτελεσματικότητα των συστημάτων εντοπισμού ύποπτων συναλλαγών και τα έξοδα ανάληψης μετρητών με πιστωτικές κάρτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις καταθέσεις, συνήθεις αιτίες παραπόνων ήταν ο συμψηφισμός μισθών και συντάξεων με απαιτήσεις της τράπεζας, ο πλημμελής έλεγχος ταυτοπροσωπίας, καθώς και οι χρεώσεις λογαριασμών χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των καταθετών, με αποτέλεσμα να παραμένουν ακάλυπτες οι υποχρεώσεις τους λόγω ανεπαρκούς υπολοίπου.

Τέλος, στα επενδυτικά προϊόντα, τα παράπονα σχετίζονταν κυρίως με τη μη επαρκή ενημέρωση, με αυθαίρετες ενέργειες στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών και με την πώληση προϊόντων που δεν προσιδίαζαν στο επενδυτικό προφίλ του επενδυτή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης