Την πρώτη του νίκη στους τελικούς των play off της Α1 του μπάσκετ πήρε ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» του Παναγιώτη Γιαννάκη επικράτησαν 74-70, του Παναθηναϊκού, στον τρίτο τελικό και μείωσαν σε 2-1 τη σειρά. Ο τέταρτος τελικός των «αιωνίων» θα διεξαχθεί τη Δευτέρα στις 21:30 στο ΟΑΚΑ και σε περίπτωση νίκης του Παναθηναϊκού, οι «πράσινοι» θα κατακτήσουν το πρωτάθλημα και κατ’ επέκταση το «triple crown».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με κορυφαίους τους Λιν Γκιρ και Νίκολα Βούιτσιτς, ο Ολυμπιακός οικοδόμησε διαφορά 12 πόντων στο πρώτο δεκάλεπτο (22-10) με μηδέν λάθη (έναντι πέντε του Παναθηναϊκού) και 4/7 τρίποντα. Ο Παναθηναϊκός είχε προηγηθεί 0-2 με καλάθι του Νίκολα Πέκοβιτς (ακολούθησε το επιμέρους 22-8 της ομάδας του Πειραιά), σκορ που δεν άλλαξε για τα πρώτα τέσσερα λεπτά της αναμέτρησης, ενώ ο Θοδωρής Παπαλουκάς υπέστη διάστρεμμα στο 3ο λεπτό, έφτασε υποβασταζόμενος από τον γιατρό του Ολυμπιακού μέχρι τον πάγκο και δεν αγωνίστηκε ξανά.

Το τρίποντο του Τσίλντρες επέτρεψε στον Ολυμπιακό να προηγηθεί 30-28 και με καλάθι του ίδιου 32-28, αλλά αυτή ήταν η τελευταία φορά μέχρι το ημίχρονο που οι γηπεδούχοι είχαν την πρωτοπορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέντε διαδοχικοί πόντοι του Διαμαντίδη και δύο καλάθια από Νίκολας και Πέκοβιτς επέτρεψαν στον Παναθηναϊκό να πάει στο +3 (36-39) στα αποδυτήρια στο ημίχρονο.

Αυτό το μικρό προβάδισμα διατήρησαν οι «πράσινοι» στο μεγαλύτερο μέρος της 3ης περιόδου, ενώ μέχρι το 30΄ οι δύο «αιώνιοι» συμβάδιζαν στο σκορ. Η τρίτη περίοδος έληξε με τον Παναθηναϊκό να προηγείται 54-53 με δίποντο του Σπανούλη και εντυπωσιακό κόψιμο του Μιχάλη Πελεκάνου στον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Μάχη σώμα με σώμα ήταν ολόκληρη η 4η περίοδος. Από τη μία ο Λιν Γκριρ και από την άλλη ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, πήραν πρωτοβουλίες στην επίθεση για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκο, αντίστοιχα. Ο Πρίντεζης «νίκησε» μόνος του τη φροντ λάιν του Παναθηναϊκού (69-66), κέρδισε και το φάουλ, αλλά ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, με ένα τρίποντο από τα 8 μέτρα μείωσε σε 71-69. Στη ρουλέτα των βολών ο Ολυμπιακός πήρε αυτό που ήθελε, μία νίκη και παράταση στην υπόθεση τίτλος στην Α1 για το 2009.

Τα δεκάλεπτα: 22-10, 36-39, 53-54, 74-70.

Ολυμπιακός (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς, Πελεκάνος, Τσίλντρες 23 (3), Βούιτσιτς 8, Μπουρούσης 6, Χαλπερίν 5 (1), Γκριρ 16 (2), Πρίντεζης 11 (1), Έρτσεγκ, Τεόντοσιτς 5 (1).

Παναθηναϊκός (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Γιασικεβίτσιους 17 (2), Σπανούλης 4, Περπέρογλου, Μπατίστ 8, Φώτσης 6 (2), Χατζηβρέττας 3 (1), Νίκολας 4, Τσαρτσαρής 1, Διαμαντίδης 12 (2), Πέκοβιτς 15, Σάκοτα. 

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Παναγιώτης Γιαννάκης: «Μετά το ματς στο ΟΑΚΑ, όπου δεν παίξαμε, παρουσιαστήκαμε συγκεντρωμένοι. Είχαμε ταχύτητα στην αρχή, την οποία χάσαμε μαζί με τον τραυματισμό του Παπαλουκά που προκάλεσε αναταραχή. Οι παίκτες μου δεν έχασαν την πίστη τους και αισθάνομαι περήφανος για την προσπάθεια που έκαναν σε όλο το ματς. Ο κόσμος είχε υπομονή και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό. Συνεχίζουμε και θα προσπαθήσουμε να είμαστε καλύτεροι στη συνέχει. Ήταν μία μεγάλη νίκη μετά το δύσκολο δεύτερο παιχνίδι.»

Λιν Γκριρ: «Είμαστε δυνατή ομάδα. Ντροπιαστήκαμε στο δεύτερο ματς και όλοι ξέραμε πως έπρεπε να δείξουμε δύναμη. Δεν τα παρατήσαμε και δώσαμε ο ένας στον άλλο όρκο πως δεν θα καταθέσουμε τα όπλα. Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα με πολύ ταλέντο. Ευχαριστούμε τους φιλάθλους που ήρθαν στο γήπεδο για τη συνεχή τους συμπαράσταση. Θα προσπαθήσουμε για αυτούς να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα. Ήταν η πρώτη φορά που χάσαμε με τόσο μεγάλη διαφορά και ήταν σοκ για μας. Σήμερα αποδείξαμε πως μπορούμε να παλέψουμε και αυτό το πάθος μάς έδωσε ουσιαστικά τη νίκη σήμερα. Θέλαμε πολύ να κερδίσουμε, χάσαμε όμως πολλά εύκολα καλάθια, όμως παίξαμε καλή άμυνα. Πάμε στο ΟΑΚΑ για να παλέψουμε και αν το κάνουμε όπως σήμερα μπορούμε να κερδίσουμε». 
«Προσπαθώ να δημιουργήσω για την ομάδα μου. Το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα. Ολυμπιακός έχει 17 παίκτες και ο καθένας μπορεί να βοηθήσει. Εγώ προσπαθώ να βοηθήσω, άλλες φορές τα καταφέρνω κι άλλες όχι. Ο Τζος Τσίλντρες κάνει σπουδαία παιχνίδια στους τελικούς».

Ζέλικο Ομπράντοβιτς: «Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό. Ακόμη μια φορά οι μικρές λεπτομέρειες έκριναν το νικητή. Ένα στοιχεία που έγειρε την πλάστιγγα προς την πλευρά του Ολυμπιακού ήταν τα επιθετικά ριμπάουντ. Δεν είναι σύνηθες για μας να ξεκινάμε νευρικά το ματς, αλλά ισορροπήσαμε το παιχνίδι και περάσαμε μπροστά. Δίκαια όμως ο Ολυμπιακός κέρδισε, γιατί ήταν καλύτερος στο τέλος».

Αντώνης Φώτσης: «Ήταν δύσκολο παιχνίδι. Ήρθα προετοιμασμένοι, ήμασταν κοντά σε όλο το ματς, κάναμε όμως κάποια λάθη στο τέλος που τα εκμεταλλεύτηκε ο Ολυμπιακός και πήρε τη νίκη. Μας μένουν λίγες μέρες μέχρι τη Δευτέρα για να δούμε τι έφταιξε και να παρουσιαστούμε πιο έτοιμοι».

Κώστας Τσαρτσαρής: «Πριν ξεκινήσει η σειρά, δεν περιμέναμε ότι θα έρθουμε στο ΣΕΦ για να κάνουμε το 3-0. Χάσαμε το παιχνίδι στις λεπτομέρειες, αλλά έχουμε την ευκαιρία να σηκώσουμε την κούπα μπροστά στον κόσμο μας. Σημασία έχει να φτάσουμε τις τρεις νίκες και να πάρουμε το πρωτάθλημα. Το ότι ήμασταν κακοί, αλλά καταφέραμε να “γυρίσουμε” το παιχνίδι, δείχνει μαχητικότητα».

Νίκολα Πέκοβιτς: «Το παιχνίδι κρίθηκε στις λεπτομέρειες και, αυτήν τη φορά, αυτές δεν ήταν υπέρ μας. Τώρα, πάμε στο ΟΑΚΑ για να πάρουμε τη νίκη και το πρωτάθλημα».

Ντρου Νίκολας: «Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος σε κάποια σημεία. Ένα ριμπάουντ, μια άμυνα έκαναν τη διαφορά και, στο τέλος, κατάφερε να πάρει αυτό που ήθελε. Χρειαζόμαστε ακόμη μια νίκη, την οποία θέλουμε να πάρουμε στο ΟΑΚΑ, για να πανηγυρίσουμε, μαζί με τον κόσμο μας».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης