Με στόχο την εξεύρεση μιας κοινής γραμμής δράσης στις εργασίες της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες (28-29 Ιουνίου) θα συναντηθούν σήμερα, Τετάρτη, ο πρόεδρος της Γαλλίας και η Καγκελάριος της Γερμανίας.

Το πάλαι ποτέ «καλό» κλίμα και η κοινή συνισταμένη των προσπαθειών του «γαλλογερμανικού άξονα» προς την υιοθέτηση μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης – λιτότητας, επί ημερών Nicolas Sarkozy, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί, με τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών να φαίνεται διατεθειμένος να «πάρει πάνω του» το θέμα της σωτηρίας της Ευρωζώνης, ασκώντας έντονες πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση (και ειδικά προς τη Γερμανία) για την προώθηση ενός οικονομικού πακέτου για την ανάπτυξη. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η επιτυχία της Συνόδου Κορυφής εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη στάση που θα κρατήσει τελικά ο François Hollande απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «ραντεβού» με την Angela Merkel θα γίνει στο Παρίσι, στη σκιά της κατάθεσης επίσημου αιτήματος για την παροχή ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας από την Κύπρο και την Ισπανία καθώς και στον απόηχο της «Συμφωνίας της Ρώμης», όπου οι δυο τους μαζί με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Mariano Rajoy και της Ιταλίας, Mario Monti, συμφώνησαν για την αξιοποίηση του 1% (130 δισ. ευρώ) του ευρωπαϊκού ΑΕΠ σε έργα ανάπτυξης.

Το «ευρωομόλογο» και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης

Εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων από τις διεθνείς αγορές, το ΔΝΤ αλλά και τις Η.Π.Α., οι δύο ηγέτες καλούνται να βρουν τη «χρυσή» τομή, ισορροπώντας ανάμεσα στη σκληρή λιτότητα που προτείνει η Γερμανία και την οικονομική ανάπτυξη την οποία επιθυμεί η Γαλλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι θέσεις τους απέχουν σημαντικά σε ό, τι αφορά στα ευρωομόλογα, με το Βερολίνο να «στυλώνει τα πόδια στο έδαφος», αρνούμενο να δώσει τη συγκατάθεσή του να χρησιμοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης για την αγορά χρέους κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Παράλληλα, ο François Hollande επιθυμεί τα 120 δισ. ευρώ να αποτελέσουν την αρχή για την αξιοποίηση κεφαλαίων σε τομείς όπως η απασχόληση των νέων, η έρευνα και η καινοτομία των επιχειρήσεων, η ενεργειακή αποτελεσματικότητα και οι υποδομές.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα «ομόλογα έργου» αποτελούν το πρώτο «όπλο» στη μάχη της ανάπτυξης, ενώ εξαιρετικά κρίσιμη θεωρείται η χρηματοδοτική «ένεση» 10 δισ. ευρώ στα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, έτσι ώστε να μπορεί στη συνέχεια να ρίξει «ζεστό» χρήμα στην αγορά, με τις πιστώσεις να φθάνουν μέχρι και τα 60 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα κεντρικά ζητήματα που θα εξεταστούν στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής είναι:

  • Η ενίσχυση της εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών,
  • η έκδοση βραχυπρόθεσμων τίτλων και
  • το περιεχόμενο και ο τρόπος λειτουργίας των μηχανισμών διάσωσης της Ε.Ε.
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης