Τη δική τους «περίοπτη» θέση στο Μέγαρο Μαξίμου κατέχουν τα έξι στελέχη της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, τα οποία απάρτιζαν την τριμερή επιτροπή που συντόνισε και συνέταξε τη διακήρυξη του κυβερνητικού προγράμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόλις μία εβδομάδα μετά τις εκλογές, οι εκπρόσωποι των κομμάτων, κ.κ. Β. Μεϊμαράκης, Χρ. Λαζαρίδης από τη ΝΔ, ο Κ. Σκανδαλίδης, Στ. Αγγελούδης από το ΠΑΣΟΚ και οι Δ. Χατζησωκράτης, Σ. Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ, θα κατοικοεδρεύουν στην Ηρώδου Αττικού, πάντα στη… σκιά της συγκυβέρνησης.

Ο ρόλος της ομάδας των «έξι» σαφής. Θα παραμείνει ως ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσεων κατά τη διάρκεια του «βίου» της κυβέρνησης, ενώ θα αποτελεί το «μαξιλάρι» μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών. Κύκλοι επισημαίνουν ότι η ειδική ομάδα θα απορροφάει τους όποιους κραδασμούς και τριγμούς στους κόλπους του κυβερνητικού επιτελείου και θα επιλαμβάνεται των ανισορροπιών και των προβλημάτων που θα ανακύπτουν.

Παράλληλα, θα έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους υπουργούς και τα ανώτατα στελέχη των Υπουργείων και δη, των πλέον νευραλγικών, αναλαμβάνοντας αθόρυβα και μεθοδικά να κατασβήνει τις «φωτιές» που -αδιαμφισβήτητα- θα ανάβουν.

Ποιοι είναι αυτοί οι «Instructores» που αναλαμβάνουν…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο «σκληροπυρηνικός» σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά

Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης θεωρείται έναν από τους πιο σκληροπυρηνικούς συμβούλους του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά. Είναι από τα στελέχη της Ρηγίλλης με ξεκάθαρη άποψη για πολλά θέματα που έχουν σχέση με τη στρατηγική της ΝΔ.

Με τον Αντώνη Σαμαρά«Γαλουχημένο» κεντρικό στέλεχος του «Ρήγα Φεραίου» με προϊστορία στο ΚΚΕ Εσωτερικού και αντιδικτατορική δράση, πέρασε στην άλλη όχθη, εκείνη του εθνικοπατριωτικού μετώπου. Ο 56χρονος κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης είναι η «σκιά» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αποτελεί έναν από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του και είναι ο άνθρωπος που επεξεργάζεται τις δημόσιες ομιλίες του. Βρίσκεται στη Ρηγίλλης από νωρίς το πρωί ως αργά το βράδυ. Τις περισσότερες φορές βρίσκεται στο γραφείο του κ. Σαμαρά και η συμβουλή του είναι πάντα χρήσιμη για τον πρόεδρο της ΝΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ερώτημα που έχουν θέσει πολλά «γαλάζια» κομματικά στελέχη για τον στενό συνεργάτη του κ. Σαμαρά είναι ότι ένας πρώην «Ρηγάς» με προϊστορία στο ΚΚΕ Εσωτερικού και αντιδικτατορική δράση είναι ο πιο στενός σύμβουλος του πρόεδρου της ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς δεν είχε ποτέ ενδοιασμούς για τον κ. Λαζαρίδη, και τα «πέτρινα» πολιτικά χρόνια που ήταν εκτός πολιτικής σκηνής συνομιλούσαν σχεδόν καθημερινά.

Συμμετέχει σχεδόν πάντα στον «πρωινό καφέ» της Ρηγίλλης και δεν ανήκει στους μετριοπαθείς της νέας ηγεσίας, αφού λόγω καταβολών αλλά και παλαιότερης πολιτικής δράσης θεωρείται «σκληρό καρύδι». Σπούδασε στο Οικονομικό της Νομικής. Το 1972, συμμετείχε στο φοιτητικό κίνημα εναντίον της δικτατορίας από τις γραμμές της οργάνωσης «Ρήγας Φεραίος».

Υπήρξε μέλος της Επιτροπής κατάληψης της Νομικής Σχολής τον Φεβρουάριο- Μάρτιο του 1973 καιΣτον Ρήγα εξελέγη στη Συντονιστική Επιτροπή κατάληψης του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973. Για τη δράση του συνελήφθη την άνοιξη του 1974, κρατήθηκε στην Ασφάλεια και στην ΕΣΑ ως τη Μεταπολίτευση τον Ιούλιο του 1974, ενώ από τα βασανιστήρια που υπέστη ήταν επί πολλές εβδομάδες σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλευόμενος στον «Παμμακάριστο».

Ο κ. Λαζαρίδης ήταν ενταγμένος στο ΚΚΕ Εσωτερικού που είχε συσπειρώσει ένα μεγάλο μέρος ριζοσπαστικοποιημένης νεολαίας επηρεασμένο από τον Γαλλικό Μάη και τα κινήματα αμφισβήτησης, με επιρροές από τους θεωρητικούς Αλτουσέρ, Μπετελέμ, Ροσάντα κλ.π. Μάλιστα συμμετείχε σε μια εσωκομματική τάση του ΚΚΕ Εσωτερικού που λειτουργούσε από το 1974 σε επίπεδο Νεολαίας και η οποία ηττήθηκε πολιτικά στην Α΄ Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Ρήγα Φεραίου το 1974. Στη συνέχεια συμμετείχε στη Β΄ Πανελλαδική, που έδρασε μεταξύ 1978-1981, μέλη της οποίας ήταν η πλειοψηφία του Ρήγα που αποχώρησε από το ΚΚΕ Εσωτερικού μετά τις εκλογές του 1977.

Στο γραφείο τουΜετά τη Μεταπολίτευση, διετέλεσε αντιπρόεδρος της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδας (ΕΦΕΕ) από το 1975 ως το 1980, έτος κατά το οποίο αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με τον κ. Σαμαρά δεν είχε σχέσεις και το μόνο που τους συνέδεε ήταν ότι και οι δύο φοίτησαν στο Κολέγιο Αθηνών. Το 1980 πήγε στη London School of Εconomics για μεταπτυχιακές σπουδές στα Οικονομικά με ειδίκευση στη Νομισματική Θεωρία και στην Επιχειρησιακή Ερευνα, και επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στα τεθωρακισμένα στον Έβρο.

Στη συνέχεια πήγε στη Νέα Υόρκη για να πάρει το διδακτορικό του δίπλωμα στην Οικονομετρία από το City University και μετά σπούδασε Σύγχρονη Θεωρία της Ανάλυσης στο Courant School of Αpplied Μathematics. Λόγω ποντιακής καταγωγής, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ αναμείχθηκε στα κοινά της ομογένειας. Την περίοδο της έξαρσης του Σκοπιανού συναντάται, γνωρίζεται και αναπτύσσει φιλική σχέση με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν υπουργός Εξωτερικών. Στηρίζει και την Πολιτική Άνοιξη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Παμμακεδονική Ένωση και στις διαμαρτυρίες για το Σκοπιανό.

Οι κοινές τους απόψεις στα εθνικά θέματα, στην οικονομία, αλλά και στην πολιτική ανοίγουν «γέφυρα» επικοινωνίας και από τότε είναι τακτικός του συνομιλητής.

Η πολιτική ζωή του Β. Μεϊμαράκη σε αριθμούς

Ο Βαγγέλης ΜεϊμαράκηςΟ Ευάγγελος Μεϊμαράκης διαθέτει το ένστικτο της πολιτικής επιβίωσης. Εκλέγεται Βουλευτής με τη Ν.Δ. στην Β’ Αθήνας το 1989, και σ’ όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις (1989, Ιούνιο και Νοέμβριο), 1990, 1993, 1996, 2000, 2004, 2007, 2009. 2012.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Είναι παντρεμένος με την Ιωάννα Κολοκοτά και έχει δυο κόρες. Δικηγόρος, πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών, της σχολής Πολιτικών Επιστημών και του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Παντείου, με ειδίκευση στα φορολογικά και διατριβή στα εκλογικά συστήματα. Ασχολήθηκε με το φοιτητικό συνδικαλισμό στη Πάντειο και υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη της ΟΝΝΕΔ (1974). Το 1982 υπηρετεί ως οπλίτης, την στρατιωτική του θητεία. Το 1984 ήταν υποψήφιος στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας με τον συνδυασμό του Νώντα Ζαφειρόπουλου που υποστήριζε η Νέα Δημοκρατία, ενώ το Νοέμβριο του ιδίου έτους αναλαμβάνει Πρόεδρος της Ε.Ε. (Εκτελεστικής Επιτροπής) της ΟΝΝΕΔ. Στο Β’ Συνέδριο της Ν.Δ. (Θεσ/νίκη) εκλέγεται πρώτος στη Κεντρική Επιτροπή, πρώτος και στη Ε.Ε. της Ν.Δ. και ως το Μάρτιο του 87′ οδηγεί την ΟΝΝΕΔ σε μεγάλες νίκες στις φοιτητικές εκλογές και στο πρώτο της Συνέδριο.

Εκλέχθηκε μάλιστα πρόεδρος Ινστιτούτου Δημοκρατία Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Διετέλεσε:

Υπουργός Εθνικής Αμύνης από 16/2/06, έως 7/10/09. Ο πρώτος Γραμματέας Κεντρικής Επιτροπής στην Από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔιστορία της Νέας Δημοκρατίας. Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ.(1991-1992). Υφυπουργός Πολιτισμού (αρμόδιος για τον Αθλητισμό) από 3/12/92, έως 12/10/93. Στις 24/4/94 στο Γ’ Συνέδριο της Ν.Δ., επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αναπληρωματικό μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Βορειοατλαντική Συνέλευση. Πρόεδρος της ΟΚΕ Αθλητισμού και Αντιπρόεδρος της ΟΚΕ Οικονομικών. Μέλος της επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της Ν.Δ. για τις εκλογές 22ας Σεπτεμβρίου 1996. Μέλος της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Δ` Συνεδρίου της Ν.Δ., υπό τον Γ. Ράλλη. Υπεύθυνος Κεντρικής Επιτροπής του Τομέα Υποδομών της Ν.Δ. (Μεταφορές- επικοινωνίες, περιβάλλον χωροταξία – Δημόσια έργα, Ολυμπιακά Εργα 2004). Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, μέλος της Κ.Ε. (Κεντρικής Επιτροπής) και της Ε.Ε. (Εκτελεστικής Επιτροπής) της Ν.Δ., ενώ συμμετείχε ως μέλος και στις ΟΚΕ Αθλητισμού και Οικονομικών. Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του εκτάκτου Συνεδρίου ‘‘Αρχών και Θέσεων’’ της Ν.Δ. το 2000. Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας μέχρι την 7/04/2001.

Η γενιά του Πολυτεχνείου

Κώστας ΣκανδαλίδηςΟ Κώστας Σκανδαλίδης γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 1953, στην Καρδάμαινα της Κω, στα Δωδεκάνησα. Είναι το τέταρτο και τελευταίο παιδί του παπα-Γιώργη και της Χριστίνας Σκανδαλίδη.

Τελείωσε το Δημοτικό και τις τέσσερις πρώτες τάξεις του εξαταξίου Γυμνασίου στην Κω, την Πέμπτη στο 5ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και την Έκτη Γυμνασίου στο 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο της Αθήνας. Συνέχισε τις σπουδές του στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο από όπου πήρε το πτυχίο της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης ανήκει στη «γενιά του Πολυτεχνείου». Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Τοπικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στην Κω. Το 1971, με την είσοδό του στο Πολυτεχνείο, δραστηριοποιείται στο Σύλλογο Δωδεκανησίων Σπουδαστών, του οποίου εκλέγεται Πρόεδρος κατά την περίοδο 1975-1977. Το 1975 εκλέγεται στο Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΑΣΠ. Από τον Ιούνιο του 1976 έως και την Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ τον Ιούλιο του 1977, είναι Αναπληρωτής Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Το διάστημα που ακολουθεί την Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ το 1977 και μέχρι τις εκλογές του Οκτωβρίου του 1981, είναι μέλος και Αναπληρωτής Γραμματέας του Κέντρου Μελετών και Διαφώτισης (ΚΕ.ΜΕ.ΔΙΑ) του Κινήματος, ενώ από το 1977 μέχρι και σήμερα, εκλέγεται συνεχώς μέλος της Κεντρικής Επιτροπής (Κ.Ε.) του ΠΑΣΟΚ. Στις 16 Μαρτίου του 2005 εκλέγεται από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κόμματος

Από το 1ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και μετά από πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου έως τις 11 Οκτωβρίου του 1995, είναι μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ενώ από το καλοκαίρι του 1988 είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του. Στις 11 Οκτωβρίου του 1995 εκλέγεται για πρώτη φορά Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και πάλι μετά από πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου. Στη θέση αυτή ο Κώστας Σκανδαλίδης επανεκλέγεται μετά το 4ο Συνέδριο, τον Ιούνιο του 1996 και μετά το 5ο Συνέδριο το Μάρτιο του 1999, ύστερα από αντίστοιχες προτάσεις του Κώστα Σημίτη. Στη θέση του Γραμματέα της Κ.Ε. παραμένει μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου 2001.

Από το 1989 έως και το 2000 ήταν, βουλευτής Δωδεκανήσου, έχοντας εκλεγεί στις εκλογικές αναμετρήσεις του Ιουνίου 1989, του Νοεμβρίου του 1989, του Απριλίου του 1990, του Οκτωβρίου του 1993 και του Σεπτεμβρίου του 1996. Τον Απρίλιο του 2000 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής της Α’ Αθήνας. Στην πολιτική του πορεία, ο Κώστας Σκανδαλίδης διετέλεσε επίσης από τον Ιανουάριο του 1979 έως και τις εκλογές του Οκτωβρίου του 1981, Υπεύθυνος Τύπου του Δήμου Αθηναίων κατά την πρώτη δημαρχία του Δημήτρη Μπέη. Από τις εκλογές του 1981 έως και τις εκλογές του Ιουνίου του 1985, διετέλεσε διαδοχικά Σύμβουλος Υπουργού στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Πολιτισμού και Τύπου. Στο διάστημα 1985 έως 1990 υπήρξε Διευθυντής της εφημερίδας “Εξόρμηση”, τόσο στην εβδομαδιαία όσο και στην καθημερινή της έκδοση.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης υπήρξε Υπουργός Αιγαίου από τον Οκτώβριο του 1993 έως και τον Ιούλιο του 1994, ενώ από τον Ιούλιο του 1994 έως και το Σεπτέμβριο του 1995 κατείχε τη θέση του Υπουργού Εσωτερικών. Από τις 23 Οκτωβρίου 2001 έως και το Φεβρουάριο του 2004 κατείχε τη θέση του Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Στις Δημοτικές Εκλογές του 2006 ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων με το Συνδυασμό «Η Αθήνα αλλά-ζει».

Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και μόνιμος κάτοικος Αθηνών από το 1970. Είναι παντρεμένος με τη Βασιλική Παναγοπούλου από το 1989 και έχουν ένα γιο, το Γιώργο.

Ο στενός σύμβουλος Βενιζέλου από τον «Βορρά»

Ο Στέλιος Αγγελούδης παραιτήθηκε από τον Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), προκειμένου ναΤο δεξί χέρι Βενιζέλου αφοσιωθεί στα καθήκοντα του υπεύθυνου πολιτικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, που ανέλαβε μετά την εκλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην προεδρία του κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αγγελούδης, είχε αναλάβει επισήμως τα καθήκοντα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΟΛΘ ΑΕ στις 28 Μαΐου 2010.

Ο… επιστήθιος συνεργάτης του κ. Βενιζέλου, μετά από μια επιτυχημένη θητεία «επανεκκίνησης» του δεύτερου Λιμανιού της χώρας και ενώ έχει θέσει σε τροχιά υλοποίησης το master plan εξυγίανσης του ΟΛΘ, κλήθηκε να αναλάβει τη θέση ενός στελέχους με μακρά θητεία στο ΠΑΣΟΚ, του Νίκου Αθανασάκη.

Με τον Γιάννη ΜπουτάρηΟ κ. Αγγελούδης γεννήθηκε το 1957 στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε Νομικά στο ΑΠΘ όπου εκεί πρωτοσυναντήθηκε με τον κατά δύο χρόνια μεγαλύτερο φοιτητή της Νομικής, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αποφοίτησε και από την Σχολή Ευελπίδων και στη συνέχεια σταδιοδρόμησε ως αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού. Αποστρατεύθηκε και ξεκίνησε να δικηγορεί, ενώ μετά το 1993 διετέλεσε Ειδικός γραμματέας Αθλητισμού για τη Μακεδονία και τη Θράκη (1996), Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης (1999), σύμβουλος διοίκησης της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» (2001) και πρόεδρος του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης (2004).

Εκλέχτηκε ένατος σε ψήφους από τα 483 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και υπήρξε στενός συνεργάτης και υποστηρικτής του Ευάγγελου Βενιζέλου και κατά την περίοδο που ο νυν πρόεδρος, είχε διεκδικήσει το χρίσμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε κοινή διεκδίκηση με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο «Ρήγας»

Το στέλεχος της ΔΗΜΑΡΟ Δημήτρης Χατζησωκράτης είναι ο Υπεύθυνος Τομέα Οικονομικής Πολιτικής και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Δημοκρατικής Αριστεράς. Μετείχε καθ΄όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ωστόσο, σήμερα διαφαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει ρήγμα στις σχέσεις με τον Φώτη Κουβέλη, εφόσον ο τελευταίος δεν επιλέξει την έδρα της Αιτωλοακαρνανίας, αφήνοντας την Β’ Αθήνας.

Γεννήθηκε στην Ερμιόνη το 1951. Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ (1975). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικονομία και τη Χωροταξία στο Παρίσι και συγκεκριμένα: 1) PARIS I, SORBONNE – PANTHEON: DIPLOME DU CENTRE UNIVERSITAIRE D’ETUDES DE COMMUNAUTES EUROPEENNES, SECTION ECONOMIE (1980) 2) PARIS IX, DAUPHINE : D.E.A. «ECONOMIE ET AMENAGEMENT DE L’ESPACE» (1978).

Πήρε μέρος στο φοιτητικό αντιδικτατορικό κίνημα από τις γραμμές του «Ρήγα Φεραίου» και ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής κατάληψης του Πολυτεχνείου(1973).

Μέλος του Γραφείου του Κ.Σ. του «Ρήγα Φεραίου» και Διευθυντής του ΘΟΥΡΙΟΥ (1974-76). Μέλος της Κ.Ε. και της Πολ. Γραμματείας, του ΚΚΕ εσωτερικού, ΕΑΡ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, διευθυντής της ΑΥΓΗΣ(1999-2000) και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ(2005-9).

Ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση στον χώρο των εκτάκτων του δημοσίου. Μέλος των εκτελεστικών οργάνων της ΓΣΕΕ(1983-93). Αντιπρόεδρος της ΟΚΕ(1994-97). Εργάστηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ, στο ΕΛΚΕ και ως αξιολογητής ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας/Χρονικό-Μαρτυρίες (2005) για το βιβλίο του «Πολυτεχνείο΄73. Αναστοχασμός μιας Πραγματικότητας).

Ο επίμονος διαπραγματευτής της ΔΗΜΑΡ

Τέλος, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης της ΔΗΜΑΡ, Σάκης Παπαθανασίου, ήταν μεταξύ αυτών που είχαν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για το αν ο Φώτης Κουβέλης έπρεπε να πει το «ναι» στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής φέρεται πως υποστήριξε ότι, αν η ΔΗΜΑΡ δεν μπορέσει να αποσπάσει πολύ συγκεκριμένα πράγματα, τόσο για την αποδέσμευση από το μνημόνιο, όσο και για θέματα που αφορούν την ατζέντα Σαμαρά στο μεταναστευτικό και τα εθνικά, τότε μπορεί να υπάρξει και η επιλογή της αντιπολίτευσης. Αυτές οι απόψεις του φαίνεται πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, ώστε ο Φώτης Κουβέλης να τον ορίσει μαζί με τον Δημήτρη Χατζησωκράτη διαπραγματευτή του κόμματος στην τρικομματική διαβούλευση για την προγραμματική βάση της νέας κυβέρνησης. Άλλωστε, για να γίνει διαπραγμάτευση, κάποιος πρέπει να διαφωνεί… Στη Βουλή, στη διαπραγμάτευση με τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ο Σάκης Παπαθανασίου ήταν επίμονος τόσο στα επτά σημεία, στην ατζέντα της ΔΗΜΑΡ, όσο και στα θέματα που αφορούσαν τη μη συμμετοχή στο υπουργικό συμβούλιο πρώην στελεχών του ΛΑΟΣ που πήραν πολιτική μετεγγραφή στη Νέα Δημοκρατία.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης