ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το 1992 στο Wembley και το 2006 στο Stade de France, η Barcelona έφτασε για τρίτη φορά στην ιστορία της στην κορυφή της Ευρώπης, αφού κέρδισε με 2-0 τη Manchester United του Cristiano Ronaldo, στον τελικό του «Olimpico» της Ρώμης. Οι «blaugrana» με γκολ του Samuel Etoʼo στο 10ʼ και του Lionel Messi στο 70ʼ πήραν το τρόπαιο στην Καταλονία και έφτασαν στο «treble», αφού έχουν ήδη βγει πρωταθλητές και κυπελλούχοι Ισπανίας.

Η Manchester United μπήκε δυνατά στην… αρένα του «Olimpico», καταφέρνοντας μέσα σε εννέα λεπτά να δημιουργήσει τρεις ευκαιρίες, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να «λαβώσει» την αντίπαλό της, με την επίτευξη ενός γκολ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά στο 2ʼ ο Ronaldo εκτέλεσε φάουλ, ο Valdes απέκρουσε, ωστόσο ο Park στην επαναφορά δεν μπόρεσε από πλεονεκτική θέση, να στείλει την μπάλα στα δίχτυα της Barcelona.

Στο 7ʼ o Cristiano Ronaldo επιχείρησε μακρινό σουτ, ωστόσο η μπάλα πέρασε δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι των Καταλανών.

Δύο λεπτά αργότερα και πάλι ο Πορτογάλος αστέρας των «κόκκινών διαβόλων» επιχείρησε διαγώνιο σουτ μέσα από τη μεγάλη περιοχή, με την μπάλα όμως να καταλήγει άουτ.

Στη συνέχεια τα ηνία του αγώνα πήρε η ομάδα του Josep Guardiola, η οποία στην πρώτη ουσιαστικά «επίσκεψή» της στα καρέ των Άγγλων ευτύχησε να ανοίξει το σκορ με τον Etoʼo στο 10ʼ.

Ο Καμερουνέζος επιθετικός, μετά από κάθετη πάσα του Iniesta απέφυγε με αριστουργηματικό τρόπο τον Vidic και με ευθύβολο σουτ «νίκησε» τον Van der Sar, κάνοντας έτσι το 1-0.

Η Manchester United στη συνέχεια προσπάθησε να αντιδράσει, ψάχνοντας για την ισοφάριση, ωστόσο ο Victor Valdes δεν… απειλήθηκε ιδιαίτερα.

Μάλιστα, οι «blaugrana» είχαν την ευκαιρία να διπλασιάσουν τα τέρματά τους στη συνέχεια με ένα καλοχτυπημένο φάουλ από τον Xavi Hernandez, με την μπάλα όμως να περνάει δίπλα από το δεξί δοκάρι του Van der Sar.

Η ομάδα του Josep Guardiola συνέχισε να έχει τον έλεγχο του αγώνα και στο 45ʼ με τον Messi έφτασε μία ανάσα από το δεύτερο γκολ.

Εντούτοις, ο Αργεντινός άσος «νικήθηκε» από τον πολύ καλό σήμερα τερματοφύλακα της αγγλικής ομάδας.

Το δεύτερο σαρανταπεντάλεπτο άρχισε όπως τέλειωσε το πρώτο, καθώς η καταλανική ομάδα βρέθηκε ακόμη δύο φορές «φάτσα» με το δεύτερο γκολ.

Η πρώτη φορά που σήμανε «συναγερμός» στα καρέ της Manchester United ήταν στο 48ʼ, ωστόσο ο Van der Sar είπε «όχι», αυτή τη φορά σε πλάσε του Henry.

Τρία λεπτά αργότερα, ο Xavi Hernandez, με ένα υποδειγματικό φάουλ στα όρια της περιοχής έστειλε την μπάλα στο αριστερό δοκάρι του Van der Sar, παραμένοντας έτσι το 1-0.

Η Barcelona συνέχισε να παίζει σαν τη «γάτα με το ποντίκι» την ομάδα του Alex Ferguson, με αποτέλεσμα να θεωρείται ζήτημα χρόνου η επίτευξη του δεύτερου γκολ από την ομάδα του Guardiola.

Όπερ και εγένετο στο 70ʼ, όταν ο Xavi με σέντρα ακριβείας βρήκε τον Messi, o οποίος με κεφαλιά, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει, Van der Sar.

H Manchester United προσπάθησε να απαντήσει άμεσα, ωστόσο ο Ronaldo  στο 72ʼ από τη μικρή περιοχή «νικήθηκε» από τον Valdes, ο οποίος απομάκρυνε την μπάλα σε κόρνερ.

Στα τελευταία λεπτά του τελικού δεν άλλαξε κάτι, με αποτέλεσμα η Barcelona να καταφέρει να προσθέσει το τρίτο… αστέρι στη φανέλα της.

Κίτρινες κάρτες: Pique- Ronaldο, Scholes, Vidic

Barcelona (Josep Guardiola): Victor Valdes, Pique, Puyol, Xavi Hernandez, Iniesta (90ʼ Pedro Rodriguez), Etoʼo, Messi, Henry (72ʼ Keita), Sylvinho, Toure, Busquets.

Manchester United (Sir Alex Ferguson): Van der Sar, Evra, Ferdinand, Cristiano Ronaldo, Anderson (46ʼ Tevez), Rooney, Giggs (75ʼ Scholes) , Park (66ʼ Berbatov), Vidic, Carrick, OʼShea.

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Josep Guardiola: «Πριν από ένα χρόνο προπονούσα τη δεύτερη ομάδα της Barcelona. Όλα θέλουν το χρόνο τους. Αισθάνομαι τυχερός και ευγνώμων που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία, επιλέχθηκα να γίνω προπονητής της Barcelona και να συνεργαστώ με αυτούς τους παίκτες. Αφιερώνω το τρόπαιο αυτό σε όλη την Ισπανία και την Καταλονία».

Joan Laporta: «Είναι η καλύτερη χρονιά στην ιστορία της Barcelona. Ο Guardiola και οι ποδοσφαιριστές πέτυχαν κάτι σπουδαίο συνδυάζοντάς το μάλιστα με εξαιρετικό ποδόσφαιρο. Η ομάδα αυτή έχει πολλά ακόμη να πετύχει».

Thierry Henry:«Περίμενα 15 χρόνια για να κατακτήσω αυτό το τρόπαιο. Θέλω να ευχαριστήσω τον Pep Guardiola που με έπεισε να μείνω στις αρχές της σεζόν. Αποδείχτηκε πως ήταν μία σοφή απόφαση. Ο προπονητής μας από την πρώτη στιγμή πίστευε πως μπορούμε να κατακτήσουμε όλους τους τίτλους».

Carles Puyol: «Είναι μια ιστορική σεζόν για την Barcelona. Στα πρώτα λεπτά κυριαρχήσαμε, αλλά η συνέχεια ήταν δική μας και κάναμε το παιχνίδι μας. Η επιτυχία για το σύλλογο είναι μεγάλη και αξίζουν σε όλους συγχαρητήρια. Αφιερώνω το τρόπαιο αυτό σε όσους όσοι μόχθησαν μαζί μας».

Samuel Etoʼo: «Ήταν μία σπουδαία επιτυχία της ομάδας. Το επίτευγμα είναι ομαδικό. Εγώ από την πλευρά μου έκανα το καλύτερο που μπορούσα. Χαίρομαι πολύ, γιατί η ομάδα μου άξιζε τον τίτλο. Αφιερώνω αυτόν τον τίτλο σε όλη την Ισπανία, στην οικογένειά μου και στους εκπληκτικούς φιλάθλους μας. Μακάρι να μπορούσαμε να επιστρέψουμε αμέσως στη Βαρκελώνη». 

Alex Ferguson: «Πιστεύω πως το πρώτο γκολ της Barcelona ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για μας. Κατάφεραν να σκοράρουν στην πρώτη τους επίθεση στον αγώνα. Αρχίσαμε εξαιρετικά τον αγώνα, αλλά μετά το γκολ ήμασταν νευρικοί, την ώρα που οι αντίπαλοί μας έχοντας το προβάδισμα μπορούσαν να κρατούν και να κυκλοφορούν καλά την μπάλα. Για να είμαστε δίκαιοι, ηττηθήκαμε από μία καλύτερη ομάδα. Δεν ήμασταν στην καλύτερή μας βραδιά και μετά το πρώτο γκολ τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα για μας. Η Barcelona αμύνθηκε πολύ καλά, αν και πιστεύαμε πως θα μπορούσαμε να τους δημιουργήσουμε πρόβλημα στα μετόπισθεν. Είμαστε απογοητευμένοι, αλλά διαθέτουμε μία νεανική ομάδα και έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης».

Rio Ferdinand: «Πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στην Barcelona, έπαιξαν πολύ καλά. Είμαστε απογοητευμένοι που χάσαμε τον τίτλο, αλλά όταν ο αντίπαλός σου αποδίδει τόσο καλά, θα πρέπει να είμαστε και εμείς στην καλύτερη κατάσταση, πράγμα που δεν συνέβη. Κανένας δεν μπορεί να πει πως είχαμε καλή απόδοση, τόσο ομαδικά όσο και ατομικά. Δεχτήκαμε δύο χαζά γκολ και παρότι δεν ήμασταν καλοί, είχαμε 5-6 ευκαιρίες. Όμως δεν ήταν γραφτό μας να πανηγυρίσουμε. Συγχαρητήρια στην Barcelona, ήταν άξια νικήτρια».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης