Η Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών και Προστασίας (SIPA) της Βοσνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε δύο Σέρβους κατηγορούμενους για γενοκτονία κατά των μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα το 1995.

Οι πρώην αξιωματούχοι του σερβοβόσνιου στρατού Όστογια Στάνισιτς και Μάρκο Μιλόσεβιτς θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στη σφαγή περίπου 8.000 μουσουλμάνων, αγοριών και ανδρών, στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία (1992-1995).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι όπλα και εκρηκτικά βρέθηκαν σε τοποθεσίες που ερευνήθηκαν σε σχέση με τις συλλήψεις σήμερα το πρωί στη Φόινιτσα και τη Λουπογκλάβα.

Περίπου 1.000 μουσουλμάνοι της Σρεμπρένιτσα εκτελέστηκαν από τα στρατεύματα υπό τις διαταγές του Στάνισιτς και του Μιλόσεβιτς, σύμφωνα με τις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν από τον εισαγγελέα του δικαστηρίου της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης για εγκλήματα πολέμου.

Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα διαπράχτηκε από τις σερβοβόσνιες δυνάμεις, σύμφωνα με απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του 1997.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) έχει επίσης καταδικάσει για γενοκτονία πολλούς Σερβοβόσνιους αξιωματούχους.

Το ICTY δικάζει τον πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς και τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς, οι οποίοι κατηγορούνται για γενοκτονία και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης