Ο επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία, στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφάλειας ότι η ομάδα του έγινε επανειλημμένα στόχος ενόπλων, με αποτέλεσμα να λάβει την απόφαση διακοπής των επιχειρήσεων του διεθνούς οργανισμού στη περιοχή.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο στρατηγός Μούντ δήλωσε στο Συμβούλιο ότι τα 300 άοπλα μέλη της ομάδας παρατηρητών είχαν γίνει στόχος ενόπλων σε καθημερινή βάση και τουλάχιστον 10 φορές δέχτηκαν πυρά απ’ ευθείας, ενώ τουλάχιστον 9 οχήματα του ΟΗΕ υπέστησαν ζημιές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, στο Λος Κάμπος του Μεξικού, ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε δηλώσει ότι θα χρησιμοποιούσε τις συνομιλίες που θα είχε με τον κινέζο ομόλογο του, Χου Ζιντάο, για να επιδιώξει την συνεργασία του Πεκίνου με στόχο την εξεύρεση τρόπου τερματισμού της αιματοχυσίας στη Συρία.

Ο κ. Ομπάμα εξέτασε την κατάσταση στη Συρία και με τον Ρώσο ομόλογο του, Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 στο Μεξικό.

Νωρίτερα, η Βρετανία είχε αναφέρει ότι ρωσικό πλοίο που πιστεύεται ότι μετέφερε όπλα στη Συρία επέστρεψε στο λιμάνι από όπου είχε αποπλεύσει, όταν η Βρετανική ασφαλιστική εταιρεία Standard Club ακύρωσε την ασφαλιστική του κάλυψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Eπιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης