Πολύ μετά τις ευρωεκλογές -το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου- θα κριθεί από την ολομέλεια του ΣτΕ, όπου παραπέμφθηκε λόγω σπουδαιότητας, η αίτηση της Δράσης να ακυρωθούν οι αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών για το χρόνο προβολής των κομμάτων από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς κατά την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ, οι αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου, για την κατανομή του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού χρόνου στα κόμματα είναι νόμιμες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, κρίθηκε ότι είναι ανεκτές οι διαφοροποιήσεις στον τηλεοπτικό χρόνο που δίνεται για κάθε κόμμα. Δύο από τα επτά μέλη του ΣτΕ υποστήριξαν το αντίθετο.

Επίσης, κρίθηκε ότι δεν παραβιάζεται η συνταγματική και κοινοτική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας, αλλά ούτε το πρόσθετο πρωτόκολλο της Σύμβασης της Ρώμης για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών, με την νομοθετική απαγόρευση αγοράς διαφημιστικού χρόνου από τα κόμματα για την μετάδοση μηνυμάτων.

Μειοψήφησαν δύο από τα επτά μέλη του δικαστηρίου, τα οποία επιπρόσθετα προτείνουν να σταλούν και προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης