Στη Βουλή συζητούν από τις 18:30, οι έξι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση. Πρόκειται για τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Χρύσανθο Λαζαρίδη από τη ΝΔ, Κώστα Σκανδαλίδη και Στέλιο Αγγελούδη από το ΠΑΣΟΚ και τους Δημήτρη Χατζησωκράτη και Σ. Παπαθανασίου από την ΔΗΜΑΡ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τίθενται:

Α) Τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν την κυβέρνηση,
Β) Οι βασικοί οικονομικοί στόχοι,
Γ) Οι άξονες πολιτικής σε μεταναστευτικό και εγκληματικότητα και γενικότερα ζητήματα ασφάλειας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της στιγμής, δεν τίθεται ζήτημα πρωθυπουργού, αφού ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αναγνωρίζουν στον Αντώνη Σαμαρά το δικαίωμα να ηγηθεί της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΔΗΜΑΡ έχει θέσει ζήτημα συμμετοχής στην κυβέρνηση στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που προέρχονται από τον ακροδεξιό χώρο. Αυτοί είναι οι Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης.

Το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμεί να συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα με «τεχνοκράτες» και ενδεικτικά αναφέρεται το όνομα του κ. Ιωάννη Στουρνάρα (νυν υπουργού Ανάπτυξης) και του καθηγητή κ. Ναπολέοντα Μαραβέγια, ενώ αργότερα το απόγευμα προστέθηκε και το όνομα του Γιώργου Ζανιά (νυν υπουργού Οικονομικών).

Η ΔΗΜΑΡ κατά πληροφορίες, συζητά την παραμονή στη νέα κυβέρνηση των Αντώνη Ρουπακιώτη και του καθηγητή Αντώνη Μανιτάκη, νυν υπουργών Εργασίας και Εσωτερικών, στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι οικονομικοί προσανατολισμοί

Ως προς το οικονομικό πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η κυβέρνηση, θεωρείται πώς σε μία σειρά από ζητήματα υφίσταται προγραμματική σύγκλιση. Αυτά είναι τα εξής:

– Μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση εντός του τρέχοντος καλοκαιριού,

– Μείωση φορολογίας των επιχειρήσεων,

-Άμεση σύνταξη νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα αποτελέσει και αντικείμενο συζήτησης στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο,

– Όχι άλλη μείωση σε μισθούς.

Πάντως, από την πλευρά της ΝΔ, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για την άρση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που μείωσε τον κατώτατο μισθό, ούτε για την επαναφορά της μετενέργειας που είναι και το ζητούμενο τουλάχιστον για τη ΔΗΜΑΡ.

Στο τραπέζι επίσης, τίθενται δύο ζητήματα μείζονος σημασίας:

Α) Ζητήματα αντιμετώπισης λαθρομετανάστευσης,

Β) Ζητήματα ασφάλειας και αντιμετώπισης εγκληματικότητας.

Η συζήτηση στη Βουλή άρχισε με την παρουσία των εκπροσώπων της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ διότι τα δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ καθυστέρησαν λόγω της επιμήκυνσης της τρίωρης συνεδρίασης  κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τον πρόεδρο του Κινήματος. Πρόκειται για την ομάδα των «επτά», τους κ.κ. Κώστα Σκανδαλίδη, Μίμη Ανδρουλάκη, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ανδρέα Λοβέρδο, Πέτρο Ευθυμίου και Ν. Ανδρουλάκη.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εξουσιοδότησαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο να διαχειριστεί και την υπόθεση των προσώπων που θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση όσο και των προγραμματικών συγκλίσεων.

Τα δύο στελέχη της ΔΗΜΑΡ άλλωστε, που συμμετέχουν σε αυτήν την κομβική διαδικασία επιθυμούν την επιτάχυνση των εργασιών αυτής της άτυπης επιτροπής, διότι οφείλουν στη συνέχεια να ενημερώσουν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που συνεδριάζουν εκτάκτως.

Οι προσανατολισμοί της ΝΔ

Για κυβερνητικό σχήμα-έκπληξη κάνουν λόγο συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι ισχυρίζονται πως το 30% του σχήματος θα είναι «τεχνοκράτες». 

Ιδιαίτερη σημασία δίνει η ΝΔ στην τοποθέτηση προσώπων επιλογής Σαμαρά στα Υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Άμυνας, Τουρισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας, αφού, όπως έχει δεσμευτεί ο πρόεδρος της ΝΔ, αναμένεται η ανασύσταση των δύο τελευταίων αυτών υπουργείων.

«Γρίφος» για τον Αντώνη Σαμαρά αποτελεί η επιλογή υπουργοποίησης είτε του Κυριάκου Μητσοτάκη, είτε της Ντόρας Μπακογιάννη.

Δημήτρης Αβραμόπουλος και Βαγγέλης Μεϊμαράκης φέρονται να προορίζονται (ο ένας από τους δύο) για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής. Παραμένει ανοιχτό το θέμα για τη χρησιμοποίηση στελεχών τεχνοκρατικού χαρακτήρα, τα οποία θα αναλάβουν να διεκπεραιώσουν την πραγματική δουλειά στη νέα κυβέρνηση, όπως επισημαίνουν στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Τις τελευταίες ώρες ακούστηκε έντονα και το όνομα του προέδρου της Εθνικής, κ. Ράπανου για το υπ. Οικονομικών, του Κωστή Χατζηδάκη για το υπ. Ανάπτυξης και Μεταφορών ενώ το όνομα του Β. Μεϊμαράκη έπαιζε και για το υπ. Εσωτερικών πριν κατατεθεί η άποψη της ΔΗΜΑΡ υπέρ του καθηγητή Αντώνη Μανιτάκη.

Κατά τη Συγγρού, δεν τίθεται ζήτημα για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση στελεχών της ΔΗΜΑΡ, αλλά θεωρείται απαιτητέα η κατάθεση ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή από τη Δημοκρατική Αριστερά.

Ως προς το ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος δεν φαίνεται διατεθειμένος να συμφωνήσει στην υπουργοποίηση ανώτερων στελεχών της Ιπποκράτους, αλλά και εκλεγμένων βουλευτών, όπως των κ.κ. Λοβέρδου και Χρυσοχοΐδη.

Ακόμη ένα όνομα, το οποίο ακούγεται ως θεωρητικά υπουργοποιήσιμο είναι ο Ευριπίδης Στυλιανίδης της ΝΔ, ο οποίος διαθέτει εξαιρετικά ερείσματα μεταξύ των «γαλάζιων» συνδικαλιστών του Υπουργείου Παιδείας, στο οποίο θήτευσε στο παρελθόν και, παρά την ατυχή ιστορική συγκυρία, αφού ο βουλευτής Ροδόπης ήταν υπουργός Παιδείας την ημέρα της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, όταν η κυβέρνηση και γενικότερα οι Αρχές τον αναζητούσαν, χωρίς να τον εντοπίσουν.

Οι επαφές

Στη συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, επεσήμαναν την ανάγκη η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση με συγκεκριμένο πλαίσιο. Ειδική αναφορά έκαναν και στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα, με τον κ. Βενιζέλο να προτείνει πως «στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης πρέπει να συμμετάσχουν και δυνάμεις που δεν θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Η ειδική ομάδα θα συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης».

Ο κ. Κουβέλης τόνισε την ανάγκη προγραμματικής σύγκλισης, ενώ έκανε αναφορά στη φερεγγυότητα των προσώπων που θα απαρτίζουν το νέο κυβερνητικό σχήμα, αναμένοντας τις θέσεις του κ. Σαμαρά.

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις:

Πυρετός επαφών

Μέσα στις επόμενες ώρες ενδεχομένως, αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων που συνεδριάζουν αυτή την ώρα, να υπάρξει και συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου- Κουβέλη. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές ωστόσο, η επικοινωνία μεταξύ των τριών πρωταγωνιστών είναι συνεχής με σημειώματα και τηλεφωνικές επαφές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης