Λουκέτα, κατεβασμένα ρολά και ξεθωριασμένες επιγραφές, η θλιβερή πραγματικότητα στο Ηράκλειο του 2012. Εμπορικοί δρόμοι που μέχρι πριν από λίγα χρόνια έσφυζαν από ζωή, ερημώνουν και πίσω από τις σκονισμένες βιτρίνες κρύβονται ανθρώπινα δράματα.

Επιχειρηματίες που έχασαν τα πάντα και είναι σήμερα βουτηγμένοι στα χρέη, αλλά και εργαζόμενοι που γεμίζουν πλέον τις λίστες ανεργίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θύματα της κρίσης, δεκάδες έμποροι στο Ηράκλειο έχασαν επιχειρήσεις δεκαετιών, καθώς δεν μπόρεσαν να αντέξουν σε μια αγορά που αργοπεθαίνει, περιμένοντας ακόμα την «ανάπτυξη» και την επανεκκίνηση που της έταξαν.

Την ώρα που η χώρα κινείται με αυτόματο πιλότο, τα στοιχεία για τους πρώτους πέντε μήνες του 2012 είναι αμείλικτα και φανερώνουν το ζοφερό περιβάλλον μέσα στο οποίο προσπαθεί να επιβιώσει ο επιχειρηματικός και εμπορικός κόσμος του Ηρακλείου.

Από την αρχή του χρόνου μέχρι και τις 31 Μαΐου, 889 μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο, ενώ 718 επαγγελματοβιοτέχνες προσπάθησαν μέσα σε αυτό το κλίμα να ανοίξουν μια επιχείρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα στοιχεία είναι δραματικά, το επιχειρείν βάλλεται από παντού με συνέπεια ολοένα και περισσότεροι συνάδελφοι να αναγκάζονται να κλείσουν τα καταστήματα τους. Το εμπόριο, η μεταποίηση και ο τουρισμός βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στην ύφεση. Από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, ο κλάδος των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων του νομού Ηρακλείου έχει υποστεί μια περαιτέρω μείωση κατά 24%, ενώ για κάθε τρεις επιχειρήσεις που ανοίγουν στο Ηράκλειο, τέσσερις κλείνουν…», αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ κ. Μανόλης Σφυρής.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα εμπορικά καταστήματα της πόλης. Στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Κρήτης που αποτελεί και βαρόμετρο για την οικονομία ολόκληρου του νησιού, η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική.

«Στην τοπική αγορά εδώ και καιρό καταγράφεται ένα αρνητικό ισοζύγιο μεταξύ των επιχειρήσεων που ανοίγουν και στα καταστήματα που αναγκάζονται να κλείσουν. Υπολογίζεται ότι το ποσοστό αυτό φτάνει στο 10%, ενώ τα αποτελέσματα του πρώτου πενταμήνου του έτους, δείχνουν μια μεγαλύτερη συρρίκνωση του τζίρου των καταστημάτων κατά 15%», όπως δηλώνει ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ηρακλείου κ. Μανόλης Κουμαντάκης.

Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι η ανεξέλεγκτη αύξηση των χρεών των επιχειρηματιών, αλλά και οι αμέτρητες ακάλυπτες επιταγές που «πνίγουν» στην κυριολεξία την ντόπια αγορά, λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Πηγή: prismanews.gr
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης