Το βαρύ πυροβολικό των διεθνών κέντρων λήψης αποφάσεων εξαπέλυσε τα τελευταία 24ωρα μια ηχηρή ομοβροντία δηλώσεων, προϊδεάζοντας την ελληνική κοινή γνώμη για το πώς τα κέντρα θα διαχειριστούν την επόμενη μέρα των εκλογών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τον Φρανσουά Ολάντ έως τον Μπαρόζο και από τον Μπαράκ Ομπάμα έως τον Μάριο Μόντι, η ομοβροντία παρέμβασης στις εσωτερικές διαδικασίες της ελληνικής κοινωνίας καταγράφει το πώς θα διαμορφωθούν τα «μέτωπα» τη Δευτέρα 18 Ιουνίου.

Τα μηνύματα είναι αμφίσημα έως και αμφιλεγόμενα. Η τακτική του «μαστίγιου και καρότου» χρησιμοποιείται ως προσφιλής μέθοδος επιρροής του εκλογικού σώματος την ύστατη έστω στιγμή. Στην ομοβροντία συμμετέχουν και τα ημεδαπά κομματικά εκδοτικά και επιχειρηματικά κέντρα, σε μία προσπάθεια είτε να διασώσουν κεκτημένα είτε να διασφαλίσουν με τη μέθοδο του εκβιαστικού διλήμματος διόδους επικοινωνίας με τη νέα κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί τρία 24ωρα πριν από τις εκλογές.

Η πυροβολαρχία του Μεγάρου των Ηλυσίων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την τελευταία -διόλου τυχαία- παρέμβαση έκανε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας στο MEGA. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε την ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά, ώστε να υπάρχει περιθώριο διαπραγματεύσεων του μνημονίου.

«Από τη στιγμή που εξελέγην πρόεδρος της Γαλλίας έθεσα την ανάπτυξη ως προτεραιότητα σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή δέσμευση. Έχουμε Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου με όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, όπου θα λάβουμε μέτρα για την ανάπτυξη, τα οποία θα έχουν αντίκτυπο και στην Ελλάδα, αν η ίδια η Ελλάδα επιλέξει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Τήρηση των δεσμεύσεων, που έχουν ληφθεί, δεν σημαίνει παραμονή στην ίδια κατάσταση. Επικαλέστηκα ενώπιον των ομολόγων μου τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά κονδύλια, τα οποία δεν έχουν απορροφηθεί, να χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη της Ελλάδας» είπε ο κ. Ολάντ.

Ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε ότι υπάρχουν χώρες που θα προτιμούσαν η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη, αν δοθεί η εντύπωση ότι οι Έλληνες θέλουν να εγκαταλείψουν τις δεσμεύσεις τους, ενώ σημείωσε ότι τυχόν απόπειρα πλήρους ακύρωσης του μνημονίου θα θεωρεί από πολλές χώρες ως ρήξη.

«Σέβομαι τον ελληνικό λαό. Θα αποφασίσει αυτό που θέλει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Κι εγώ είμαι Πρόεδρος μιας Δημοκρατίας που έχει βουλευτικές εκλογές την ίδια ημέρα. Επομένως, θεωρώ ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να ασκήσουν πλήρως το κυριαρχικό τους δικαίωμα. Πρέπει, όμως, να τους προειδοποιήσω, διότι είναι καθήκον μου, διότι είμαι φίλος της Ελλάδας: εάν έχει δοθεί η εντύπωση ότι οι Έλληνες θέλουν να απομακρυνθούν από τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις και να εγκαταλείψουν κάθε προοπτική ανάκαμψης, τότε θα υπάρξουν χώρες εντός της Ευρωζώνης που θα προτιμήσουν να τερματίσουν την παρουσία της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Προτιμώ, λοιπόν, να το πω, διότι αυτή είναι η γλώσσα της αλήθειας. Εγώ δεν στηρίζω αυτήν την τοποθέτηση. Θέλω να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό προϋποθέτει μια σχέση εμπιστοσύνης» είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Το «φιλικό» όσο και αμφιλεγόμενο μήνυμα Ομπάμα

Παρέμβαση υπέρ των πολιτικών δυνάμεων που υποστηρίζουν την παραμονή της Ελλάδας στηνΕυρωζώνη έκανε πριν από αρκετές ημέρες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος υπογράμμισε ότι «είναι προς το συμφέρον όλων να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ».

Η δήλωσή του χαρακτηρίζεται από τους συνεργάτες του «μήνυμα-καμπάνα» για τους ηγέτες της Ευρώπης που συνεχίζουν να κωλυσιεργούν και να μη λαμβάνουν δραστικά μέτρα και αποφάσεις, για να τερματιστεί η κρίση χρέους στην Ευρώπη.

Ο Ομπάμα δεν έκρυψε τους κινδύνους που κρύβει για τον ελληνικό λαό και συνολικά την Ευρώπη η έξοδος της χώρας μας από την Ευρωζώνη και προειδοποίησε ότι θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά για την πολύπαθη ελληνική οικονομία. Κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να δώσουν κεφάλαια για το τραπεζικό σύστημα και σημείωσε ότι «οι λύσεις των προβλημάτων είναι δύσκολες, αλλά υπάρχουν». Ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τους ηγέτες της Ευρώπης να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών κατά την κρίση του 2008 και να επιχειρήσουν τερματισμό της κρίσης μέσω της ενίσχυσης των τραπεζών, οι οποίες θα αναγκαστούν να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Ο κ. Ομπάμα επανέλαβε ότι αναγνωρίζει τις θυσίες του ελληνικού λαού και άφησε να εννοηθεί ότι θα πάνε χαμένες, εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.

Το «παράθυρο» της Κομισιόν

«Παράθυρο» για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου με την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές ανοίγει η Κομισιόν, προσδιορίζοντας το πλαίσιο στο οποίο μπορούν να κινηθούν οι δύο πλευρές, Ελλάδα και Ε.Ε., χωρίς να διαταραχθούν οι σχέσεις ούτε να απειληθεί το μέλλον της Ελλάδας μέσα στην Ευρωζώνη.

Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα σημειώνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την αντικατάσταση επιμέρους μέτρων από άλλα ισοδύναμου αποτελέσματος» και κάνει λόγο για «ενδεχόμενη επιμήκυνση του χρόνου υλοποίησης των δημοσιονομικών στόχων του μνημονίου», η οποία ωστόσο θα απαιτήσει επιπλέον βοήθεια από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

«Η Ε.Ε. αναγνωρίζει τις θυσίες των Ελλήνων, που είναι μεγαλύτερες από κάθε άλλο λαό, και επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Βέβαια, η θέση είναι ξεκάθαρη σε περίπτωση καταγγελίας του μνημονίου, καθώς αυτό συνεπάγεται επί της ουσίας μη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας.

Οι παραινέσεις Μόντι

Την ώρα που η κρίση βαθαίνει στην Ευρώπη, ο Μόντι απέστειλε μήνυμα στους Έλληνες για το μέλλον, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τη συζήτηση που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό «χρήσιμη και ουσιαστική», τονίζοντας ότι το ισπανικό παράδειγμα δίνει μια άλλη διάσταση στην κρίση, η οποία, όπως είπε, είναι πανευρωπαϊκή και όχι ελληνική, πορτογαλική ή ιρλανδική.

Στόχος του Μόντι είναι να οργανωθεί ένας πανευρωπαϊκός μηχανισμός εγγύησης καταθέσεων. Αυτό είναι σημαντικό, ζωτικό, για να σταματήσει η διαρροή καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και από το ιταλικό, το ισπανικό και ούτω καθεξής.

Η παραίνεση του Ιταλού τεχνοκράτη ήταν οι Έλληνες καταθέτες να βοηθούν τη χώρα πατριωτικά, εμπιστευόμενοι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που είναι ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, εγγυημένο με σειρά αποφάσεων της Ευρωζώνης.

Επίσης, τόνισε τη σημασία για μια διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης. «Χωρίς τη διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, χωρίς τη συμμετοχή στη διαπραγμάτευση, τη δέσμευση και την υπογραφή όλων των πολιτικών δυνάμεων που λένε ότι πιστεύουν στην Ευρώπη και το ευρώ, δεν θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα» τόνισε άλλωστε ο κ. Βενιζέλος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης