ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολυμετωπικός… ο πολυμετοχικός! Τα όνειρα και οι ελπίδες που δημιούργησαν οι Γιάννης Βαρδινογιάννης, Νικόλας Πατέρας, Ανδρέας Βγενόπουλος και Παύλος Γιαννακόπουλος, όταν συστάθηκε το πολυμετοχικό σχήμα στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ένα περίπου χρόνο αργότερα έγιναν… σκόνη.

Οι τέσσερις ισχυροί άνδρες του «τριφυλλιού» ανέλαβαν πέρυσι την… τύχη του υποσχόμενοι να δημιουργήσουν μια πανίσχυρη ομάδα, που θα πρωταγωνιστεί σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Οι φωτογραφίες με τα χαμόγελα των «τεσσάρων» αποτέλεσαν γρήγορα παρελθόν, καθώς τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα του Παναθηναϊκού έφεραν ίντριγκες και διαφωνίες για τον τρόπο λειτουργίας του συλλόγου.

Δεν άργησε, μάλιστα, η μέρα που οι μέτοχοι είχαν χωριστεί σε δύο… στρατόπεδα. «Τζίγγερ» και Γιαννακόπουλος ήταν σύμμαχοι απέναντι σε Βγενόπουλο και Πατέρα. Ο τελευταίος, όμως, συχνά έπαιζε ρόλο… πυροσβέστη στις… επεισοδιακές συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα σημεία τριβής ήταν πολλά, το επίκεντρο όμως της αντιπαράθεσης ήταν οι σχέσεις των «Τζίγγερ» και Παύλου Γιαννακόπουλου με αθλητικές εφημερίδες.

Ο «Mr MIG» είχε επανειλημμένως κατηγορήσει ευθέως τους Γιάννη Βαρδινογιάννη και Παύλο Γιαννακόπουλο ότι περνούσαν γραμμή μέσα από τις εφημερίδες που χρηματοδοτούσαν ή είχαν στην ιδιοκτησία τους.

Μέρα με τη μέρα, η κόντρα του Βγενόπουλου με τον Βαρδινογιάννη οξυνόταν για τον τρόπο λειτουργίας του συλλόγου, με τον πρώτο να επιθυμεί να επενδύσουν σε ένα υψηλό budget για τη νέα σεζόν και την παραμονή του Χενκ Τεν Κάτε στο τιμόνι του Παναθηναϊκού, και τον δεύτερο να έχει αντίθετη άποψη.    

Η κόντρα κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν και ο «Τζίγγερ» αρνήθηκε να υποχωρήσει από τις θέσεις του και ως Πόντιος Πιλάτος… ένιψε τας χείρας του αποχωρώντας από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Σήμερα ήταν η σειρά του Ανδρέα Βγενόπουλου να πει αντίο στον Παναθηναϊκό, όμως η κίνησή του αυτή δεν αιφνιδίασε, καθώς είχε προετοιμάσει το έδαφος με διάφορες δηλώσεις του. 

Ο Νικόλας Πατέρας μετά από αυτές τις δύο τρανταχτές αποχωρήσεις μένει απελπιστικά… μόνος ως σημαιοφόρος της ΠΑΕ, καθώς  ο κ. Βγενόπουλος, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση, θα διατηρήσει το 11% των μετοχών που κατέχει και τα δικαιώματα ψήφου τα εκχωρεί στον πρόεδρο «για όσο χρόνο επιθυμεί να είναι Πρόεδρος του Παναθηναϊκού και τον ευχαριστώ για τις μεγάλες προσωπικές θυσίες που κάνει στην επιδίωξη των κοινών μας οραμάτων».

Η σχετική ανακοίνωση του κ. Βγενόπουλου έχει ως εξής:

«Στο σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα που ασχολήθηκα με τα διοικητικά του Παναθηναϊκού έγιναν, με συλλογικές προσπάθειες και με την βοήθεια και των φιλάθλων, σημαντικές αλλαγές και βήματα προόδου. Από την περασμένη εβδομάδα έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχει ξεπεράσει πια τις περισσότερες από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος , έχει ικανό και ισχυρό Πρόεδρο με τις απαραίτητες εξουσίες, εξαιρετικό διοικητικό και τεχνικό επιτελείο και μεγάλη οικονομική ευρωστία. Θεωρώ ότι ο αγώνας μου για να συμβάλλω και εγώ στις σημερινές εξελίξεις δικαιώθηκε αλλά και ολοκληρώθηκε.

Σήμερα ανακοινώνω ότι αποχωρώ οριστικά από έναν χώρο “παραγόντων” που δεν είναι συμβατός ούτε με τον χαρακτήρα ούτε με τις αρχές μου και στον οποίο συμμετείχα προσωρινά με μοναδικό κίνητρο την μεγάλη μου αγάπη στον Παναθηναϊκό και με στόχο να μπούμε επιτέλους σε μια νέα πορεία αντάξια της ιστορίας μας.

Ευχαριστώ τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού για την εμπιστοσύνη τους την οποία προσπάθησα να τιμήσω με μεγάλο προσωπικό κόστος.

Σαν απλός φίλαθλος και εγώ πλέον, θα είμαι πάντα κοντά στον Παναθηναϊκό και θα πηγαίνω στα γήπεδα, όποτε μπορώ, για να χαίρομαι ή να λυπάμαι μαζί με την υπόλοιπη πράσινη οικογένεια.

Οι μετοχές της ΠΑΕ Παναθηναϊκός που κατέχω (το 11%) θα μείνουν στην οικογένειά μου για πάντα και τα δικαιώματά τους θα ασκούνται δια πληρεξουσίου και από ανθρώπους που θα εμπιστεύομαι ότι θέλουν και μπορούν να συμβάλλουν στην πρόοδο του Παναθηναϊκού. Τα δικαιώματα ψήφου τα εκχωρώ κατ΄αρχήν στον κ. Ν. Πατέρα για όσο χρόνο επιθυμεί να είναι Πρόεδρος του Παναθηναϊκού, και τον ευχαριστώ για τις μεγάλες προσωπικές θυσίες που κάνει στην επιδίωξη των κοινών μας οραμάτων».

Η γνώμη του Γιώργου Αρκουλή για την αποχώρηση του Βγενόπουλου:

«Δεν του ταίριαζε ο ρόλος του 11%»

Μάλλον λιτή, αλλά σχετικά σαφής ήταν η ανακοίνωση του τραπεζίτη (και όχι μόνο) Ανδρέα Βγενόπουλου, που αιτιολογεί την αποχώρησή του από το πολυμετοχικό σχήμα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Εντούτοις, για όσους γνώριζαν καλά το παρασκήνιο, αυτή η αποχώρηση δεν είναι ‘κεραυνός’ κόντρα στο υψηλό σημερινό καθεστώς Κελσίου. Ο Βγενόπουλος, πιθανολογώ ότι τα παράτησε επειδή διέγνωσε πως τα χνώτα του δεν ταιριάζουν με την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Επειδή, λοιπόν, έχει μάθει να μιλάει και να ενεργεί από θέση ισχύος (κάτι που δεν του επέτρεπε να κάνει το ισχνό 11% των μετοχών του), έφυγε και άφησε πίσω του Πατέρα…

Από μια άλλη άποψη, ήταν αδιανόητο να παραμείνει στο σχήμα, από την στιγμή που το δικό του όραμα έθετε μεσοπρόθεσμα τον Παναθηναϊκό στην κορυφή της Ευρώπης (πλάϊ στην ομάδα μπάσκετ του συλλόγου). Προφανώς, επειδή άλλοι (καλά τώρα!) δεν είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν πολλά χρήματα, ‘την έκανε’ με ‘ανοιχτό βήμα’ και αφού πρώτα περίμενε να λήξει ο κρίσιμος (για τα φράγκα…) πέμπτος αγώνας των πλέϊ οφ.

Παίζει γερά, επίσης, η μικρή έστω ‘ανάγνωση’ των όσων συμβαίνουν στο παρασκήνιο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου (διαιτησία, ΕΠΟ, πονηροί μάνατζερ, παρατρεχάμενοι, δημοσιογράφοι – παπαγάλοι), στο 11μηνο της θητείας του στον ΠΑΟ. Απλά, έκρινε πως αυτά δεν του ταιριάζουν. Εννοείται πως η ενασχόλησή του με τον Παναθηναϊκό ενδεχομένως έθετε μακροπρόθεσμα σε κίνδυνο τα κέρδη του από πλήθος εταιριών, που διευθύνει και οι οποίες απευθύνονται σε όλο το πακέτο των Ελλήνων φιλάθλων (και όχι μόνο σε ‘πράσινους’ των γηπέδων!

Και τώρα τι γίνεται; θα αναρωτηθεί κάθε καλοπροαίρετος υποστηρικτής.

Σίγουρα ο Παναθηναϊκός δεν πρόκειται να χαθεί, ούτε κινδυνεύει να ‘γίνει ΟΦΗ’, αφού διαθέτει εξαιρετικά θεμελιώδη. Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, πριν ‘λιποτακτήσει’ από το σχήμα, δήλωσε με νόημα ότι ‘η οικογένειά του θα εξακολουθήσει να παίζει τον ρόλο του εγγυητή’. Ρητορική ακούστηκε αυτή η δήλωση, όμως ας περιμένουμε τα γεγονότα. Ξέρετε γιατί; Διότι οι Βαρδινογιάννηδες είναι σε θέση να διασκεδάσουν την σύγχυση που επικρατεί τώρα, δημιουργώντας –ως κύριοι μέτοχοι- μια πανάκριβη ομάδα…

Τότε, ενδέχεται ν’ ακουστεί το κλασικό ‘το αφεντικό τρελάθηκε’! Δεκάδες χρόνια οι φίλοι του Παναθηναϊκού περιμένουν να το ακούσουν!

(Πρώτη καταχώρηση: 25 Μαϊου, 11:04)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης