Η μητέρα μου συνήθιζε να ετοιμάζει κάθε πρωί ένα πλούσιο πρωινό για εμένα και τα αδέλφια μου… Γιατί η καλή μέρα από το… πρωινό της φαίνεται! Έλεγε και σερβίριζε το γάλα με τα δημητριακά μπροστά μας.

Ατίθαση από μικρή ήθελα να ξέρω τα πάντα, γι’ αυτό ζάλιζα με τις ερωτήσεις μου τους πάντες. Γιατί μαμά να πίνω γάλα; Γιατί να τρώω πρωινό αν και δεν πεινάω, γιατί να μην φαώ μερέντα και να βάλω μέλι στο ψωμί, γιατί και γιατί…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


 
Αρνούμουν πεισματικά να βάλω μπουκιά στο στόμα μου, αν δεν μου απαντούσε σε κάθε μου ερώτηση… Και κυβερνητικός εκπρόσωπος να ήταν θα χρησιμοποιούσε τις τετριμμένες απαντήσεις, “ουδέν σχόλιον”, “το έχω ήδη απαντήσει”… Αντιθέτως η μανούλα ακούραστα απαντούσε και επαναλάμβανε ό,τι χρειαζόταν.
 
“Μαμά γιατί είναι απαραίτητο το πρωινό;” Γιατί εδυναμώνει και δίνει ενέργεια στον οργανισμό, βοηθά στην συγκέντρωση, την προσοχή και την καλή διάθεση. Επίσης βάζει φρένο στα
άστατα τσιμολογήματα που ευθύνονται για την αύξηση του βάρους.


 
“Μαμά, δεν πειναώ!” παραπονιόμουν για να πάρει το λόγο πάλι ο οικογενειακός εκπρόσωπος με την απάντηση στα χείλη… “Πιες λίγο νεράκι και θα σου ανοίξει η όρεξη”. Πράγματι ένα ποτήρι χλιαρό νερό αποδεδειγμένα μου άνοιγε την όρεξη.
 
Αν για κάποιο λόγο, πράγμα σπάνιο, δεν προλάβαινε κάποιος από εμάς να πάρει πρωινό, αμέσως μας εφοδίαζε με ένα ελαφρύ γεύμα για να πάρουμε μαζί μας στο σχολείο.


 
“Μαμά, γιατί να πιώ γάλα;”Γιατί έχει ασβέστιο και πρωτεΐνες που κάνουν καλό στον οργανισμό, κυρίως στα κόκαλα και τους μυς. Σε περίπτωση που το παιδί σας έχει δυσανεξία στα γαλακτομικά προϊόντα υπάρχουν και άλλες τροφές από τις οποίες μπορεί να λάβει ανάλογες βιταμίνες, όπως το τυρί, το γιαούρτι και το φρέσκο βούτυρο, τα αυγά, το ζαμπόν, αλλά και τα αποξηραμένα φρούτα όπως η καρύδα, τα σύκα, τα βερίκοκα και οι χουρμάδες.
 
Η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης, έτσι το πρωινό πέρασε στη ζωή μου. Έγινε μόνιμη συνήθεια.
 
Αγαπητοί γονείς, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε πρώτα εσείς και μετά να το περάσετε στα παιδιά σας είναι ότι ένα ισορροπημένο πρωινό είναι το άλφα και το ωμέγα της διατροφής μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


 
Θα πρέπει να περιλαμβάνει τα κάτωθι: Ένα ποτήρι γάλα με δημητρικά ή ένα τόστ με μαύρο ψωμί, τυρί και γαλοπούλα ή ένα κομμάτι σπανακόπιτα. Όλα αυτά σε συνδυασμό πάντα με ένα ποτήρι φρέσκο χυμό, μπορούν να δώσουν στο παιδί τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καθημερινών δραστηριοτήτων του.


 
Θα ήταν φρόνιμο αν αποβάλλαμε από την διατροφή των παιδιών μας, και γιατί όχι και τη δική μας, τις πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη τροφές, τα δημητρικά με γέμιση ή μέλι, το σοκολατούχο γάλα, τα κρουασάν, τα κουλουράκια της γιαγιάς – όσο νόστιμα κι αν είναι.


 
Το ερώτημα είναι πώς μπορούμε να μεταδώσουμε στα παιδάκια μας αυτή την διατροφική συνήθεια. Είναι απλό. Τα παιδιά μαθαίνουν βλέποντας, γι’ αυτό θα πρέπει πρώτα εμείς οι γονείς να δίνουμε το καλό παράδειγμα τρώγοντας ένα καλό πρωινό.
 
Μην ξεχνάτε ότι ο λαός μας λέει,”Το πρωί να τρως σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σας άρχοντας και το βράδυ σαν δούλος”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης