Δυσοίωνο θεωρεί ότι θα είναι το μέλλον του προέδρου της Βενεζουέλας, Hugo Chavez, ο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, εκτιμώντας παράλληλα πως ενδεχόμενη αλλαγή ηγεσίας θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην Κούβα και τη Νικαράγουα, οι οποίες προμηθεύονται με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους πετρέλαιο κι άλλες πρώτες ύλες από τη συγκεκριμένη χώρα.

Σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον, ο Robert Zoellick υποστήριξε ακόμη ότι οι τοποθετήσεις για την επιστροφή της Κούβας στους περιφερειακούς οργανισμούς της ηπείρου, που εκφράστηκαν τον περασμένο Απρίλιο στη Σύνοδο της Αμερικής στην πόλη Καρθαγένα της Κολομβίας, «ακούστηκαν σαν ηχώ από άλλες εποχές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον, όχι στο παρελθόν», τόνισε.

Παράλληλα, κάλεσε τους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής να «αδράξουν την ευκαιρία να γίνει η ήπειρος πιο δημοκρατική» και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τη μετατροπή της σε «έναν χώρο ανάπτυξης και αξιοπρέπειας κι όχι πραξικοπημάτων και κοκαΐνης».

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας απηύθυνε έκκληση στη Βραζιλία να διαδραματίσει ισχυρότερο ρόλο στη διεθνή ασφάλεια, συμβάλλοντας στο να αποτραπεί η διάδοση των πυρηνικών όπλων, ενώ δεν παρέλειψε να εξάρει τις «Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου» που έχουν συνάψει οι Η.Π.Α. με χώρες της περιφέρειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Κούβα: «Άνθρακας» τα κοιτάσματα πετρελαίου, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012, 05:33
SOA: Το αμερικανικό εμπάργκο προκάλεσε αντιδράσεις, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 16 Απριλίου 2012, 00:55

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης