Δέσμη μέτρων για την τόνωση της ρευστότητας στη ζώνη του ευρώ ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Μάριο Ντράγκι. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαπίστωσε αυξανόμενους κινδύνους όσον αφορά στην οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, ενώ η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο παρέμβασης στο 1%, ωστόσο ο Ντράγκι δήλωσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει τι θα αποφασιστεί στο μέλλον.
«Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παραμένει αδύναμη και η αυξανόμενη αβεβαιότητα υπονομεύει την εμπιστοσύνη και το επενδυτικό κλίμα, πολλαπλασιάζοντας τους κινδύνους επιδείνωσης της οικονομικής προοπτικής» ανέφερε ο Ντράγκι, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρώπης.
Ο κεντρικός τραπεζίτης ανακοίνωσε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τη διεξαγωγή πράξεων αναχρηματοδότησης με σταθερό επιτόκιο μέχρι και τον Ιανουάριο. Οι μη συμβατικές αυτές πράξεις εντάσσονται στα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας στην Ευρωζώνη και ο στόχος της διατήρησης της σταθερότητας των τιμών παραμένει από τους βασικούς της τράπεζας, μεσοπρόθεσμα.
Ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε την αναγκαιότητα τήρησης της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι κράτη, όπως η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία αλλά και η Ελλάδα, θα πρέπει να επεκτείνουν την πρόοδο που παρατηρείται. Σχετικά με την Ισπανία, ο Μάριο Ντράγκι είπε πως έγκειται στην ίδια αν θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Κατά τον διοικητή της ΕΚΤ, είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να συνεργαστούν στην κατεύθυνση της βαθύτερης οικονομικής ένωσης στην περιοχή της Ευρωζώνης.
Εξάλλου, οι Η.Π.Α. και η Βρετανία έχουν ήδη ζητήσει την κατάρτιση «ενός άμεσου σχεδίου» για την επίλυση της κρίσης στη ζώνη του ευρώ, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχαν τηλεφωνική επικοινωνία αργά το βράδυ της Τρίτης, με θέμα την οικονομική κρίση.
Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τους δύο ηγέτες, είναι απαραίτητη η λήψη άμεσης δράσης για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών. Εξάλλου, Ομπάμα και Κάμερον χαρακτήρισαν «θετικό βήμα» τα νέα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προστατεύσει τους φορολογούμενους από μελλοντικές διασώσεις τραπεζών.
Επιμέλεια: Χριστίνα Ρωμηού
Πηγή: express.gr