Οι περισσότερες από εμάς δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει με τα λιπαρά στη διατροφή. Έχουμε την λανθασμένη εντύπωση πως πρέπει να αποφεύγουμε τα λιπαρά για να διατηρήσουμε τη σιλουέτα μας. Υπάρχουν όμως λιπαρά που όχι μόνο δεν κάνουν κακό στην υγεία μας αλλά είναι και απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Ποίες είναι όμως αυτές οι τροφές;

Yπάρχουν τρόφιμα που περιέχουν καλά λιπαρά, και αυτά είναι κυρίως τα φυτικά (οι ελιές, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια και τα πουλερικά). Tα ακόρεστα λιπαρά διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: στα πολυακόρεστα (περιέχονται κυρίως στα δημητριακά και στους ξηρούς καρπούς) και στα μονοακόρεστα (ελαιόλαδο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κακά λιπαρά είναι τα ζωικά λιπαρά, αυτά δηλαδή που περιέχονται στο κρέας, στο αυγό, στο γάλα και σε όσα προϊόντα γίνονται με αυτά τα τρόφιμα (π.χ., αλλαντικά, μαγιονέζα, γιαούρτι).

Η αναγκαιότητα των παραπάνω λιπαρών είναι υψίστης σημασίας για τον οργανισμό, καθώς συμβάλλουν στο να διατηρούμε την καρδιά και τις αρτηρίες μας υγιείς, ενώ παράλληλα βοηθούν και στην ανάπτυξη των κυττάρων.

Οπότε θα πρέπει να αντικαταστήσουμε στην καθημερινή μας διατροφή τα ζωικά λιπαρά με τα φυτικά. Μπορεί τα καλά λιπαρά να είναι ωφέλιμα για την υγεία μας, όμως αυτό δε σημαίνει ότι, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, δεν είναι παχυντικά. Τα καλά λιπαρά έχουν την ίδια θερμιδική αξία με τα κακά λιπαρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πείτε όχι στα «κακά» λιπαρά γιατί:

    ·       Είναι ζωικής προέλευσης
    ·       Περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά, τα οποία αυξάνουν τη χοληστερίνη
    ·       Περιέχουν μόνο βιταμίνη Α και D

Πείτε ναι στα «καλά» λιπαρά  γιατί:

    ·       Είναι φυτικής προέλευσης
    ·       Συμβάλλουν στον έλεγχο της χοληστερίνης
    ·       Περιέχουν βιταμίνες Α,D και E

Γι΄αυτό προτιμήστε το ελαιόλαδο από το βούτυρο την επόμενη φορά που θα μαγειρέψετε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης