Στο Άμστερνταμ,  «τη πόλη των εκπλήξεων» συρρέουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Για πολλούς λόγους. Ο πολιτισμός, τα μνημεία, τα μουσεία, η μοναδική μουσική σκηνή της, (ας μην ξεχνάμε ότι είναι η πόλη του Τιέστο), τα μοναδικά περιοδικά γεγονότα, η ελευθερία επιλογών, το κέφι, η ζωντάνια  και ο επαγγελματισμός των κατοίκων του, είναι κάποιοι από αυτούς η μουσική.

Το Άμστερνταμ έχει ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά κέντρα στην Ευρώπη, με 7000 ιστορικά κτήρια και ένα καταπληκτικό σύστημα καναλιών. Υπάρχουν περίπου 1500 γέφυρες που δια­σχίζουν τα κανάλια και τους υδάτινους δρόμους του. Τη νύχτα οι γέφυρες στο κέντρο της πόλης φωτίζονται και η βόλτα στα κανάλια με βάρκα είναι μια μαγική εμπειρία. Μπορείτε να εξερευνήσετε τα κανάλια με ποδήλατο θαλάσ­σης ή κανονικό καθώς και με μικρά πλοι­άρια που περιλαμβάνουν πρωινές ή νυχτερινές βόλτες και ξεναγήσεις. Πληροφορίες θα πάρετε από τα ξενοδοχεία, τα γραφεία πληροφοριών, ή τις αφετηρίες των πλοιαρίων που βρίσκονται κυ­ρίως απέναντι από τον κεντρι­κό σταθμό, κατά μήκος της Πρινς Χέντρικαντε, στο Ντάμ­ρακ και κατά μήκος του Ροκίν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα περιοδικά γεγονότα της πόλης, περιλαμβάνουν: Κονινγκίνενταχ, η ημέρα της Βασίλισσας, 30 Απριλίου, τα γενέθλια της πρώην Βασίλισσας Γιουλιάνα. Άουτμαρκτ, τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, έναρξη της πολιτιστικής περιόδου.  Άμστερνταμ Ρουτς, τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου δΔιεθνές μουσικό φεστιβάλ. Άμστερνταμ Πράιντ (Amsterdam Pride), μέσα Αυγούστου, Σαββατοκύριακο ομοφυλόφιλης υπερηφάνειας. Μαραθώνιος Άμστερνταμ, μέσα Οκτώβρη.

   

Για τον καφέ ή το ποτό σας υ­πάρχει τεράστια ποικιλία επι­λογών. Μπορείτε να προτιμή­σετε τα παραδοσιακά καφέ, που στεγάζονται σε παλιά σπίτια πάνω στα κανάλια ή α­κόμη τα “πρεφλοκάλεν” Ι” brown cafe’s”, που αποτελούν μπαρ δοκιμής ποτών. Ακόμη, υπάρ­χει πληθώρα από χαριτωμέ­νες τσαγιέρες, πολύβουες ντίσκο και ατμοσφαιρικά μπαρ. Επίσης μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα στα ψώ­νια σας, και να απολαύστε έναν καφέ έχοντας συγχρόνως και μια από τις ωραιότερες πανο­ραμικές θέες του Άμστερ­νταμ. Όλα αυτά στον έκτο ό­ροφο του καταστήματος Metz & Co (Kaizersgracht 455).

Μεγάλοι εμπορικοί δρόμοι στο Άμστερνταμ είναι οι: P.C. Hoofstraat, Van Baerlestraat (πίσω από το εθνικό μουσείο). Ακόμα πιο πολυσύχναστοι οι: Kalverstraat και Nienwendίjk. Επίσης σχεδόν σε όλες τις πλατείες υπάρχουν υπαίθριες αγορές. Αξιόλογη εμπορική περιοχή της πόλης είναι η Leidsestraat και η Jordaan, η αγαπημένη των φοιτητών, καλλιτεχνών και αιώνιων νέων. Γνωστά πολυκαταστήματα εί­ναι τα: Magna Plaza (στεγάζε­ται στο εντυπωσιακό παλιό κτίριο του ταχυδρομείου­ Nieuwezijds Voorburgwal 182), De Bijkenkorf (πλατεία Dam), Maison de Bonneterie, Metz & Co, Hema, Vroom & Dreesman. Υπαίθριες αγορές-παζάρια: το Μπέφερβεϊκσε Μπαζάρ (α­νοιχτό κάθε Σάββατο, στο λι­μάνι Μπέφερβεϊκ, 25 χμ ΒΔ του Άμστερνταμ, θεωρείται το μεγαλύτερο γιουσουρούμ της Ευρώπης). Ωστόσο κάθε χρό­νο στις 30 Απριλίου, ημέρα της Βασίλισσας, όλο το Άμστερνταμ μετατρέπεται στο μεγαλύτερο γιουσουρούμ του κόσμου. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων απαγορεύε­ται σε ολόκληρο το κέντρο της πόλης και κάθε περιοχή έ­χει τη δική της τοπική αγορά. Αγαπημένο παζάρι των τουρι­στών αποτελεί επίσης και η α­γορά της Βάτερλοοπλείν. Αν ψάχνετε για παλαιοπωλεία και αντίκες η περιοχή Σπίχελ­γκραχτ και ειδικά ο δρόμος Nieuwe Spiegelstraat, κοντά στο εθνικό μουσείο, θα σας ενθουσιάσουν. Στους εκα­τοντάδες πάγκους του κέ­ντρου αντίκας πωλούνται τα πάντα (Elandsgracht 109­). Οι συλλέ­κτες γραμματοσήμων και νομισμάτων δεν πρέπει να χά­σουν την ειδική αγορά στη Nieuwezijds Voorburgwal182 (ανοιχτά Τετάρτη και Σάββα­το).  Άλλες αγορές που αξίζει να χαζέψετε είναι οι Albert Guypstraat, Waterplein και Muntplein.  Για διαμάντια και πολύτιμες πέτρες επισκεφθείτε κάποιο από τα πολλά κέντρα κοπής διαμαντιών της πόλης όπως: ο οίκος Coster Diamonds (Paulus Potterstraat 2-6), ο οί­κος Stoeltie Diamonds (Wagenstraat 13-17), Amsterdam Diamonds (Center Rokin 1-5), και άλλοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα διαπιστώσετε, ότι το Άμστερνταμ διαθέτει μια τε­ράστια ποικιλία καταστημά­των και αγορών. Έτσι, αν ψάχνετε για δώρα θα βρείτε άφθονες ιδέες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα κλασ­σικά: Αντίκες κάθε είδους, Διαμάντια αλλά και παραδοσιακά κοσμήματα, Τυρί και Σοκολάτες, Ξύλινα τσόκαρα, Μπλε πορσελάνες και διάφο­ρα κεραμικά, Βολβούς φυτά και λουλούδια, Μπύρες (με κύρια την CoIombus του Άμστερνταμ), καθώς και τα δημοφιλή ολλανδικά ποτά: jenever (ελαφρά λιπαρό τζιν), jonge (τζιν με οξεία γεύση) και oude (τζιν με πιο ήπια γεύση), Χειροποίητες Δαντέλες, Πίνακες και έργα Χαρακτικής.

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΗΣ. To εξελιγμένο σύστημα δημοσίων μεταφορών στο Άμστερνταμ, αποτελεί το καλύτερο μέσο για να εξερευνήσετε τόσο τα εντός όσο και τα εκτός πόλης σημεία ενδιαφέροντος, της Ολλανδίας. .  Περιλαμβάνονται: εθνικές και διεθνείς σιδηροδρομικές συνδέσεις, μετρό, αστικός σιδηρόδρομος, τραμ, λεωφορειακές γραμμές, φέρρυ για πεζούς και ποδηλάτες (δωρεάν), ένα γρήγορο δελφίνι προς το Φέλσεν-Ζάουντ, νέα σιδηροδρομική γραμμή Βορρά/Νότου και νέα γραμμή τραμ προς το Έιμπουργκ (μια νέα αστική περιοχή σε ένα τεχνητό νησί) είναι υπό κατασκευή. Φυσικά οι περισσοτεροι εντός πόλης χρησιμοποιούν ποδήλατο. Συνήθως όλοι οι προορισμοί εντός Ολλανδίας είναι μέγιστης απόστασης έως και 3 ώρες, με τρένο. Επιπλέον υπάρχουν τρένα απευθείας σύνδεσης: Άμστερνταμ-Παρίσι, Άμστερνταμ με κύριες Βελγικές πόλεις: Βρυξέλλες και  Antwerp , Άμστερνταμ με κύριες Γερμανικές πόλεις: Βερολίνο, Φρανκφούρτη, Κολονία, επίσης Άμστερνταμ-Μιλάνο και Άμστερνταμ-Βιέννη, Κοπεγχάγη, Πράγα, Βαρσοβία, Μόσχα, Μόναχο, Ζυρίχη, κ.α

Κοντινές Αποδράσεις προς τα Βόρεια: Haarlem: η πλησιέστερη ιστορική πόλη σε απόσταση μόλις 15 λεπτα με τρένο. Waterland & Zaan Region: πανέμορφα χωριουδάκια κοντά στη πόλη. Alkmaar: η ιστορική πόλη με παράδοση στα τυριά. Enkhuizen: ενδιαφέρον πόλη με το Zuiderzee Museum, που αναδεικνύει που ζούσαν στο παρελθόν με το φόβο της θάλασσας οι άνθρωποι. Muiden: μια μικρή πόλη λιμάνι στη έξοδο του ποταμού Vecht, με το ποιο γνωστό κάστρο της χώρας Muiderslot. Naarden: η όμορφη πόλη που ακόμη περιβάλλεται από τείχη του 17ου αιώνα.  Hilversum: όμορφη πόλη γνωστή για το δημαρχείο της και τις διαδρομές στο δάσος. Zaanse Schans: η περιοχή με τους ιστορικούς ανεμομύλους, τα παραδοσιακά εμπορικά, και το Υπαίθριο Μουσείο της. Zandvoort: η πλησιέστερη παραλία.

Ποιο Μακρινές Αποδράσεις : Delft : η μεσαιωνική πόλη που είναι γνωστή για τα μοναδικά κεραμικά της. Gouda: η ιστορική πόλη γνωστή για την τυροκομική αγορά της και το ομώνυμο τυρί. ‘s-Hertogenbosch: τυπική πόλη στη νότια Ολλανδία που «ζει» σε ξέφρενους ρυθμούς κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού. Keukenhof: η πόλη με την εποχιακή ατραξιόν ιδιαίτερα την άνοιξη- τους απέραντους αγρούς με λουλούδια. Kinderdijk: το δίκτυο ανεμόμυλων της αναδεικνύει τη ομορφιά του παραδοσιακού Ολλανδέζικου τοπίου. Leiden: μια ζωντανή φοιτητική πόλη, με το παλιότερο πανεπιστήμιο της χώρας και τα πολυάριθμα μουσεία της. Rotterdam:  η ιστορική πόλη-λιμάνι, αντίπαλου δέους με το Άμστερνταμ. The Hague (Den Haag): η καρδιά της πολιτικής της Ολλανδίας και έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου. Utrecht: η ιστορική πόλη με το εκτενές  σύστημα καναλιών της.

(πηγές: www.holland.com, www.wikitravel.org, www.morguefille.com www.wikipedia.com)


 ΠΡΟΤΑΣΗ:   Ανακαλύψτε το Άμστερνταμ!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης