O πρώην υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Πανάρετος, ο οποίος επί σειρά ετών είχε την ευθύνη των πανελλαδικών εξετάσεων, γράφει στην προσωπική του ιστοσελίδα τις θέσεις και απόψεις του για το «ολίσθημα» της Επιτροπής Εξετάσεων, σχετικά με το θέμα Γ4 της Φυσικής. Η εμπειρία του έχει ίσως αξία για την εκτίμηση του προβλήματος που προκλήθηκε.

«Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε θα είναι η τελευταία φορά που παρατηρείται ατυχής διατύπωση ενός ερωτήματος στις πανελλήνιες εξετάσεις. Το ενδεχόμενο αυτό είναι δύσκολο να αποφευχθεί λόγω των συνθηκών κάτω από τις οποίες δουλεύει η κεντρική επιτροπή των εξετάσεων» σημειώνει ο πρώην υφυπουργός και προσθέτει: «Η αδέξια διαχείριση του προβλήματος που δημιουργήθηκε από τη συνήθη πίεση των ΜΜΕ και επιστημονικών οργανώσεων, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη πείρας της πολιτικής ηγεσίας. Ευτυχώς, η τελική απόφαση ήταν η σωστή. Γιατί ίσως να είναι και η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα που θα καθορίσει ποιοι θα μπουν στις σχολές υψηλής ζήτησης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Πανάρετος επισημαίνει ότι για «πρώτη φορά οι πανελλήνιες εξετάσεις διεξάγονται κάτω από τόσο ιδιόμορφες και αντίξοες συνθήκες», εκτιμά ότι «ίσως αποδειχθεί θετικό ότι την ευθύνη θα έχει μια υπηρεσιακή υπουργός» -παρότι, όπως λέει, πολλοί θα θεωρήσουν αρνητικό «το ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν έχει εμπειρία από τη διαχείρισή τους»- και εκφράζει την ελπίδα ότι «δεδομένου ότι δεν είναι πολιτικό πρόσωπο και δεν έχει προκαλέσει αντιθέσεις, δεν θα δεχθεί κριτική για την κριτική, όπως συμβαίνει συνήθως με τους υπουργούς Παιδείας».

Ο πρώην υφυπουργός επαναλαμβάνει την άποψη «ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις δεν πρέπει να γίνονται κεντρικό θέμα της επικαιρότητας», καθώς, όπως τονίζει, «αρκετό άγχος έχουν οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους από αυτή καθ’ εαυτή τη διαδικασία».

Τέλος, όσον αφορά στην κεντρική επιτροπή των εξετάσεων, αναφέρει ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε τις τεράστιες ευθύνες που επωμίζεται κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, ξενυχτώντας κλεισμένη σε ένα υπόγειο που μοιάζει περισσότερο με πυρηνικό καταφύγιο και κέντρο στρατιωτικών επιχειρήσεων ή με το Fortknox, παρά με αίθουσα συνεδριάσεων εκπαιδευτικών. Με αγωνίες μάλιστα, όχι μόνο για το επιστημονικό μέρος των θεμάτων που θα επιλέξουν αλλά και για τις πολιτικές συνέπειες που ενδεχομένως αυτά θα έχουν!».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης