Συναγερμός έχει σημάνει στην Κολομβία λόγω της έντονης δραστηριότητας που παρατηρείται σε ηφαίστειο στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Το ηφαίστειο Νεβάδο ντελ ΡουίθΠυκνός καπνός και στάχτη άρχισαν να βγαίνουν την Τρίτη μέσα από το Νεβάδο ντελ Ρουίθ, κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή. Τα προβλήματα από την ηφαιστειακή δραστηριότητα είναι έντονα, με τα αεροδρόμια στις πόλεις Μανιθάλες, Περέιρα, Αρμένια και Καρτάγκο να παραμένουν κλειστά για αρκετές ώρες, καθώς υπήρχε κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος λόγω της στάχτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με ανακοίνωσή του, το Παρατηρητήριο Σεισμών και Ηφαιστείων επαναπροσδιόρισε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κρατήρας του ηφαιστείου, αλλάζοντας από κίτρινο σε πορτοκαλί την ένδειξη για τον βαθμό επικινδυνότητας. Ήδη, έχουν δοθεί και οι πρώτες οδηγίες, προκειμένου να εφαρμοστεί σχέδιο απομάκρυνσης των κατοίκων.

Η τελευταία μεγάλη έκρηξη στο Νεβάδο ντελ Ρουίθ είχε σημειωθεί στις 13 Νοεμβρίου του 1985, προκαλώντας μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στη σύγχρονη ιστορία της Κολομβίας.

 
 Η πορεία της λάβας στην έκρηξη του 1985

Ο συνδυασμός καυτής λάβας με παγωμένο χιόνι είχε δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο κάλυψε την πόλη Αρμέρο, προκαλώντας τον θάνατο περίπου 25.000 ανθρώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρακολουθήστε το video…

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης