Η ιστορία του είχε κάνει τον γύρο του κόσμου, αποτελώντας παράλληλα ένα πολύ σοβαρό πλήγμα στην εικόνα που προωθούσε προς τα έξω η πρώην Σοβιετική Ένωση. Ο Ματίας Ραστ είχε πετύχει αυτό που για πολλούς φάνταζε ακατόρθωτο.

Με το μονοκινητήριο αεροπλάνο του είχε ξεκινήσει από το αεροδρόμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία και, αφού διέσχισε μεγάλο τμήμα της σοβιετικής επικράτειας και πέταξε πάνω από το Κρεμλίνο, προσγειώθηκε στην Κόκκινη Πλατεία, χωρίς φυσικά να γίνει αντιληπτός από τα αμυντικά ραντάρ. Ήταν 28 Μαΐου του 1987.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 19χρονος, τότε, Ραστ συνελήφθη από μέλη της KGB και παρέμεινε στη φυλακή για 14 μήνες. Η ενέργειά του όμως αυτή προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό σε μια χώρα όπου η αμηχανία από τους χειρισμούς του Γκορμπατσόφ αυξανόταν καθημερινά και το σιδηρούν παραπέτασμα είχε αρχίσει να τρέμει επικίνδυνα.

25 χρόνια έχουν περάσει από τότε…

Όπως τονίζει ο ίδιος ο Ραστ, το βασικό του κίνητρο ήταν να στείλει ένα μήνυμα προς τις Η.Π.Α. ότι ο μόνος δρόμος για την απεμπλοκή από το παγκόσμιο κλίμα φόβου, που προκαλούσε ο Ψυχρός Πόλεμος, ήταν ο διάλογος. Ήδη το φθινόπωρο του 1986, η συνάντηση μεταξύ Ρόναλντ Ρίγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ για τα πυρηνικά είχε καταλήξει σε ναυάγιο, με την παγκόσμια κοινή γνώμη να παρακολουθεί παγωμένη τις εξελίξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρακολουθήστε το σχετικό video…

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης