Την προφυλάκιση του Εμμανουήλ Σταυριανού αποφάσισε ο 4ος ειδικός ανακριτής, Νίκος Ζαγοριανός, με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα Λεωνίδα Νικολόπουλου.

Κατά την ανάκριση, το πρώην διευθυντικό στέλεχος της Siemens αρνήθηκε τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει και υποστήριξε πως δεν είχε καμία σχέση με την επίμαχη σύμβαση 8002 για την ψηφιοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ε. Σταυριανός υπεραμύνθηκε της νομιμότητας της σύμβασης, υποστηρίζοντας ότι ήταν άκρως επωφελής για τα συμφέροντα του ΟΤΕ και μίλησε για ειλημμένη απόφαση να προφυλακιστεί. «Έχω κληθεί να απολογηθώ σαν να πρόκειται να δώσω επαγγελματική συνέντευξη, αφού η απόφασή σας να με προφυλακίσετε είναι ειλημμένη, παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες που μου αποδίδονται είναι νόμω και ουσία αβάσιμες, αυθαίρετες και αόριστες».

Υποστήριξε ότι αποχώρησε από την ενεργό υπηρεσία τον Απρίλιο του 1999 και ήδη από τον Οκτώβριο του 1998 δεν είχε καμία κατ’ ουσίαν αρμοδιότητα και ουδέποτε συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση 8002 ή εκπροσώπησε τη Siemens κατά την υπογραφή της σύμβασης ή στις Επιτροπές Αξιολόγησης. Επιπλέον ισχυρίστηκε ότι κανείς στις ανακρίσεις και στις δίκες που έγιναν στη Γερμανία δεν ανέφερε ή δεν άφησε υπόνοιες σε βάρος του ότι παρείχε ωφελήματα ή χρηματικά ποσά σε ανώτατα στελέχη του ΟΤΕ για να εισηγηθούν την κατάρτιση και να επιτευχθεί η υπογραφή και η εκτέλεση της συμφωνίας.

Επίσης δήλωσε ότι ήταν υπεραπλουστευτικός ο τρόπος που υπολογίστηκε η ζημία του ΟΤΕ στο κατηγορητήριο και επικαλέστηκε συγκριτικό πίνακα τιμών μεταξύ των Προγραμματικών Συμφωνιών 8002/97 με τη Siemens και 8004/97 με την Intrakom, όπου, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, η προσφορά της Intrakom ήταν 7% υψηλότερη από αυτή της Siemens.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στον τραπεζικό λογαριασμό που εντοπίστηκε στην Αυστρία με την κωδική ονομασία «Νίκος» και δικαιούχο τον Εμμ. Σταυριανό, είπε:

«Η Siemens AG μου ζήτησε να ανοίξω ένα «λογαριασμό με αριθμό» γιατί δεν ήθελε οι υπάλληλοί της που διεκπεραίωναν τις συναλλαγές μεταφοράς ποσών να γνωρίζουν την ταυτότητα του παραλήπτη, ώστε να αποφεύγονται προστριβές μεταξύ των υπαλλήλων. Ο λογαριασμός έπρεπε να συνοδεύεται από μια λέξη κλειδί, στην περίπτωσή μου το «Νίκος». Σημειώνω μετ’ επιτάσεως ότι από την κίνηση του λογαριασμού μου δεν προκύπτει καμία καταβολή χρημάτων σε κανένα λογαριασμό ανώτατου ή ανώτερου στελέχους του ΟΤΕ».

(Πρώτη καταχώρηση: 21 Μαΐου, 23:36)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης