Επιστολή προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξεως απέστειλε ο πρόεδρος της Super League, Κωνσταντίνος Πηλαδάκης, με την οποία εξέφρασε την άποψη πως οι ομάδες θα πρέπει να είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια των γηπέδων. Αυτό σημαίνει πως οι αγώνες θα γίνονται χωρίς την παρουσία της Αστυνομίας, με αποτέλεσμα να μη δίνεται και το 10% των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Η επιστολή κοινοποιήθηκε και προς το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και το υφυπουργείο Αθλητισμού.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι σαφές ότι ουσιαστικό σκέλος των αρμοδιοτήτων της ΕΛ.ΑΣ. δύναται να μετακυλιστεί στο προσωπικό ασφαλείας που διατηρούν οι Π.Α.Ε. Από την πλευρά τους, οι Π.Α.Ε. είναι διατεθειμένες να επωμιστούν συνολικά την υποχρέωση να περιφρουρούν τους χώρους διεξαγωγής αγώνων ποδοσφαίρου που διοργανώνονται με ευθύνη τους. Στο σύνολο τους, οι Π.Α.Ε. – μέλη της Σούπερ Λίγκας εκτιμούν ότι μοναδικός τρόπος για να συνδράμουν ουσιαστικά στην πάταξη φαινομένων βίας στους αθλητικούς χώρους, είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών και υποχρεώσεων που θα τις καθιστούν αποκλειστικά υπεύθυνες για όσα διαδραματίζονται εντός των ποδοσφαιρικών γηπέδων. Με αυτό τον τρόπο, η κάθε Π.Α.Ε. καλείται να αναλάβει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την συμπεριφορά των φιλάθλων της εφόσον και η ίδια διατηρεί αποκλειστικά το δικαίωμα ελέγχου αυτών.

Εκτίμηση του Δ.Σ. της Σούπερ Λίγκας είναι ότι η παραπάνω διαδικασία μπορεί να επιτευχθεί εφόσον ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της ΕΛ.ΑΣ. προσδιοριστούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια τάξη στους χώρους εκτός γηπέδων καθώς και η τήρηση των προβλεπομένων για παρουσία εκπροσώπων της ΕΛ.ΑΣ. στα Κέντρα Ελέγχου Αστυνομίας που εδρεύουν στα γήπεδα. Η ανωτέρω διαδικασία, η οποία μετακυλίει την απόλυτη ευθύνη για την εφαρμογή των μέτρων τάξης εντός γηπέδων όπως αυτά σχεδιάζονται κατά τις συσκέψεις προ της διοργάνωσης των αγώνων, θα βαραίνει αποκλειστικά τις Π.Α.Ε.

Η παραπάνω εισήγηση περί ουσιαστικής ανάληψης ευθυνών από τις Π.Α.Ε. εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο αποσαφήνισης αρμοδιοτήτων και προσδιορισμού κόστους για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σας έχουμε ενημερώσει και με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 2951/24.03.2009 επιστολή μας, σε συνέχεια συζητήσεων μας με όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς (κ. Παυλόπουλο, κ. Αλογοσκούφη, κ. Ιωαννίδη), έχουμε καταθέσει πρόταση, η οποία επί της αρχής είχε γίνει αποδεκτή, για την διαδικασία ορθολογικοποίησης των ποσών που καταβάλλουν οι Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες (ΠΑΕ) προς την Αστυνομία.

Με δεδομένη την βούληση όλων των Π.Α.Ε. να αναλάβουν την ευθύνη για την διεξαγωγή αγώνων ποδοσφαίρου χωρίς την παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. εντός γηπέδων, θεωρούμε αυτονόητη πλέον την ανάγκη να μην ισχύουν οι διατάξεις περί παρακράτησης ποσοστού 10% υπέρ των ταμείων Ε.Τ.Ε.Χ. και Τ.Α.Υ.Α.Π., εκ των συμβάσεων παραχώρησης τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ΠΑΕ-μελών της Σούπερ Λίγκας. Ειδικότερα, προτείνουμε την κατάργηση του άρθρου 33 του Ν. 2800/2000 (ΦΕΚ 41 Α’) καθώς και το άρθρο 14 παράγραφος 1 του Ν. 3554/2007 (ΦΕΚ 80 Α’)».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης