Οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα συνεχιστούν στη Μόσχα στις 18-19 Ιουνίου. Οι έξι δυτικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) και αντιπροσωπεία από το Ιράν συμμετείχαν τις προηγούμενες δύο ημέρες σε συνομιλίες στη Βαγδάτη για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας στη Βαγδάτη Σαΐντ Τζαλίλι υποστήριξε μετά τη λήξη των συνομιλιών ότι ένα από τα βασικά ζητήματα στη χρήση πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς είναι το θέμα του εμπλουτισμού και το Ιράν έχει δικαίωμα να εμπλουτίζει ουράνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον επεσήμανε ότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν πρόοδο ωστόσο παραμένουν σημαντικές διαφορές.

Εν τω μεταξύ, η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε σήμερα ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αμβλύνει τις διαφορές της με την Τεχεράνη σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα. Πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν παραμένουν σε ισχύ.

Για τις δυτικές δυνάμεις, στόχος των συνομιλιών είναι να διασφαλιστεί ότι το Ιράν δεν επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων για το λόγο αυτό πιέζουν την Τεχεράνη για υποχωρήσεις όσον αφορά στο πρόγραμμα εμπλουτισμού του ουρανίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ιράν κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο να επιτύχει τον τερματισμό των κυρώσεων εναντίον των εξαγωγών πετρελαίου και του τραπεζικού συστήματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Η Τεχεράνη ζητεί επίσης από τις διεθνείς δυνάμεις να αναγνωρίσουν ρητά ότι έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί την πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς.

Εάν αυτοί οι όροι εκπληρωθούν, η αντιπροσωπεία προτίθεται να συζητήσει για τη συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό καύσιμο, βάσει της οποίας το Ιράν θα διακόψει τον εμπλουτισμό ουρανίου με αντάλλαγμα καύσιμο για τους αντιδραστήρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης