Στην τελική ευθεία έχουν μπει όλες οι προετοιμασίες για τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Τα εγκαίνια θα γίνουν παρουσία προέδρων χωρών, πρωθυπουργών, διεθνών προσωπικοτήτων και θα έχουν παγκόσμια τηλεοπτική κάλυψη. Εγκαίνια ανάλογα των εκθεμάτων του νέου μουσείου της Ακρόπολης στις 20 Ιουνίου, και όχι εγκαίνια πυροτεχνημάτων ή εφήμερη εκδήλωση ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Οι πόρτες του μουσείου θα ανοίξουν στις 17 Ιουνίου, στις 6 το απόγευμα ειδικά για τους διαπιστευμένους συντάκτες του Υπουργείου πολιτισμού, οι οποίοι για περίπου δύο ώρες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους του και να θαυμάσουν τα εκθέματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 18 Ιουνίου, στις 10 το πρωί, το Μουσείο θα το επισκεφθούν τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου, Διευθυντές ελληνικών Μουσείων, Αρχαιολόγοι Καθηγητές, η Διοίκηση του ΟΑΝΜΑ, τα μέλη του ΚΑΣ, τα μέλη του ΚΣΝΜ, το Συμβούλιο των Μουσείων, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Στις 8 το απόγευμα, στις 18 Ιουνίου, το Μουσείο θα επισκεφθούν Ακαδημαϊκοί, προσωπικότητες του χώρου των γραμμάτων και των τεχνών, οι ξένες Αρχαιολογικές Σχολές στην Ελλάδα, οι Επιτροπές επιστροφής μαρμάρων, από διάφορες χώρες, ο Σύλλογος των Αμερικανών Φίλων του Μουσείου της Ακρόπολης, στον οποίο Σύλλογο μετέχουν και επιφανείς Αμερικανοί και Ελληνοαμερικανοί, διακεκριμένοι ξένοι Καθηγητές, αλλά και ευρύτερα προσωπικότητες του χώρου της τέχνης, αλλά και Πρέσβεις Καλής Θελήσεως, προσωπικότητες από το διεθνή χώρο.

Στις 19 Ιουνίου το Μουσείο θα επισκεφθούν οι ξένοι δημοσιογράφοι από τα μεγάλα διεθνή Μέσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 20 Ιουνίου, κατά την ημέρα των επισήμων εγκαινίων του Μουσείου, προσκεκλημένοι θα είναι οι αρχηγοί κρατών, οι Πρωθυπουργοί, το Υπουργικό μας Συμβούλιο, αρχηγοί των κομμάτων βεβαίως, οι Ευρωπαίοι Επίτροποι. Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ ο κ. Ρογκ, της UNESCO o κ. Ματσούρα, τέως Πρωθυπουργοί, βεβαίως και τέως Πρόεδροι της Δημοκρατίας, τέως Υπουργοί Πολιτισμού, το Ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη», Εθνικοί χορηγοί, εκδότες, ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών.

Στην προβολή των εγκαινίων του Μουσείου συμπεριλαμβάνεται, και το εορταστικό ντύσιμο της πόλης. Όπως ανέφερε ο υπουργός,          

«Από τις 10/6 θα ντυθούν μια σειρά από λεωφορεία του ΟΑΣΑ, τρόλεϊ, συρμοί του ΜΕΤΡΟ, κ.λ.π, με παραστάσεις από τη ζωφόρο του Παρθενώνα. Θα αναρτηθούν μπάνερ σε κεντρικές λεωφόρους της Αθήνας. Θα τοποθετηθούν καλαίσθητες αφίσες με παραστάσεις από εκθέματα του Μουσείου στις στάσεις λεωφορείων, στα τρόλεϊ, κ.λ.π

Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, που η επισκεψιμότητα των Μουσείων συνεχώς μειώνεται, το υπουργείο πολιτισμού αποφάσισε και όρισε την τιμή του εισιτηρίου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 2009 σε 1 ευρώ. Η τιμή του γενικού εισιτηρίου αυτή είναι απροσδόκητα προνομιακή για ένα Μουσείο τέτοιου είδους, αλλά δίνει την δυνατότητα στους πάντες να επισκεφθούν το καινούριο Μουσείο της Ακρόπολης.

Για το 2010, η τιμή του εισιτηρίου θα είναι στα 5 ευρώ, που είναι μικρότερη του μισού της τιμής εισόδου, των Μεγάλων Μουσείων του εξωτερικού.

Αλλά και για μετά το 2010 δηλαδή από την τιμή των 5 ευρώ και μετά, θα υπάρχει ειδική μέριμνα στην τιμή του εισιτηρίου για ηλικιωμένους, μικρά παιδιά, φοιτητές, οικογένειες, άτομα με αναπηρία.

Τέλος σημαντική καινοτομία θα αποτελέσει το λεγόμενο e-ticketing. Ο καθένας από το σπίτι του ή από το γραφείο του, από οποιοδήποτε σημείο της γης θα μπορεί να αγοράζει το εισιτήριό του και να προσδιορίζει και την ώρα της επίσκεψής του, πράγμα που θα διευκολύνει το Μουσείο στη διαχείριση του ωραρίου των επισκεπτών.

Με το ηλεκτρονικό, δηλαδή, εισιτήριο θα διευκολυνθεί και η μαζική επίσκεψη από τα τουριστικά γραφεία και θα αποφεύγεται έτσι και ο συνωστισμός και οι ώρες αναμονής.

Το μόνο που απομένει είναι σε λίγες μέρες να τα δούμε αυτά στη πράξη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης