Είναι γνωστό πως όλοι πρέπει να πλένουν συχνά τα χέρια τους, για να προστατεύονται από τα μικρόβια. Ωστόσο, φαίνεται πως αυτό πρέπει να ισχύει ακόμα πιο πολύ για τις γυναίκες, αφού τα δικά τους χέρια έχουν πάνω τους μια μεγαλύτερη ποικιλία βακτηρίων σε σχέση με των ανδρών, παρόλο που στατιστικά οι γυναίκες όντως πλένουν τα χέρια συχνότερα από τους άνδρες, σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Κολοράντο των Η.Π.Α.. Παράλληλα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όλοι, άνδρες και γυναίκες, έχουν πολλούς περισσότερους τύπους βακτηρίων στα χέρια τους, από το αναμενόμενο.

Οι υπεύθυνοι της έρευνας Ρομπ Νάιτ, καθηγητής βιοχημείας, και Νόα Φίρερ, καθηγητής εξελικτικής βιολογίας, εξεπλάγησαν επίσης από το πόσο διαφορετικά βακτήρια «κουβαλούσαν» στα χέρια τους οι διαφορετικοί άνθρωποι, αλλά και πόσο διαφορετική ήταν η ποικιλία ανάμεσα στα δύο χέρια του ίδιου ατόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Proceedings» της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη μέθοδο ανάλυσης του βακτηριδιακού DNA, διαπίστωσε την ύπαρξη συνολικά 4.742 βακτηρίων στα ανθρώπινα χέρια (100 φορές περισσότερα σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες), εκ των οποίων μόνο τα πέντε βρέθηκαν σε όλα τα χέρια (στρεπτόκοκκος, σταφυλόκοκκος, λακτοβάκιλος κ.ά.), ενώ το 45% χαρακτηρίστηκε ως σπάνιο είδος.

Κατά μέσο όρο ένα ανθρώπινο χέρι φιλοξενεί 150 είδη βακτηρίων. Το αριστερό και το δεξί χέρι του ίδιου ανθρώπου έχουν κοινό μόνο το 17% των συνολικών βακτηρίων. Ορισμένα βακτήρια είναι συχνότερα στο αριστερό ή το δεξί χέρι, ανάλογα με το ποιο από τα δύο είναι το κυρίαρχο, αν δηλαδή το άτομο είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας.

Οι επιστήμονες δεν έχουν βέβαιη απάντηση στο ερώτημα γιατί οι γυναίκες είναι φορείς περισσότερων βακτηρίων, αλλά μια ερμηνεία σχετίζεται με την οξύτητα του δέρματος, καθώς οι άνδρες γενικά έχουν μεγαλύτερη οξύτητα, σε σχέση με τις γυναίκες, γεγονός που «αποθαρρύνει» τα βακτήρια. Άλλες πιθανές ερμηνείες είναι οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα όσον αφορά στην παραγωγή ιδρώτα και άλλων εκκρίσεων των αδένων, η συχνότητα εφαρμογής ενυδατικών και άλλων κοσμητικών προϊόντων, το πάχος του δέρματος ή η παραγωγή διαφορετικών ορμονών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης