Σε… μετωπική σύγκρουση οδηγούνται οι εργαζόμενοι της ΕΑΣ Λάρισας με τη διοίκηση της συνεταιριστικής οργάνωσης και γενικότερα οι υπάλληλοι στις ΕΑΣ της χώρας με την ΠΑΣΕΓΕΣ, μετά την καταγγελία -από την τελευταία- των κλαδικών συμβάσεων και την πρότασή της για επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις.

Οι υπάλληλοι που πρόσκεινται στην Ομοσπονδία από τις περιφέρειες Θεσσαλίας-Ηπείρου και Μακεδονίας πραγματοποίησαν χθες στην ΕΑΣ Λάρισας σύσκεψη με βάση τις παραπάνω εξελίξεις, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κυλιόμενες απεργίες, να μην υπογράψουν επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις και να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε τοπικό επίπεδο οι εργαζόμενοι της ΕΑΣ Λάρισας είναι απλήρωτοι επί 9 μήνες και προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα, ενώ η διοίκηση της οργάνωσης μιλά για έλλειψη εμπιστοσύνης και προχωρά για την παραλαβή των δηλώσεων ΟΣΔΕ σε συμβάσεις με εξωτερικούς συνεργάτες, αποδεσμεύοντας τους 29 υπαλλήλους της Ένωσης που απασχολούνταν με τη διαδικασία.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας, Χρήστος Σιδερόπουλος, με δηλώσεις του στην «Ελευθερία» ρίχνει περαιτέρω «λάδι στη φωτιά», καθώς μιλά για «αθέτηση συμφωνιών από την πλευρά των εργαζομένων και για ανεύθυνη στάση, η οποία έφερε την αποχώρηση του ιδιώτη από το ελαιουργείο».

ΟΣΕΓΟ: «Μην υπογράφετε συμβάσεις»

Να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, με κυλιόμενες 48ωρες απεργίες και να μην υπογράψουν επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις που προτείνει η ΠΑΣΕΓΕΣ αποφάσισαν τα μέλη της ΟΣΕΓΟ που συνεδρίασαν χθες στη Λάρισα, ενώ ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «κάποιες ενώσεις έχουν αρχίσει να πιέζουν με διάφορους τρόπους, που κινούνται στα όρια της ηθικής και του νόμου, τους εργαζομένους για τη σύναψη επιχειρησιακών ή ατομικών συμβάσεων», εξέδωσε η Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων Γεωργικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΣΕΓΟ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ίδια ανακοίνωση η Ομοσπονδία αναφέρει ότι «είναι απόλυτη ανάγκη όλοι οι εργαζόμενοι στις ενώσεις να μείνουν ενωμένοι και να συνειδητοποιήσουν ότι η υποχώρηση και η υπογραφή επιχειρησιακών ή ατομικών συμβάσεων, θα αποτελέσει στον τύμβο μέσα στον οποίο θα θαφτούν τα όνειρα και οι ζωές τους». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού Σωματείου, κ. Στάθη Γαρόφλο, «το κλίμα είναι θετικό, η προσέλευση των εκπροσώπων των Σωματείων ήταν εντυπωσιακή και δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε κανέναν εκβιασμό».

Χρήστος Σιδερόπουλος: «Δεν τους εμπιστευόμαστε πλέον»

Σε υψηλούς τόνους ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΑΣ, Χρήστου Σιδερόπουλου, μετά την απόφαση της ΟΣΕΓΟ να συνεχίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε υποχρεωμένοι να αποδεσμεύσουμε τους 29 υπαλλήλους της ΕΑΣ που ασχολούνταν με τον ΟΣΔΕ και να προσλάβουμε εξωτερικούς συνεργάτες. Η μέχρι τώρα στάση τους δεν αποτελεί εγγύηση ούτε της ομαλής διαδικασίας του ΟΣΔΕ που μας αφορά, ούτε της εξόφλησής τους που τους αφορά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Σιδερόπουλο «μπορεί οι υπάλληλοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για τα δεδουλευμένα (9 μήνες απλήρωτοι, 600.000 ευρώ), ωστόσο η ένταξη της ΕΑΣ στον νόμο 4015 περί εξυγίανσης μας δίνει το δικαίωμα να μην προχωρήσουμε σε πληρωμές προσωπικού, ακόμη και αναγκαστικά. Όσον αφορά στις συμβάσεις εργασίας, από τη στιγμή που η ΠΑΣΕΓΕΣ δεν αποδέχεται τις κλαδικές συμβάσεις, είμαστε υποχρεωμένοι να καλέσουμε τους υπαλλήλους να υπογράψουν επιχειρησιακή ή ατομική σύμβαση. Δυστυχώς, η μέχρι τώρα στάση τους δεν μας επιτρέπει να αναζητήσουμε κοινό πεδίο δράσης».

Πηγή: eleftheria

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης