Μια πρόσφατη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας έδειξε ότι το κλασικό σπιράλ είναι πιο αποτελεσματικό από το χάπι της επόμενης μέρας ως μέθοδος επείγουσας αντισύλληψης.

Το σπιράλ, εκτός από τη χρήση του ως αντισυλληπτικό μέσο, μπορεί να τοποθετηθεί σε επείγουσα βάση, με σκοπό την αποφυγή ενδεχόμενης εγκυμοσύνης έπειτα από «επικίνδυνη» σεξουαλική επαφή. Η τοποθέτηση μπορεί να γίνει έως και πέντε μέρες μετά την επαφή ή την υπολογιζόμενη ημέρα ωορρηξίας, όποιο συμβεί αργότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σπιράλ είναι πάνω από 99% αποτελεσματικό στην αποφυγή μελλοντικής εγκυμοσύνης, όταν χρησιμοποιείται σε επείγουσα βάση. Αντίθετα, τα παραδοσιακά χάπια προσφέρουν ποσοστά αποφυγής εγκυμοσύνης της τάξεως του 97%, ενώ το καινούργιο χάπι -Ella One- έχει αποτελεσματικότητα 98%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χάπια είναι λιγότερο δραστικά, όσο περισσότερο καθυστερεί να τα λάβει η γυναίκα, καθώς και στις υπέρβαρες γυναίκες – προφανώς λόγω χαμηλότερων επιπέδων του φαρμάκου στο αίμα.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του σπιράλ είναι ότι δρα αντισυλληπτικά και στο μέλλον, οπότε η γυναίκα διαθέτει και μακροπρόθεσμη αντισύλληψη με μόνο μία παρέμβαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα πιθανά πλεονεκτήματα του σπιράλ είναι ότι χρειάζεται να τοποθετηθεί από γιατρό, αφού η τοποθέτησή του αποτελεί μια μικρή ιατρική πράξη. Επίσης, είναι βασικό να καλύπτεται η γυναίκα με αντιβίωση κατά των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, ιδιαίτερα αν η «επικίνδυνη» σεξουαλική επαφή δεν ήταν με μόνιμο σεξουαλικό σύντροφο.

Το άρθρο επιμελήθηκε και υπογράφει
ο Θάνος Παπαθανασίου MD (London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου
www.gynaikologos.net

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης