Οι διογκούμενες ανησυχίες για τον ισπανικό τραπεζικό κλάδο αλλά και οι φόβοι πως το πολιτικό αδιέξοδο της Ελλάδας μπορεί να οδηγήσει σε έξοδο της χώρας από το ευρώ δημιούργησαν τη συνταγή για νέες αναταραχές στις αγορές μετοχών και ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας την Τετάρτη.

Στη Μαδρίτη, ο IBEX 35 έκλεισε με πτώση 3,05% στις 6.793,50 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο των πιέσεων εν μέσω δημοσιευμάτων ότι η κυβέρνηση της χώρας θα ζητήσει από τις ισπανικές τράπεζες να εξοικονομήσουν άλλα 35 δισ. ευρώ ώστε να προστατευτούν έναντι δανείων προς τους κατασκευαστές. Μάλιστα δημοσιεύματα θέλουν την ισπανική κυβέρνηση να ανακοινώνει σήμερα την κρατικοποίηση της Bankia. Ο τίτλος της τράπεζας σημείωσε “βουτιά” 5,84%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς ομολόγου ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο του 6% για πρώτη φορά από τον Απρίλιο.

Ανοδικά κινήθηκε και η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς, φτάνοντας έως και το +5,82%. Ο ΜΙΒ 40 υποχώρησε σε ποσοστό 1,01%.

Η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων διασφαλίζοντας την χρηματοδότηση της οικονομίας από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, σημειώνουν οι αναλυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy κάλεσε σήμερα την Ελλάδα να προχωρήσει με τις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις, εκφράζοντας την ανησυχία του για την πολιτική αναστάτωση που προκλήθηκε στη χώρα μετά από τις εκλογές της Κυριακής.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έχασε 0,34% στις 249,73 μονάδες, ενώ ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 υποχώρησε σε ποσοστό 0,47%.

Ο γαλλικός CAC-40 έχασε 0,20% στις 3.118,65 μονάδες, ο γερμανικός DAX 30 σημείωσε μικρή άνοδο 0,47% στις 6.475,31 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε σε ποσοστό 0,42% στις 5.463,50 μονάδες.

Ο ελβετικός SMI έχασε 0,70%.

Στα αποτελέσματα της ημέρας, αυξημένα κέρδη και έσοδα εμφάνισε η γερμανική Allianz SE για το α΄ τρίμηνο στο πλαίσιο των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα τα λειτουργικά κέρδη ξεπέρασαν τα 2,3 δισ. ευρώ από 1,66 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τα τοποθετούσαν στα 2,12 δισ. ευρώ σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires. Τα συνολικά έσοδα ξεπέρασαν τα 30 δισ. ευρώ από 29,91 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για έσοδα 29,79 δισ. ευρώ.

Μειωμένα κατά 63% ήταν τα κέρδη της Commerzbank AG για το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Ειδικότερα, η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 369 εκατ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο από 985 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν περίπου 50% στα 584 εκατ. ευρώ.

Η Commerzbank ανακοίνωσε μαζί με τα αποτελέσματα της ότι κάλυψε το κεφαλαιακό έλλειμμα των 5,3 δισ. ευρώ που είχε προσδιορίσει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) το περασμένο έτος. Η τράπεζα επισήμανε ότι κάλυψε το έλλειμμα πριν τη λήξη της διορίας τον Ιούνιο εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα κεφαλαιακή εφεδρεία ύψους σχεδόν 1,1 δισ. ευρώ.

Ζημιές 431 εκατ. ευρώ κατέγραψε για το πρώτο τρίμηνο η γαλλο-βελγική τράπεζα Dexia SA λόγω του κόστους αναδιάρθρωσης που πραγματοποιήθηκε μέσω κρατικής βοήθειας και των ζημιών που εμφάνισε η θυγατρική της στην Αυστρία

Πηγή:capital
Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης