Ήταν αναμενόμενο και απλώς τα (προσωρινά) στατιστικά στοιχεία από την επίσημη ευρωπαϊκή υπηρεσία Eurostat κατέδειξαν τη δραματική συρρίκνωση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, αλλά και στο σύνολο της Ε.Ε.

Σε ετήσια βάση, δηλαδή το α’ τρίμηνο του 2009, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 4,6% στην Ευρωζώνη και κατά 4,4% στο σύνολο της Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υποχώρηση αυτή του ευρωπαϊκού ΑΕΠ καταγράφεται ως το μεγαλύτερο ποσοστό από τη σύσταση του σχετικού μηχανισμού της Eurostat, το 1996.

Η μείωση αυτή ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που ανέμεναν οι αναλυτές, οι οποίοι προέβλεπαν μία υποχώρηση κοντά στο 2,2%.

Ανάλογα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009, καταγράφεται στο σύνολο της Ε.Ε., όπως και στην Ευρωζώνη, υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 2,5% σε σχέση όμως με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γεγονός που απλώς επιβεβαιώνει την βαθιά κρίση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Χειρότερα είναι τα πράγματα από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, στη πιο εύρωστη οικονομία της Ευρώπης -την Γερμανία- καταγράφηκε η μεγαλύτερη τριμηνιαία μείωση των τελευταίων 40 ετών.

Το γερμανικό ΑΕΠ υπέστη συρρίκνωση κατά 3,8%, καθώς υπήρξε καθίζηση των εξαγωγών, που αποτελούν και τον κινητήριο μοχλό της γερμανικής οικονομίας.

Αλλά, αν στη Γερμανία η συρρίκνωση του ΑΕΠ είναι μεγάλη, σε διάφορες χώρες ειδικά της Ανατολικής Ευρώπης η μείωση του ΑΕΠ έχει λάβει χαρακτήρα δραματικό.

Στη Λετονία και τη Σλοβακία η μείωση ήταν στο 11,2%, και στη Λιθουανία 9,5%.

Οι μοναδικές χώρες που διαφεύγουν της ύφεσης προς το παρόν είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Η Αθήνα κατέγραψε αύξηση 0,3% και η Λευκωσία αύξηση 1,6%.

Όσον αφορά τον ετήσιο ρυθμό του ΑΕΠ, η μεγαλύτερη υποχώρηση καταγράφηκε στη Λετονία (18,6%), ενώ ακολούθησαν η Εσθονία (15,6%), και η Λιθουανία (10,9%).

Από τις βαλκανικές χώρες, στη Ρουμανία το ΑΕΠ υποχώρησε 6,4% σε ετήσια βάση, και στη Βουλγαρία 3,5%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης