Διογκώνεται, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, ο ρόλος των αποδείξεων στο κυνήγι περιορισμού της φοροδιαφυγής, καθώς τα έσοδα του Δημοσίου έχουν «πιάσει πάτο» και τίποτε δεν φαίνεται ικανό να αντιστρέψει την καθοδική τους πορεία.

Η κυβέρνηση «γυρίζει» περίπου επτά χρόνια πίσω, και ετοιμάζεται να υιοθετήσει ένα από τα πιο επιτυχημένα φορολογικά μέτρα του ΠΑΣΟΚ, που είχε μετατρέψει τους καταναλωτές σε…εφοριακούς, δίδοντας κίνητρα για συλλογή αποδείξεων στις περισσότερες συναλλαγές. Το κέρδος για τους φορολογούμενους εκτιμάται τώρα ότι μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του φορολογητέου εισοδήματος, έως και 8.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μέτρο, εκτός της φοροδιαφυγής, συμβάλει και στην τόνωση των εισπράξεων του ΦΠΑ.

Σε πρώτη φάση, σχεδιάζεται να ενταχθούν και άλλες κατηγορίες δαπανών σ’ αυτές που ήδη αναγνωρίζονται για έκπτωση από το εισόδημα των φορολογουμένων, με βάση τις προσκομιζόμενες αποδείξεις.

Έτσι, εξετάζεται να ενταχθούν ορισμένες δαπάνες παροχής υπηρεσιών, όπως από συνεργεία αυτοκινήτων, ξενοδοχεία και λοιπά τουριστικά καταλύματα, καφετέριες, επιχειρήσεις ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθαριστήρια, ενώ δεν αποκλείεται να προστεθούν και δαπάνες που αφορούν σε αγορές ρούχων, παπουτσιών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, βιβλίων, δώρων και καλλυντικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, η Εφορία αναγνωρίζει για έκπτωση από το εισόδημα τις αποδείξεις που προέρχονται από:

-Εστιατόρια, ταβέρνες, πιτσαρίες, κέντρα διασκέδασης, ψητοπωλεία, μεζεδοπωλεία, ουζερί, τσιπουράδικα, ζυθοπωλεία, σνακ μπαρ

-Ωδεία, σχολές χορού, σχολές πολεμικών τεχνών, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, κέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής, κομμωτήρια, διαιτολόγους, διατροφολόγους, ομοιοπαθητικούς, λογοθεραπευτές, μασέρ

-Τεχνικούς κλιματισμού για επισκευή και συντήρηση εγκαταστάσεων και συσκευών κλιματισμού

-Υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές και λοιπούς επαγγελματίες που ασχολούνται με την επισκευή και συντήρηση ακινήτων, όπως ξυλουργούς, επαγγελματίες τοποθέτησης πλακιδίων, υαλοπινάκων και μεταλλικών κουφωμάτων.

Το συνολικό ποσό των αποδείξεων που μπορούν να προσκομίσουν οι φορολογούμενοι μπορεί να φθάσει μέχρι τις 20.000 ευρώ, όμως η έκπτωση από το εισόδημα παρέχεται σε ποσοστό 40% επί του συνολικού ποσού των δαπανών, δηλαδή το ανώτατο όριο του εκπιπτόμενου ποσού είναι 8.000 ευρώ.

Σε δεύτερο επίπεδο εξετάζονται και λύσεις «λοταρίας», σύμφωνα με τις οποίες, όταν ο λήγοντας της απόδειξης συμφωνεί με εκείνο του λαχείου, ο φορολογούμενος θα εισπράττει ένα ποσό, αναλογικό του ύψους της απόδειξης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης