Στις κάλπες καλούνται σήμερα, Κυριακή 6 Μαΐου, οι ψηφοφόροι στη Γαλλία προκειμένου να αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας, σε μια εκλογική αναμέτρηση η οποία μαζί με την αντίστοιχη στην Ελλάδα, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της διεθνούς Κοινότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί… Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών έχει ξεκαθαρίσει πως θα επιδιώξει επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου των Βρυξελλών, απειλώντας να «τινάξει» στον αέρα τον γαλλογερμανικό άξονα που είχε σχηματιστεί τα τελευταία χρόνια και ενισχύθηκε εν μέσω οικονομικής κρίσης. Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρόεδρος προειδοποιεί πως ενδεχόμενη επάνοδο στην εξουσία των Σοσιαλιστών (τελευταία φορά ήταν το 1988) θα αποτελούσε καταστροφή για τη Γαλλία.

«Νίκη των Σοσιαλιστών θα σημάνει πως η Γαλλία θα ακολουθήσει την πορεία της Ελλάδας», είχε πει στην τελευταία του προεκλογική εκστρατεία στο Βεντέ της δυτικής Γαλλίας.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Ολάντ είχε συγκεντρώσει το 28,6% των ψήφων, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Σαρκοζί με 26,2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις θέλουν τον Σαρκοζί να μειώνει στις 4 μονάδες( 48% έναντι 52%) τη διαφορά του από τον Ολάντ, ενώ συνεχίζει να παλεύει μέχρι τέλους για να αλλάξει τον συσχετισμό τονίζοντας ότι θα διαψεύσει του δημοσκόπους αλλά και τα Μ.Μ.Ε. που όπως υποστηρίζει τον έχουν στήσει στον τοίχο.

Βίοι αντίθετοι στο οικονομικό πρόγραμμα

Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, η κρίση στην Ευρωζώνη και το… μεταναστευτικό αποτελούν τις «καυτές» πατάτες για τους δύο υποψηφίους, με τον καθένα να προτείνει τις δικές του λύσεις. Ο απερχόμενος πρόεδρος ξεκαθαρίζει πως δε θα επιτρέψει η χώρα του να βυθιστεί στην ύφεση, διατηρώντας ισχυρή τη Γαλλία. Έχει υποσχεθεί να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα και να μειώσει τους φόρους στους πλούσιους, έτσι ώστε να μπορέσει η χώρα να γίνει πιο ελκυστική για επενδύσεις.

Αντίθετα, ο Ολάντ δεσμεύτηκε να αυξήσει τη φορολογία στους πλουσίους και τις μεγάλες επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας πως η κρίση είναι πολύ σοβαρή και χρειάζονται δομικές αλλαγές. Εξάλλου, σε πρόσφατη ομιλία του είχε επισημάνει πως το δικό του οικονομικό πρόγραμμα θα χρειαστεί έναν χρόνο περισσότερο προκειμένου να ολοκληρωθεί και να οδηγήσει τη Γαλλία στον δρόμο της ανάπτυξης.

Οι κάλπες στη Γαλλία και την Κορσική θα είναι ανοικτές από τις 08.00 το πρωί μέχρι τις 18.00 το απόγευμα, τοπική ώρα (09.00 και 19.00 ώρα Ελλάδος).

Σημειώνεται πως την Τετάρτη, οι δύο αντίπαλοι έλαβαν μέρος σε ένα ντιμπέιτ, το οποίο εκτιμάται πως παρακολούθησαν περίπου 18 εκατ. πολίτες.

Πολιτικοί αναλυτές ανέφεραν πως ο Ολάντ «μπήκε» στην τηλεοπτική αναμέτρηση με τον αέρα του νικητή, ωστόσο ο Σαρκοζί κατάφερε να «κλέψει» τις εντυπώσεις σε αρκετά σημεία του ντιμπέιτ, στοιχείο που εμφανίστηκε και στις μετέπειτα δημοσκοπήσεις.

Η στάση των υπολοίπων κομμάτων

Τα υψηλά ποσοστά του «Εθνικού Μετώπου» στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών έκαναν τη Μαρίν λε Πεν να αποτελεί το Νο1 θέμα συζήτησης για αρκετές ημέρες. Με βασικό θέμα το μεταναστευτικό, Σαρκοζί και Ολάντ επεδίωξαν μέχρι την ύστατη στιγμή να προσελκύσουν ψηφοφόρους.

Η επικεφαλής πάντως του συγκεκριμένου κόμματος κατηγόρησε τον απερχόμενο πρόεδρο ότι «έκλεψε» αρκετές θέσεις του «Εθνικού Μετώπου», καλώντας παράλληλα τους περίπου 6,4 υποστηρικτές της να ψηφίσουν λευκό.

Από την πλευρά του ο Κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού έλαβε ανοικτά το μέρος του επικεφαλής των Σοσιαλιστών. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών είχε συγκεντρώσει το 9%.

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου- Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης