Με το σύνολο και όχι μικρό μόνο μέρος της περιουσίας, που κατέχει στην ΟΛΘ Α.Ε., φέρεται να «προικίζεται», τελικώς, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, από την ελληνική κυβέρνηση, ενόψει της υλοποίησης του σχεδιασμού για την αξιοποίηση, μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2012, του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, προς όφελος του κρατικού κορβανά.

Μεταβίβαση
Περίπου τέσσερις μήνες μετά την αρχική απόφαση για την εκχώρηση στην ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. του 23,30% των μετοχών της ΟΛΘ Α.Ε., το ελληνικό δημόσιο εμφανίζεται έτοιμο να μεταβιβάσει άμεσα στο Ταμείο και το υπόλοιπο 50,97%, που ελέγχει, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα καταστήσει το περιουσιακό του στοιχείο πιο ελκυστικό. «Ενδεχομένως και σήμερα (σ.σ. χθες) το ζήτημα να έχει κλείσει οριστικά, δεδομένου ότι αναμένεται να εξασφαλιστεί η υπογραφή των πέντε συναρμόδιων υπουργών για να ανοίξει και τυπικά ο δρόμος για τη μεταφορά στο Ταμείο του πλήρους ελέγχου της ΟΛΘ Α.Ε.», τόνισε στην «Η» ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ καθηγητής Ι. Κουκιάδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τροποποίηση του αρχικού κυβερνητικού πλάνου για την ΟΛΘ Α.Ε., φέρεται να έχει λάβει ήδη επίσημο χαρακτήρα, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι σύμβουλοι που έχουν προσληφθεί για το εγχείρημα της αξιοποίησης, άρχισαν να επεξεργάζονται όλες τις πιθανές λύσεις, προσβλέποντας στην προσφορότερη.

«Η εργασία τους είναι σε εξέλιξη και οι τελικές τους εισηγήσεις είναι θέμα κάποιων ημερών ή το αργότερο λίγων εβδομάδων», παραδέχθηκε ο κ. Κουκιάδης, τονίζοντας πως τον ίδιο τον βρίσκει σύμφωνο η αλλαγή σχεδιασμού, καθώς «άποψή μου είναι ότι το να δοθεί, για παράδειγμα, ένας μόνο προβλήτας του λιμανιού, στην ουσία δεν συνιστά αξιοποίηση». Υπό το πρίσμα αυτό, η λύση που πιθανότατα θα προκριθεί, θα προβλέπει παραχώρηση πλειάδας ή του συνόλου των δραστηριοτήτων του λιμανιού, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται ακόμη και ένα πιο σύνθετο πλέγμα λύσεων, που θα εκχωρεί «πακέτο» την ΟΛΘ Α.Ε., με κάποιο ή κάποια άλλα συμπληρωματικά λιμάνια της χώρας. «Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα προϊόν που να είναι ελκυστικό για τα ιδιωτικά κεφάλαια και ταυτόχρονα να διασφαλίζει ότι θα μεγιστοποιηθούν και τα οφέλη για τα δημόσια οικονομικά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκιάδης.

Επισκέψεις
Ενδιαφέρον, πάντως, ήδη υπάρχει για την ΟΛΘ Α.Ε.. Πληροφορίες της «Η» τονίζουν ότι τους τελευταίους μήνες οι επιτελείς του λιμανιού δέχθηκαν προφορικές οχλήσεις, αλλά και επιτόπιες επισκέψεις από εν δυνάμει ενδιαφερομένους ενόψει της έναρξης της διαδικασίας παραχώρησης μιας ή περισσοτέρων δραστηριοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδεικτικό, εξάλλου, ότι εφεξής τα νήματα για την ΟΛΘ θα κινούνται από την Αθήνα και το ΤΑΙΠΕΔ είναι και το γεγονός ότι η διοίκηση της ΟΛΘ Α.Ε. μετά την ακύρωση -με απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου- του διαγωνισμού που είχε δρομολογηθεί για την πρόσληψη του χρηματοοικονομικού συμβούλου με αντικείμενο την εκπόνηση business και master plan, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του λιμένα και τη δημιουργία logistic center, δεν πρόκειται να τον επαναλάβει «για να μην κάνουμε την ίδια δουλειά δύο φορές».

Πηγή: Ημερησία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης