Μέσα σε μια ξεχωριστά εορταστική ατμόσφαιρα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, ο Δήμος Πειραιά, σε συνεργασία με σχολές χορού, ενώσεις, συλλόγους και γυμναστήρια της πόλης, πραγματοποίησε χθες, στην πλατεία του Αγ. Κωνσταντίνου, μεγάλη μουσικοχορευτική εκδήλωση.

Από το πρωί εκατοντάδες Πειραιώτισσες και Πειραιώτες κάθε ηλικίας, ψυχαγωγήθηκαν και απόλαυσαν :

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πρώτο μέρος (11:00-14:00), παραδοσιακούς χορούς από την Κάρπαθο, τη Μικρά Ασία, τη Θράκη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κεφαλονιά και την Κρήτη.

Επίσης, χορογραφίες ατομικές, ζευγαριών και ομαδικές σε latin, oriental, rock n΄ roll, hiphop, zumpa, μπαλέτο, σύγχρονο και μοντέρνο από σχολές της πόλης.

Στο δεύτερο μέρος (18:00-22:00),  παραδοσιακούς χορούς από τον Πόντο, τη Θράκη, τη Μάνη, τη Μήλο, την Καππαδοκία,  τη Μικρά Ασία, τους Σαρακατσάνους και την Κρήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι,  πολιτιστικοί φορείς της πόλης, παρουσίασαν  λαϊκό πρόγραμμα και χόρεψαν αξέχαστα τραγούδια του Πειραιά.

Επίσης,  παρουσιάστηκαν χορογραφίες ατομικές, ζευγαριών και ομαδικές σε latin, oriental, capoeira, Rnb, salsa, reggaeton freestyle hiphop, zumpa, σύγχρονο και μοντέρνο χορό από σχολές της πόλης.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εκδηλώσεων ο Δήμαρχος της πόλης κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, επεσήμανε μεταξύ άλλων:
«Φίλες και φίλοι,
Σ’ αυτή την πόλη, στον πανέμορφο Πειραιά μας, όλοι γνωριζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια. Όλοι θυμόμαστε πώς είχε καταντήσει αυτός ο χώρος στον οποίο βρισκόμαστε σήμερα. Ένα άναρχο πάρκινγκ που αποτελούσε ντροπή για την αισθητική, τον πολιτισμό και την ιστορία της πόλης.
Για μένα, η οδός Αγίου Κωνσταντίνου ήταν ένα προσωπικό στοίχημα. Όταν έλεγα ότι θα της δώσουμε ζωή, λίγοι το πίστευαν. Γιατί ο κόσμος είχε διολισθήσει στην μοιρολατρία και την ηττοπάθεια του «τίποτα δεν αλλάζει». Όμως τα καταφέραμε.

Σήμερα οι Πειραιώτες και οι Πειραιώτισσες, αλλά και οι επισκέπτες απολαμβάνουν έναν όμορφο χώρο. Η Αγίου Κωνσταντίνου απέκτησε ζωή. Λουλούδια, δέντρα, παγκάκια. Στις γιορτές των Χριστουγέννων στήσαμε ένα υπέροχο παγοδρόμιο που το απόλαυσαν τα παιδιά όχι του μόνο του Πειραιά, αλλά και άλλων περιοχών της Αττικής.

Σε λίγες μέρες θα εγκαταστήσουμε ένα παιδότοπο, ενώ στα παγκάκια θα εγκατασταθούν πέργκολες, ώστε να κάθονται υπό σκιάν τα «παιδιά της τρίτης ηλικίας», καμαρώνοντας τα εγγόνια τους την ώρα πουν παίζουν. Ο Πειραιάς γιορτάζει σ’ ένα κλίμα ευωδιών. Έχουμε την μεγαλύτερη Ανθοκομική Έκθεση που γίνεται στο Λεκανοπέδιο. Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού οργανώσαμε ένα γλέντι που τόσο έχουμε ανάγκη. Πολύ συχνά στερούμαστε τον χορό λόγω των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Εμείς οι Έλληνες είμαστε από τη φύση μας, άνθρωποι αισιόδοξοι.  Κάποιοι μου είπαν να αναστείλω ή να ακυρώσω αυτές τις εκδηλώσεις γιατί έχουμε εκλογές. Λες και πρόκειται για καμιά κατάρα. Οι εκλογές είναι ο κορυφαίος θεσμός της Δημοκρατίας. Οι νεότεροι μπορεί να μην το θυμούνται, αλλά η Ελλάδα στερήθηκε τις εκλογές από το 1967 ως το 1974. Μόνο όταν έχουμε δικτατορία δεν υπάρχουν εκλογές. Ο ελληνικός λαός δίνει λύση μέσα από τις εκλογές.
Γι’ αυτό με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση, ζητώ από τον Πειραϊκό λαό να δώσει στην πόλη την πρωτιά όσον αφορά την συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. Σας καλώ δηλαδή να ακολουθήσουμε
το παράδειγμα του Ολυμπιακού που χθες έδωσε άλλη μία πρωτιά στον Πειραιά μας, κατακτώντας μετά το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδος.
Αγαπητοί φίλοι, μην ξεχνάτε επίσης, ότι αυτή η μεγάλη αλλαγή στην πόλη μας ήλθε με τις εκλογές. Μετά τις εκλογές καθαρίσαμε τον Πειραιά και βάλαμε τον Πειραιά σε φάση αναγέννησης. Μετά τις εκλογές νικήσαμε το παρεμπόριο, αναδείξαμε το φυτικό πράσινο
και καθιερώνουμε ως κορυφαίο θεσμό την «Αμφικτυονία» που έρχεται.

Όλοι οι σύλλογοι των καταγόμενων απ’ όλα τα σημεία της ελεύθερης και αλησμόνητης Ελλάδας γινόμαστε μια αγκαλιά με τα ήθη, τα έθιμά μας, τους χορούς, τα τραγούδια και τα εδέσματά μας.
Φέτος γιορτάζουμε για πρώτη φορά την Παγκόσμια Ημέρα Χορού. Θα δούμε τον πλούτο του πολιτισμού μας, αλλά και τις επιδράσεις της μουσικής άλλων χωρών. Η Ελλάδα που προσπαθούν να την απαξιώσουν είναι υπερδύναμη πολιτισμού. Η Ευρώπη χρωστάει στην
πατρίδα μας την πολιτιστική της υποδομή. Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς Ελλάδα.
Θα δούμε χορούς που εκτελούνται στα κοινωνικά μορφώματα της ελληνικής υπαίθρου και των νησιών μας, και των οποίων οι ρίζες ανάγονται στις αρχαίες ελληνικές πρακτικές.
Οι χοροί αυτοί είναι ο συρτός, ο καλαματιανός, ο τσάμικος, ο μπάλος, η σούστα και πολλοί άλλοι. Η διάδοσή τους οφείλεται επίσης στις εσωτερικές μετακινήσεις πληθυσμών που έφεραν μαζί και  την μουσικοχορευτική παράδοσή τους. Σήμερα και οφείλω αυτό να
το αναδείξω, οι δημοτικοί χοροί διασώζονται όχι με πρωτοβουλίες του
υπουργείου Πολιτισμού -αν και θα έπρεπε- αλλά μέσα από την δράση τοπικών χορευτικών συλλόγων και μέσω τοπικών εκδηλώσεων και σχολών χορού. Υπάρχει μια ακόμη κατηγορία χορών που
θα απολαύσουμε.

Οι αστικολαϊκοί που αναπτύχθηκαν στα αστικά κέντρα του 2ου αιώνα και αντικατέστησαν παλαιότερα ήδη. Πρόκειται για τον ζεϊμπέκικο, το χασάπικο, τον καρσιλαμά. Οι χοροί αυτοί ήλθαν και ρίζωσαν στις πόλεις και τα λιμάνια της Ελλάδος με τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και σήμερα αποτελούν μουσικές εκφράσεις όλων των Ελλήνων.
Χορεύουμε, γλεντάμε και δημιουργούμε αισιοδοξία σ’ αυτή την πόλη. Χρωστάμε ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά μας και κάνουμε το παν για να τους το προσφέρουμε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις παρουσιάσεις των συλλόγων  της πόλης, Πειραιώτισσες και  Πειραιώτες χόρεψαν σε παραδοσιακούς ρυθμούς μέχρι αργά το βράδυ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι: Αντιδήμαρχοι κκ Λ. Σαρρή, Γ. Δαβάκης, Κ. Λαουλάκου, ο Πρόεδρος του ΟΠΑΝ κ. Γ. Σιγάλας, ο εντεταλμένος  Δημοτικός Σύμβουλος κ. Π. Ζερβουλάκος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ι. Δανιήλ και Ι. Παππάς και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Στ. Διαμαντίδης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης