Σε επιχείρηση κάλυψης των ευθυνών του πρωθυπουργού, από τους εισαγγελείς, εξελίσσεται η υπόθεση της δικαστικής έρευνας, που αφορά στη διαχείριση 50 εκατομμυρίων ευρώ του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο φάκελος εστάλη σήμερα στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο κακοδιαχείρισης για τέσσερις Υπουργούς. Μεταξύ αυτών και ο κ. Κώστας Καραμανλής, τον οποίο οι εισαγγελείς “απαλλάσσουν” με το πρόσχημα ότι την επίμαχη περίοδο είχε εκχωρήσει όλες τις αρμοδιότητες στην Φάνη Πάλλη Πετραλιά.  

Κατά τους δυο εισαγγελείς που χειρίστηκαν την υπόθεση μετά την απόπειρα αυτοκτονίας του Χρήστου Ζαχόπουλου, η έρευνα αφορά τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, Γιώργο Βουλγαράκη και Μιχάλη Λιάπη για τα πεπραγμένα στο υπουργείο Πολιτισμού, σε ό,τι αφορά στις επιχορηγήσεις χρηματικών ποσών από τον ειδικό λογαριασμό του υπουργείου. Αυτοί είναι οι πολιτικοί, που καλούνται να δώσουν λόγο στη Βουλή. Είναι προφανές, πως οι εισαγγελείς επέλεξαν να μην αναφερθούν στο όνομα του πρωθυπουργού, που έως το 2006 ήταν και Υπουργός Πολιτισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το πόρισμα της έρευνας που διενήργησαν οι εισαγγελείς Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου και Παναγιώτης Αθανασίου, προκύπτει ενδεχόμενη ποινική ευθύνη υπουργών για την περίοδο 2001 έως και 21 Οκτωβρίου 2007, σε ό,τι αφορά χρηματικά ποσά ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, που διατέθηκαν με υπουργικές αποφάσεις προς φορείς και σωματεία εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού.

Οι δύο εισαγγελείς διαπίστωσαν, ότι διάφοροι φορείς, που ενδέχεται να υπερβαίνουν τους 80, έλαβαν από το 2001 έως και το 2007, διάφορα χρηματικά ποσά για πολιτιστικές δραστηριότητες. Την ίδια περίοδο έλαβαν μεγάλα χρηματικά ποσά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων του υπουργείου Πολιτισμού και το Ταμείο Αλληλοβοηθείας Προσωπικού Υπαλλήλων του ΥΠΠΟ.

Ενδεικτικά αναφέρεται στο πόρισμα, ότι από το 2004 έως το 2006 η Ομοσπονδία έλαβε ποσό άνω των 29 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το Ταμείο, περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ.  Κι ενώ στις υπουργικές αποφάσεις αναγράφεται ότι τα ποσά αυτά επιχορηγούνται στους εργαζόμενους για ενίσχυση πολιτιστικών δραστηριοτήτων τους, στην πραγματικότητα διατέθηκαν για καταβολή επιδομάτων στους υπαλλήλους, κάτι που δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την περίπτωση της κ. Πετραλιά, που ήταν αναπληρώτρια υπουργός, θεωρήθηκε ότι της είχαν εκχωρηθεί όλες οι αρμοδιότητες, όταν το αξίωμα κατείχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Κύκλοι της Αντιπολίτευσης σημειώνουν ωστόσο με νόημα, πως στην περίπτωση αυτή η Φάνη Πετραλιά χρησιμοποιείται ως ανάχωμα, για να μη θιγεί ο πολιτικός προϊστάμενός της, που ήταν και στη Κυβέρνηση αλλά και στο Υπουργείο, ο  Κώστας Καραμανλής. Όσον αφορά στον Ευάγγελο Βενιζέλο, είναι σαφές πως το όποιο αδίκημα, αν αποδειχθεί, έχει παραγραφεί, όπως προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών.

Παραμένει ωστόσο στο ακέραιο η πολιτική διάσταση του προβλήματος. Μέρη της υπόθεσης μπαίνουν στο αρχείο, καθώς από το πόρισμα δεν προκύπτει κακοδιαχείριση από τον Χρήστο Ζαχόπουλο την περίοδο που ήταν γενικός γραμματέας, ενώ οι εισαγγελείς προτείνουν να μπει στο αρχείο και η έρευνα για το διαγωνισμό προσλήψεων, στον οποίο μετείχε η 35χρονη προφυλακισμένη Εύη Τσέκου και τον οποίο είχε καταγγείλει ως διαβλητό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δήλωση Λιάπη

«Είναι γνωστό – το έχω δηλώσει άλλωστε επανειλημμένως και στη Βουλή- ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του ειδικού λογαριασμού του ΥΠΠΟ κατευθύνεται για την κάλυψη αναγκών για το προσωπικό. Υπάρχει διακομματική συναίνεση σε αυτό, καθώς όλοι αναγνωρίζουν τις ανάγκες του υπουργείου και των υπαλλήλων. Εξάλλου η καταβολή του σχετικού επιδόματος ξεκίνησε το 2001».

«Στηρίζουμε – μέσα από μια απόλυτα διαφανή διαδικασία- εννέα χιλιάδες υπαλλήλους. Όλους τους υπαλλήλους του ΥΠΠΟ, ανεξάρτητα από τη θέση τους, καθώς είναι οι πλέον χαμηλόμισθοι του Δημοσίου. Πρόκειται για μια ελάχιστη ηθική αναγνώριση των υπηρεσιών που προσφέρουν στον ευαίσθητο τομέα του πολιτισμού» 

Δήλωση Πετραλιά

«Ο έλεγχος για την διαχείριση του δημοσίου χρήματος είναι σε κάθε περίπτωση και απαραίτητος και καλοδεχούμενος. Και μέσα από αυτόν θα αναδειχτεί, θέτοντας τέρμα σε κάθε αμφιβολία, ότι και την περίοδο από το 2004 μέσω του ειδικού λογαριασμού καλύπτονταν, όπως προβλέπονταν από την ΚΥΑ του 2001 των κυρίων Δρυ και Βενιζέλου, η πληρωμή των επιδομάτων και των υπερωριών των υπαλλήλων και των μισθών των ωρομισθίων. Πρόκειται για μια διαδικασία απαραίτητη για να πληρωθούν οι περίπου 12.000 εργαζόμενοι του Υπουργείου Πολιτισμού που ο ρόλος τους ήταν κρίσιμος για την επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων και την απρόσκοπτη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων».

Δήλωση Βουλγαράκη

«Η πιο σημαντική “πολιτιστική δραστηριότητα” για έναν υπουργό Πολιτισμού είναι να έχει η χώρα μας ανοιχτά τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Για να επιτευχθεί αυτό, έπρεπε η πολιτεία να εκπληρώνει τις αναληφθείσες οικονομικές της υποχρεώσεις προς τους χιλιάδες εργαζομένους του υπουργείου Πολιτισμού με βάση όσα είχαν συμφωνηθεί με την κυβέρνηση από το 2001. Και αυτό πράξαμε.»

Στην παραπάνω δήλωση προέβη ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργος Βουλγαράκης, ερωτηθείς από δημοσιογράφους, σχετικά με τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας για τα πεπραγμένα στο υπουργείο Πολιτισμού.

Ο κύριος Βουλγαράκης σημείωσε ακόμη, πως θα υπάρξει πλήρης νομική απάντηση μόλις λάβει γνώση της δικογραφίας.

Δήλωση Βενιζέλου

«Είναι προκλητικό και αστείο η πολύμηνη εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση αυτή, να εντοπίζει τελικά ως μόνο θέμα την καταβολή των επιδομάτων και των υπερωριών των εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού μέσω της Ομοσπονδίας και του ταμείου αλληλοβοηθείας τους.

Η μακροχρόνια αυτή πρακτική που ακολουθήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις και από όλους ανεξαιρέτως τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του κ. Καραμανλή, που όσο ήταν υπουργός Πολιτισμού είχε την γενική ευθύνη του υπουργείου, ήταν σε γνώση της Βουλής και διαμορφώθηκε σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, που για δημοσιονομικούς λόγους προτιμούσε τη λύση αυτή, αντί να καταβάλλει τα επιδόματα και τις υπερωρίες που δικαιούνται οι εργαζόμενοι από τον τακτικό προϋπολογισμό, όπως συμβαίνει με τους εργαζόμενους του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών και αρκετών άλλων υπουργείων.

Ήταν και είναι νομική και ηθική υποχρέωση της πολιτείας να καταβάλλει τις αποδοχές των εργαζομένων της και αλίμονο εάν είναι αυτό το πρόβλημα σε μια χώρα, που ταλανίζεται από υποθέσεις όπως αυτή της Siemens».

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης