Επίσημη επίσκεψη στη Μιανμάρ θα πραγματοποιήσει στο τέλος της εβδομάδας ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε., σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στην ασιατική χώρα, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Δέχτηκα την πρόσκληση του προέδρου, Thein Sein, να επισκεφτώ τη Μιανμάρ. Θα αναχωρήσω στο τέλος της εβδομάδας. Είμαστε μάρτυρες ενθαρρυντικών πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων τον τελευταίο ενάμισι χρόνο. Οι πρόσφατες εκλογές αποτέλεσαν ορόσημο. Βλέπουμε τη Μιανμάρ να ανοίγεται προς τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε τη Δευτέρα ενώπιον δημοσιογράφων ο Ban Ki-moon.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξιωματούχοι του Ο.Η.Ε. δήλωσαν ότι ο γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε. θα παραμείνει αρκετές ημέρες στην ασιατική χώρα, με πιθανότερη ημέρα άφιξής του στη Μιανμάρ να είναι η Κυριακή.

Παράλληλα, ο Ban Ki-moon, χαιρέτισε την απόφαση των Η.Π.Α. και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσουν στην άρση μέρους των οικονομικών κυρώσεων που είχαν επιβάλλει τα προηγούμενα χρόνια σε φυσικά και νομικά πρόσωπα της Μιανμάρ, μετά το πραξικόπημα του Στρατού το 1990 όταν και εμπόδισε την Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία (NLD) να αναλάβει την εξουσία.

Ωστόσο, η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για τις πραγματικές προθέσεις του Στρατού παραμένει, σε μια χώρα η οποία, λόγω γεωγραφικής θέσης, αναμένεται να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια στη σκακιέρα των γεωπολιτικών στρατηγικών. Ήδη έγινε γνωστό πως η Aung San Suu Kyi, επικεφαλής του NLD αρνήθηκε να παρευρεθεί στην πρώτη συνεδρίαση της Νέας Βουλής, ύστερα από τη στάση του προέδρου του Κοινοβουλίου ο οποίος δεν προχώρησε σε αλλαγή των λέξεων «υπερασπίζεται» και «προστατεύει» το Σύνταγμα με το «σέβεται».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ban Ki-moon δεν παρέλειψε να σχολιάσει τη συγκεκριμένη είδηση, υπογραμμίζοντας πως ελπίζει σε περαιτέρω συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης:
Μιανμάρ: Μποϊκοτάζ στην πρώτη συνεδρίαση της Νέας Βουλής, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 24 Απριλίου 2012, 00:19
Ψήφος εμπιστοσύνης στη Μιανμάρ, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 24 Απριλίου 2012, 01:40

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης