«Όπως αρμόζει σε δύο κλάδους, κανένας από τους οποίους δεν είναι σαφώς καθορισμένος ενώ και οι δύο απευθύνονται στο σύνολο της ανθρώπινης ζωής και σκέψης, η ανθρωπολογία και η φιλοσοφία τρέφουν ουκ ολίγη αμοιβαία καχυποψία. Το άγχος που απορρέει από το συνδυασμό μιας διάχυτης και ετερόκλητης ακαδημαϊκής ταυτότητας με τη φιλοδοξία να συνδέσουν περίπου το καθετί με καθετί άλλο και να φτάσουν έτσι στη ρίζα των πραγμάτων αφήνει και τις δύο αβέβαιες για το τι θα έπρεπε να κάνει καθεμιά. Το ζήτημα δεν είναι ότι αλληλεπικαλύπτονται τα σύνορά τους, είναι ότι δεν έχουν σύνορα που θα μπορούσε να χαράξει κανείς με κάποια ασφάλεια. Δεν είναι ότι αποκλίνουν τα ενδιαφέροντά τους, είναι ότι τίποτα, όπως φαίνεται, δεν είναι ξένο για καμιά τους . . .

Αυτό που ακολουθεί είναι ένα ποικιλόμορφο και εν μέρει μόνο τακτοποιημένο σύνολο από σχόλια, παραδείγματα, κριτικές, συλλογισμούς, εκτιμήσεις και διερευνήσεις σχετικά με πρόσωπα και πράγματα που είναι τουλάχιστον εύλογο να θεωρούνται ”φιλοσοφικά” – “σχετικισμός”, “νους”, “γνώση”, “εαυτός”, Ταίηλορ, Ρόρτυ, Κουν, Τζέημς . . . η ιδιότροπη εξέλιξη της επαγγελματικής σταδιοδρομίας μου . . . ηθικές αγωνίες που αναδύθηκαν κατά την επιτόπια έρευνα, κάποια από τα λεγόμενα αντισχετικιστικά επιχειρήματα που διαδόθηκαν πρόσφατα στην ανθρωπολογία . . . ορισμένες μορφές υπεράσπισης του πολιτισμικού τοπικισμού στην ηθική φιλοσοφία . . . σύγχρονες ηθικές και επιστημολογικές διαμάχες που διεξάγονται σήμερα μέσα και γύρω από την ανθρωπολογία . . . ερωτήματα που τίθενται στην πολιτική θεωρία με την πρόσφατη έξαρση των “εθνοτικών συγκρούσεων”.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

                                                                            (από τον πρόλογο του συγγραφέα)

Συγκεντρώνοντας ορισμένα από τα πιο σημαντικά και διαφωτιστικά δοκίμια του Κλίφορντ Γκήρτζ, ο τόμος συνιστά ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας του κορυφαίου αυτού ανθρωπολόγου και στοχαστή του εικοστού αιώνα. Γραμμένα με το απαράμιλλο ύφος του συγγραφέα, απολαυστικά και μαζί ανησυχητικά, τα κείμενα συνθέτουν ένα πανόραμα του σύγχρονου πνευματικού τοπίου από κάποιον που συνέβαλε όσο λίγοι στη διαμόρφωσή του.

Ο Clifford Geertz γεννήθηκε το 1926 στο Σαν Φρανσίσκο. Σπούδασε φιλολογία και φιλοσοφία στο Antioch College και ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Πραγματοποίησε εκτεταμένες εθνογραφικές έρευνες στις ΗΠΑ, στη Νοτιοανατολική Ασία και στη Βόρεια Αφρική. Διετέλεσε καθηγητής στα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, της Καλιφόρνιας, του Σικάγο, της Οξφόρδης και του Πρίνστον, στο Institute for Advanced Study του οποίου παρέμεινε μέχρι το θάνατό του το 2006. Από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια κυκλοφορεί επίσης  Η ερμηνεία των πολτισμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

_________________________________________

Κλίφορντ Γκήρτζ: Διαθέσιμο Φως – Ανθρωπολογικοί στοχασμοί για φιλοσοφικά θέματα

Μετάφραση: Πελαγία Μαρκέτου

Από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια

ISBN: 978-960-221-438-1, σελ. 327, σχ. 17×24, α΄ έκδοση Μάρτιος 2009, τιμή 28,00 € (χωρίς ΦΠΑ)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης