Ο στρατός συμφώνησε την Πέμπτη να μεταβιβάσει την εξουσία σε μια μεταβατική κυβέρνηση η οποία θα πρέπει μέσα σε χρονικό διάστημα δύο ετών να διοργανώσει τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Ο Manuel Serifo Nhamadjo, υποψήφιος που αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γουινέα -Μπισάου, διορίστηκε μεταβατικός πρόεδρος της αφρικανικής χώρας, στο πλαίσιο συμφωνίας ανάμεσα στον στρατό και τα μεγαλύτερα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Την ίδια στιγμή ο αντιπρόεδρος του κυριότερου κόμματος της Αντιπολίτευσης, του Κόμματος Κοινωνικής Ανανέωσης (PRS), διορίστηκε πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, ενός νέου ελεγκτικού οργάνου το οποίο καλείται να διοικήσει τη χώρα μέχρι τις εκλογές.

Ο 54χρονος πολιτικός είναι πρώην μέλος του μέχρι πρόσφατα κυβερνώντος κόμματος, PAIGC, (Αφρικανικό Κόμμα για την Ανεξαρτησία της Γουινέας και του Πράσινου Ακρωτηρίου) του πρώην πρωθυπουργού, Carlos Gomez Junior, ο οποίος κέρδισε τον πρώτο γύρο αλλά συνελήφθη από τον στρατό και εξακολουθεί να κρατείται σε άγνωστη τοποθεσία.

Η Ecowas και οι κυανόκρανοι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ οι αντιδράσεις των χωρών της Δυτικής Αφρικής για το πραξικόπημα της 16ης Απριλίου συνεχίζονται, με τον Ο.Η.Ε. να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να στείλει κυανόκρανους στο αφρικανικό κράτος προκειμένου να επιβλέψει τη μετάβαση της εξουσίας σε μια πολιτικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Ήδη οι χώρες που χρησιμοποιούν ως κύρια γλώσσα τα πορτογαλικά ζήτησαν την Πέμπτη από το Συμβούλιο Ασφαλείας την αποστολή μιας ειρηνευτικής δύναμης στη Γουινέα-Μπισάου.

Μιλώντας εξ ονόματος της Κοινότητας των Πορτογαλόφωνων Χωρών (CPLP), ο υπουργός Εξωτερικών της Αγκόλας, Georges Chikoti, κάλεσε το Συμβούλιο να εξετάσει την πιθανότητα να εγκρίνει μέτρα «με στόχο την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης» στη χώρα αυτή. Παράλληλα, ζήτησε την επιβολή οικονομικών κυρώσεων προκειμένου να ενταθεί η πίεση στον στρατό για να εγκαταλείψει την εξουσία.

Από την πλευρά της η Οικονομική Ένωση Δυτικής Αφρικής (CEDEAO) καταδίκασε μέσω ανακοίνωσής της τη «δημιουργία του λεγόμενου Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου στη Γουινέα –Μπισάου», καταγγέλλοντας το για «σφετερισμό της εξουσίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν αναγνωρίζουμε οποιαδήποτε μεταβίβαση εξουσίας από το στρατιωτικό καθεστώς», προστίθεται.

Διαβάστε επίσης:
Τεταμένο το κλίμα στη Γουινέα-Μπισάου, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 16 Απριλίου 2012, 06:02

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης