Η δομή της τρίχας εξαρτάται από την παραγωγή της κερατίνης, μιας πρωτεΐνης που σε μεγάλο βαθμό αποτελείται από κυστίνη, η οποία είναι ένα αμινοξύ που κάνει την τρίχα εξαιρετικά ανθεκτική και ελαστική.

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο- διατροφολόγο Κυριακή Γούτα, υπάρχουν κάποιες βιταμίνες που ενισχύουν την ποιότητα της τρίχας. Αυτές είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Βιταμίνη Α: είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη, βρίσκεται στο συκώτι, τα γαλακτοκομικά, στις σαρδέλες, στον σολομό, στον κρόκο του αυγού, σε ηπατέλαια. Το καροτένιο είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Α και βρίσκεται στα καρότα, τα βερίκοκα, την ντομάτα, τα σπανάκι, το πεπόνι, το ροδάκινο, όπως επίσης στα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν έντονο πράσινο ή πορτοκαλοκόκκινο χρώμα.

Να σημειωθεί ότι σημαντικές είναι οι απώλειες σε βιταμίνη Α κατά την αφυδάτωση των τροφίμων.

-Βιταμίνη C: είναι υδατοδιαλυτή, αναγκαία για τη σύνθεση του κολλαγόνου. Πρόκειται για ισχυρό αντιοξειδωτικό που αυξάνει το ποσοστό απορρόφησης του σιδήρου στο έντερο. Βρίσκεται στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όπως στην πιπεριά, το λάχανο, την ντομάτα, το κουνουπίδι, τον μαϊντανό, τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, τη φράουλα και το ροδάκινο. Στα ζωικά τρόφιμα η περιεκτικότητα είναι μικρή και κατά την παστερίωση χάνεται ένα μέρος της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσοχή: η θερμική επεξεργασία και η οξείδωση καταστρέφουν τη βιταμίνη C.

-Βιταμίνη Β12: είναι υδατοδιαλυτή, συμμετέχει στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η δουλειά των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι η μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες σε όλους τους ιστούς του ανθρωπίνου σώματος, όπως είναι και τα μαλλιά. Η ανεπάρκεια Β12 οδηγεί σε μαλλιά θαμπά, εύθραυστα και αυτό συμβαίνει λόγω της απουσίας οξυγόνου. Πηγές Β12 είναι όλα τα ζωικά τρόφιμα και κυρίως τα εντόσθια, όπως επίσης και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί βακτηριακή ζύμωση.

-Ψευδάργυρος: η αποστολή του ψευδαργύρου είναι σπουδαία. Συμμετέχει στον μεταβολισμό και τη σύνθεση νουκλεϊκών οξέων, πρωτεϊνών (βασικός ο ρόλος του στην σύνθεση της κερατίνης), βοηθά την ανάπτυξη, την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, τη σεξουαλική ανάπτυξη. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να έχει επιπτώσεις ακόμα και στη μερική ή ολική απώλειά τους. Πηγές ψευδαργύρου είναι τα οστρακόδερμα, τα μαλάκια, τα εντόσθια, το κρέας, τα σύκα, τα μανιτάρια, το φύτρο δημητριακών, τα μη αποφλοιωμένα δημητριακά και οι ξηροί καρποί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Ασβέστιο: ο ρόλος του ασβεστίου είναι να βοηθήσει να μακραίνουν τα μαλλιά χωρίς να σπάνε και να είναι θαμπά και άτονα. Τροφές που δίνουν ασβέστιο είναι τα τυριά, ψάρια, καρύδια, γάλα, αβγά, φρούτα.

-Σίδηρος: είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στους ιστούς. Βρίσκεται σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σπανάκι, θαλασσινά, συκώτι, όσπρια, σύκα.

Οι δίαιτες χαμηλών θερμίδων είναι δυνατόν να μας οδηγήσουν σε θαμπά, εύθραυστα, αδύναμα μαλλιά, ακόμα και σε πτώση αυτών. Είναι καλό να ακολουθείτε διαιτολόγια που είναι εξατομικευμένα και αφορούν στον καθένα σας ξεχωριστά, έτσι ώστε να αποφευχθούν προβλήματα. Η περίοδος αυτή, λόγω της έκθεσης του σώματος, μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις και εφαρμογή διατροφών που υπόσχονται γρήγορη απώλεια πολλών κιλών, χωρίς όμως να προειδοποιούν για τις επιπτώσεις.

Μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες τροφών, μεγάλη κατανάλωση νερού, τακτικών γευμάτων και αρκετών φρέσκων τροφών και λαχανικών διασφαλίζει την υγεία των μαλλιών μας και όχι μόνο.

Πηγή: MediDiatrofi.blogspot.com

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης