Την πύλη των δικαστηρίων της Ευελπίδων πέρασε σήμερα ο Άκης Τσοχατζόπουλος για να απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή, με τους συνηγόρους του να θέτουν σειρά νομικών ζητημάτων για τη σύλληψη και κράτησή του, καθώς και θέμα παραβίασης της Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο  Άκης Τσοχατζόπουλος από το Μάιο του 1998 έως τον Ιούνιο του 2001 απέκρυψε περιουσία ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό – προϊόν παθητικής δωροδοκίας του ίδιου από τις συμβάσεις των ρωσικών πυραύλων TOR M1, ενώ σε ό,τι αφορά τα γερμανικά υποβρύχια, ο πρώην υπουργός φέρεται να δωροδοκήθηκε με το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Στη συνέχεια τα ποσά αυτά ακολούθησαν τον λαβύρινθο των off shore εταιρειών για να καταλήξουν στην αγορά ακινήτων, έκτασης χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.

O πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, από τη Μεγάλη Τετάρτη κρατείται στο τμήμα Ανηλίκων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής ευρισκόμενος σε συνεχή επαφή με την ομάδα των συνηγόρων του, προκειμένου να προετοιμάσει την υπεράσπισή του. Όλες αυτές τις ημέρες τον επισκεπτόταν τακτικά η σύζυγός του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλες δύο συλλήψεις για την ίδια υπόθεση έκανε η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τον γνωστό επιχειρηματία Γιώργο Σαχπατζίδη, βασικό μέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και πρώην ιδιοκτήτη της εφημερίδας «Μακεδονία», καθώς και τον Νίκο Ζήγρα, συγγενή του πρώην υπουργού. Στην επαρχία πραγματοποιήθηκε η σύλληψη της λογίστριας του Άκη Τσοχατζόπουλου, Ευφροσύνης Λαμπροπούλου. Ένα  τέταρτο πρόσωπο, ο επιχειρηματίας Οικονομίδης, ο οποίος καταζητείτο παραδόθηκε στις αστυνομικές αρχές. Και οι τέσσερις απολογούνται αύριο στον ανακριτή.

Στον ανακριτή ο Άκης

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων έφτασε κατά τις 10:00 ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Άκης Τσοχατζόπουλος, για να οδηγηθεί στον ανακριτή κατηγορούμενος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε χρόνια πολλά απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους, ζήτησε συγγνώμη που τους έφερε στα δικαστήρια και χωρίς να φορά χειροπέδες προχώρησε προς το γραφείο του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή. Η απολογία διεκόπη για μία ώρα. Οι συνήγοροι έχουν καταθέσει υπόμνημα 15 σελίδων.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος κρατείτo στο τμήμα Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής από τη Μ. Τετάρτη και τις προηγούμενες ημέρες είχε συνεχείς επαφές με τους συνήγορους του, ώστε να ξεκαθαρίσει την υπερασπιστική του γραμμή.

Στο μεταξύ, θέμα παραβίασης της Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου θέτουν, με ανακοίνωση που εξέδωσαν, οι συνήγοροι υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου, κάνοντας λόγο για «θεατρικό» τρόπο με τον οποίο εκτελέστηκε το ένταλμα σύλληψης.

Η κίνηση των λογαριασμών Σαχπατσίδη και το ακίνητο στην Κεφαλληνίας

Η υπερασπιστική γραμμή

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνήγοροι του κ. Τσοχατζόπουλου καταρχήν αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία, αφού όπως ήδη έχουν ανακοινώσει, δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν να μελετηθεί μία δικογραφία 10.000 σελίδων σε διάστημα λίγων ημερών, ώστε να μπορεί ο κ.Τσοχατζόπουλος να απολογηθεί για όσα του καταλογίζονται.

Στην περίπτωση που δεν δοθεί προθεσμία, οι συνήγοροι έχουν ετοιμάσει ένα υπόμνημα, όπου υποστηρίζουν πως η υπόθεση έχει κλείσει μετά την διερεύνησή της από εξεταστική επιτροπή της Βουλής, η οποία δεν διαπίστωσε ποινικές ευθύνες για τον υπουργό. Επιπλέον, υποστηρίζουν οι δικηγόροι του κ. Τσοχατζόπουλου, ακόμη και αν είχαν τελεστεί αδικήματα, αυτά έχουν πλέον παραγραφεί, σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και το συνταγματικό πλαίσιο.

Αν η αιτίαση αυτή δεν γίνει δεκτή, θα επιμείνουν στην κλήση των μελών του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας, που έλαβε τις τελικές αποφάσεις για τις επίμαχες εξοπλιστικές συμβάσεις.

Σημειώνεται ότι στο ΚΥΣΕΑ προεδρεύει ο εκάστοτε πρωθυπουργός και συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, άλλοι κορυφαίοι υπουργοί, οι αρχηγοί των τριών κλάδων και του ΓΕΕΘΑ κ.ά. Στα τότε ΚΥΣΕΑ, της χρονικής περιόδου 1998-2002, όπου και εγκρίθηκαν τα επίμαχα προγράμματα μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο Κώστας Σημίτης, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Γιάννος Παπαντωνίου,ο  Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Θεόδωρος Πάγκαλος κ.ά. 

Οι συνήγοροι του κ. Τσοχατζόπουλου θα ισχυριστούν πως ο πρώην υπουργός υπέγραψε τυπικά τις συμβάσεις και πως κανένα έμβασμα δεν ήταν απευθείας προς τον ίδιο.

Ειδικά για το ζήτημα των υποβρυχίων, ο υπουργός αναμένεται να προτάξει το επιχείρημα ότι εκείνος αποχώρησε το 2001, ενώ η κατασκευή των υποβρυχίων «214» διαρκεί μέχρι και σήμερα στη βάση της ίδιας ακριβώς σύμβασης.

Επίσης θα ζητήσουν να μην κριθεί προφυλακιστέος, υποστηρίζοντας ότι ο πρώην υπουργός, αφενός είναι αναγνωρίσιμος ευρέως κι έτσι η φυγή του είναι αδύνατη, αφετέρου μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει κανένα τέτοιο δικαίωμα, αφού όσες φορές του έχει ζητηθεί από τις αρχές να καταθέσει, το έχει κάνει.

Ήδη σε ανακοίνωσή της, η ομάδα των συνηγόρων του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, έχει χαρακτηρίσει τη διαδικασία της σύλληψης ως «θεατρική» και κάνουν λόγο για παραβίαση της συνθήκης περί Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Την ανακοίνωση υπογράφουν ο καθηγητής Λεωνίδας Κοτσαλής, πληρεξούσιος δικηγόρος του κ. Τσοχατζόπουλου, εκφράζοντας τις νομικές θέσεις και των λοιπών πληρεξουσίων δικηγόρων, Ιωάννη Νικολάου, Ιωάννη Παγορόπουλου και Γρηγορίου Τσόλια.

Εμπλέκεται και το Βατοπέδι

Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης, εκτός από τις μίζες των εξοπλιστικών, βρίσκεται και η υπόθεση της μεταβίβασης τριών ακινήτων του Άκη Τσοχατζόπουλου στη Μονή Βατοπεδίου μέσω της εταιρείας «Torcaso Investment. Ltd».

Κατά το χρονικό διάστημα από 24 Ιανουαρίου 2007 μέχρι το 2010, σύμφωνα με το πόρισμα της εισαγγελικής Αρχής, ο κ. Τσοχατζόπουλος ενεργώντας από κοινού με τους Νικόλαο Ζήγρα και Γεώργιο Σαχπατζίδη, μεταβίβασε από την εταιρία «TORCASO Investment Ltd», στην Ι.Μ. Βατοπεδίου, τρία ακίνητα επί της λεωφόρου Κηφισίας, η αγορά των οποίων είχε γίνει μέσω της εταιρίας «TORCASO Investment Ltd», η οποία «είχε δαπανήσει» για την αγορά τους περίπου 1.400.000.000 δραχμές.

Τα ακίνητα περιγράφονται ως μία αίθουσα 964 τμ, αίθουσα 1000 τμ και 22 θέσεις παρκινγκ, όλα στο ίδιο κτίριο, και ένα ακόμη στην Κυψέλη. Όλα πουλήθηκαν στην Μονή Βατοπεδίου από το 2007 έως το 2010, η οποία έλαβε δάνεια για την αγορά τους, έναντι συνολικά 6 εκατ. ευρώ, ποσό που, μέσω του εξαδέλφου του πρώην υπουργού Ν. Ζήγρα, ο κ. Τσοχατζόπουλος τοποθέτησε στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να κληθεί ως μάρτυρας στην υπόθεση δωροληψίας του Άκη Τσοχατζόπουλου ο ηγούμενος Εφραίμ, μία σκέψη που όμως, προσκρούει, κατ΄ άλλους, τόσο στην κοινή, όσο και στην δικονομική λογική, αφού εμπλέκεται ως κατηγορούμενος σε παρεμφερείς υποθέσεις.

Επιμέλεια: Πάνος Πικραμένος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης