Την άρση της ασυλίας της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρας Μπακογιάννη, ζητεί ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αθανάσιος Κατσιρόδης, για το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες.
Η υπόθεση, η οποία παίρνει πλέον τον δρόμο για τη Βουλή, αφορά στη δήλωση πόθεν έσχες 2011 (χρήση του 2010), στην οποία δεν είχε συμπεριλάβει 1 εκατομμύριο δολάρια. Το ποσό αυτό ήταν κατατεθειμένο σε λογαριασμό του Λονδίνου από ρευστοποίηση μετοχών στις Η.Π.Α..
Για την υπόθεση έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για άμεση συνέργεια στην ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες εις βάρος του συζύγου της, Ισίδωρου Κούβελου.
«Δεν θα κάνω χρήση ασυλίας»
«Χρήση της ασυλίας δεν πρόκειται να κάνω» ξεκαθάρισε η Ντόρα Μπακογιάννη σχετικά με το αίτημα άρσης της ασυλίας της από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και έκανε λόγο για «συνέχεια της στημένης υπόθεσης» που αφορά στη δήλωση του πόθεν έσχες του συζύγου της.
«Την πρώτη ημέρα της προεκλογικής περιόδου πληροφορούμαι από δημοσιογράφους και όχι από τη Βουλή, η οποία επισήμως με ενημέρωσε ότι δεν έχει παραλάβει οτιδήποτε, τη συνέχεια της στημένης υπόθεσης που αφορά στη δήλωση του πόθεν έσχες του συζύγου μου. Ο κόσμος καταλαβαίνει τη σκοπιμότητα της ενέργειας αυτής, την επόμενη μέρα της διάλυσης της Βουλής».
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας ανέφερε επίσης: «Είναι σαφές ότι η μάχη που δίνουμε για την παράνομη χρηματοδότηση των κομμάτων έχει ενοχλήσει πολύ και πολλούς».
Το χρονικό
Μετά την αποκάλυψη του ονόματος του Ισίδωρου Κούβελου, επιχειρηματία και συζύγου της, ως του ανθρώπου που έβγαλε στο εξωτερικό το ένα εκατομμύριο δολάρια, η ίδια μιλώντας στο zougla radio, δήλωσε «αιφνιδιασμένη», καθώς -όπως είπε- δεν γνώριζε τίποτα.
Ο επιχειρηματίας Ισίδωρος Κούβελος είναι ο κάτοχος του λογαριασμού στην τράπεζα του εξωτερικού.
Λίγο πριν από την αποκάλυψη του ονόματος είχε προηγηθεί η ανεπίσημη ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών από τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο.
«Δεν είναι βουλευτής, ούτε πρώην ούτε νυν, αλλά συγγενικό πρόσωπο που εξήγαγε το ένα εκατομμύριο ευρώ σε λογαριασμό του εξωτερικού». Με αυτά τα λόγια και ενοχλημένο ύφος, ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για την πρόοδο στον εντοπισμό του πολυσυζητημένου βουλευτή.
Προφανώς, οι εξηγήσεις του προέδρου της Βουλής εκθέτουν τον πρόεδρο της Αρχής για τη διακίνηση μαύρου χρήματος, Παναγιώτη Νικολούδη, αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος, αν και γνώριζε τα παραπάνω, μίλησε για… βουλευτή και στη συνέχεια για ζεύγος, όπου ο ένας εκ των δύο είναι πολιτικό πρόσωπο, αρνούμενος ωστόσο να αποκαλύψει το όνομά του.
Με μια ανακοίνωσή της, η ανεξάρτητη βουλευτής, Ντόρα Μπακογιάννη, έλυσε τον γρίφο του «φαντομά» εκατομμυριούχου. Είναι ο σύζυγός της, Ισίδωρος Κούβελος, ο οποίος ρευστοποίησε -σύμφωνα με την κυρία Μπακογιάννη- μετοχές από την Αμερική και μέσω ελληνικής τράπεζας εξήχθησαν στο Λονδίνο για αγορά πλοίου.
«Είναι απαράδεκτο να σπιλώνουν έτσι ονόματα και μάλιστα με αφορμή μια επιχειρηματική δραστηριότητα. Τα εισοδήματά μας είναι όλα δηλωμένα» είπε μπροστά στις κάμερες η πρώην υπουργός.
Την κυρία Μπακογιάννη ενημέρωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Πόθεν Έσχες των βουλευτών Βαγγέλης Αργύρης, ο οποίος ζήτησε πληροφορίες για το 1 εκατ. δολάρια και το συγκεκριμένο έμβασμα του συζύγου της, με αποτέλεσμα στο επιτελείο της Ντόρας Μπακογιάννη να σημάνει συναγερμός.
Η πρώην υπουργός ήταν σφόδρα ενοχλημένη με τον πρόεδρο της ανεξάρτητης αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, Παναγιώτη Νικολούδη, και με τον τρόπο με τον οποίο εκείνος έδωσε τα στοιχεία στην επιτροπή, θεωρώντας μάλιστα πως όλα έγιναν εσκεμμένα σε έναν ανελέητο πολιτικό πόλεμο.
«Το άκουγα το θέμα όλες αυτές τις μέρες, αλλά δεν πήγαινε στο μυαλό μου ότι επρόκειτο για τον σύζυγό μου» είπε ακόμη η πρώην υπουργός.
Aκούστε τι είχε δηλώσε η κα Μπακογιάννη μισή ώρα μετά την αποκάλυψη του ονόματος του συζύγου της, ως του ανθρώπου που έβγαλε στο εξωτερικό το ένα εκατ. δολάρια:
Ακούστε τι είχε δηλώσει ενώπιον της Βουλής:
Παράλληλα έφθασαν στη Βουλή και τα στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών για εξαγωγή χρημάτων από πολιτικούς, άνω των 100.000 ευρώ, σε λογαριασμούς του εξωτερικού. Τα στοιχεία αυτά παραδόθηκαν στην Επιτροπή της Βουλής για τον έλεγχο των Πόθεν Έσχες των βουλευτών.
Διαβάστε επίσης: ”Αιφνιδιάστηκα, δεν ήξερα τίποτα”