Ρεπορτάζ: Μίλλη Σιδέρη

Η αυτοχειρία του Δημήτρη Χριστούλα άλλα και εκατοντάδων συνανθρώπων μας που οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία, λόγω της δυσμενούς κατάστασης που βίωναν, καθώς και η ραγδαία αύξηση εισαγωγών σε ψυχιατρικά καταστήματα, συνθέτουν τη σκληρή εικόνα της Ελλάδος του 2012.

Η κίνηση του 77χρονου συνταξιούχου να βάλει τέλος στη ζωή του έξω από το ελληνικό Κοινοβούλιο μοιάζει περισσότερο με θυσία στον βωμό του Μνημονίου και της οικονομικής ανέχειας που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συμπολίτες μας, αλλά αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν οι «εκπρόσωποί» τους εντός της Βουλής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δημήτρης Χριστούλας, υποστηρικτής του «Δεν Πληρώνω», ήταν βαθιά πολιτικοποιημένος άνθρωπος και εξίσου υπερήφανος. Δεν μπορούσε να σκεφτεί άλλο τρόπο αντίδρασης, όπως και ο ίδιος επεσήμανε στο ματωμένο αποχαιρετιστήριο σημείωμα. Ήθελε να περάσει ένα μήνυμα. Και το πέρασε, προσθέτοντας το όνομά του σε μια λίστα η οποία δεν έχει τελειωμό…

Η ανεργία και τα οικονομικά προβλήματα έφεραν σε απόγνωση ακόμη έναν συμπολίτη μας, ο οποίος έβαλε τέλος στη ζωή του χθες, πέφτοντας από το μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου του διαμερίσματός του, στην Ιεράπετρα. Ήταν ο «άλλος Δημήτρης», ένας 38χρονος άνδρας, πατέρας δύο παιδιών, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και παρέμενε άνεργος για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Άλμα στο κενό από γέφυρα της Εθνικής Οδού, στο ύψος των Χανακίων Ηλείας, έκανε επίσης μια 36χρονη γυναίκα. Από την πτώση τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται στο νοσοκομείου Πύργου. Οι λόγοι που την οδήγησαν σε αυτήν την κίνηση δεν έχουν γίνει γνωστοί, αν και εικάζεται ότι είναι οικονομικοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλα δύο περιστατικά με απόπειρες αυτοκτονίας σημειώθηκαν χθες από δύο νέους ανθρώπους στη Χίο και στην Ηλεία, ενώ πριν από λίγες ημέρες ένας 55χρονος και ένας 28χρονος από τη Χαλκίδα έδωσαν τέλος στη ζωή τους.

2.000 αυτοκτονίες και απόπειρες

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., την τελευταία τριετία, 2.000 άνθρωποι αυτοκτόνησαν ή αποπειράθηκαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Ενδεικτικά στην Αττική τα θύματα ανήλθαν το 2009 σε 158, το 2010 σε 178 και το 2011 σε 198. Στην Περιφέρεια Θεσσαλονίκης το 2009 οι αυτόχειρες ήταν 55, το 2010 ήταν 98 και το 2011 ήταν 97. Στις υπόλοιπες περιφέρειες παρατηρούνται μικρότερα ποσοστά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συγκεκριμένα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η οικονομική κρίση έχει διαταράξει την ψυχική υγεία τόσο των Ελλήνων όσο και των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας, ενώ την ίδια στιγμή ραγδαία αύξηση παρουσιάζει και η χορηγία ηρεμιστικών χαπιών.

Τι λένε οι ειδικοί

Η zougla.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του επιστημονικού συμβουλίου του Δρομοκαΐτιου, κ. Βασίλειο Φωτόπουλο, ο οποίος έκανε λόγο για ραγδαία αύξηση των ψυχικά ασθενών ένεκα της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας διαχείρισής της. Παράλληλα, ο κ. Φωτόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον μέσο όρο της ηλικίας των πολιτών που υποφέρουν από κατάθλιψη ή άλλου είδους ψυχικές διαταραχές, επισημαίνοντας ότι αγγίζει τις νεαρότερες ηλικίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης