Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

50/50

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόλις είκοσι και κάτι, ο Άνταμ (Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ) μαθαίνει ότι πάσχει από καρκίνο. Αποφασίζει όμως, να μην το βάλει κάτω και με την βοήθεια του φίλου του Κάιλ (Σεθ Ρόγκεν) αντιμετωπίζει την ασθένεια, με χιούμορ και αισιοδοξία.

Εμπνευσμένο από μια απίστευτη, αληθινή ιστορία, το “50/50” είναι μια αστεία, συγκινητική, πρωτότυπη ιστορία για τη φιλία, την αγάπη, τη ζωή. Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ (“500 Days of Summer”, “Inception”, “The Dark Knight Rises”) και ο Σεθ Ρόγκεν (“Knocked Up”, “Zack and Miry Make a Porno”, “Superbad”). Δίπλα τους, οι Άννα Κέντρικ (“Up in the Air”, ταινίες “Twilight”), Μπράις Ντάλας Χάουαρντ (“Spider-Man 3”, “Hereafter”) και Άντζέλικα Χιούστον (βραβευμένη με Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την “Τιμή των Πρίτζι”). Η σκηνοθεσία είναι του Τζόναθαν Λεβάιν που το 2008 κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Sundance για την ταινία του “The Wackness”.

Σκηνοθεσία: Τζόναθαν Λεβάιν
Πρωταγωνιστούν: Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, Σεθ Ρόγκεν, Άννα Κέντρικ, Μπράις Ντάλας Χάουαρντ, Αντζέλικα Χιούστον

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


L`Exercice de l`Etat (2011)

Μεταφρασμένος Τίτλος: Ο Υπουργός
Γνωστό και ως: The Minister

Ο υπουργός Μεταφορών, Μπερτράν Σαν-Ζαν, ξυπνά τη νύχτα από τον επικεφαλής του επιτελείου του. Ένα λεωφορείο έχει βυθιστεί σε μια χαράδρα. Αναγκάζεται να πάει εκεί καθώς δεν έχει άλλη επιλογή. Από εκείνη τη στιγμή, αρχίζει η οδύσσεια ενός πολιτικού σε έναν όλο και πιο περίπλοκο και εχθρικό κόσμο.

Ο Pierre Schoeller στην δεύτερη ταινία του (υπογράφει σενάριο, σκηνοθεσία και μουσική!) προσπαθεί να δείξει την αναπόφευκτη σύγκρουση στην οποία έρχεται η ανθρώπινη πλευρά ενός Υπουργού και ο προσωπικός, ιδεαλιστικός του αγώνας με την καταιγιστική πολιτική καθημερινότητα που τον φέρνει αντιμέτωπο με ίντριγκες, σκάνδαλα, διεφθαρμένους και καιροσκόπους αντιπάλους.

Η ταινία προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στην κοινωνία και την πολιτική ζωή της Γαλλίας, χαρακτηρίστηκε από πολλούς «πολιτικό μανιφέστο», έγινε εξώφυλλο στη Liberation και γράφτηκαν σχετικά εκτενή άρθρα σε μεγάλα έντυπα της Γαλλίας, πολλά από τα οποία σύνδεσαν την ιστορία του ήρωα με αυτή του Στρος Καν.

«Ο Υπουργός» έχει ξεπεράσει τα 500.000 εισιτήρια στη Γαλλία, ενώ ενθουσίασε το ελληνικό κοινό στην πρεμιέρα του, στο πλαίσιο του 13ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου όπου και απέσπασε το Βραβείο της Επιτροπής!

Project X

Το “Project X” παρακολουθεί τρεις φαινομενικά ανώνυμους τελειόφοιτους Λυκείου, στην προσπάθεια τους να γίνουν δημοφιλείς στο σχολείο.

Η ιδέα τους; Απλή και αθώα: να κάνουν ένα πάρτι που δεν θα ξεχάσει κανείς… τίποτα όμως δεν μπορεί να τους προετοιμάσει γι αυτή τη βραδιά. Σε χρόνο ρεκόρ, το πάρτι θα το μάθουν οι πάντες, σε μια βραδιά που όνειρα θα καταστραφούν, ονόματα θα κηλιδωθούν και θρύλοι θα γεννηθούν.

Το “Project X” είναι μια προειδοποίηση σε γονείς και αστυνομία παντού. Ο Νίμα Νουριζάντε κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, σε μια παραγωγή του Τοντ Φίλιπς (The Hangover, The Hangover 2).

Σκηνοθεσία: Νίμα Νουριζάντε
Παραγωγή: Τοντ Φίλιπς
Πρωταγωνιστούν: Τόμας Μαν, Όλιβερ Κούπερ, Τζόναθαν Ντάνιελ Μπράουν, Νταξ Φλέιμ, Κίρμπι Μπλις Μπλάντον, Μπρέιντι Χέντερ, Νικε Νέρβις, Αλέξις Ναπ και Μάιλς Τέλερ

Indignados (2012)

Μεταφρασμένος Τίτλος: Οι Αγανακτισμένοι

Του Τόνι Γκάτλιφ, σκηνοθέτη των ταινιών «Υπάρχουν ακόμα γελαστοί τσιγγάνοι», «Vengo», «Swing», «Εξόριστοι».

Μια ταινία για όσους διεκδικούν την ελπίδα για αλλαγή.

Με έμπνευση από το μπεστ σέλερ «Αγανακτήστε!» του διπλωμάτη και συγγραφέα Στεφάν Εσέλ και συνδυάζοντας μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ, ο Τόνι Γκάτλιφ αναδεικνύει την κοινωνική παθογένεια, το οικονομικό αδιέξοδο και το αβέβαιο πεπρωμένο της Ευρώπης. Οδηγός του, ένα σύμβολο-θύμα του καπιταλισμού: μια αφρικανή μετανάστρια που περιπλανιέται στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ισπανία και συναναστρέφεται με τους «αποκλεισμένους» της ευρωπαϊκής κοινότητας (μετανάστες, αστέγους), αλλά και με τους αγανακτισμένους κάθε εθνικότητας που διεκδικούν την ελπίδα για αλλαγή. Το ντοκιμαντέρ Indignados του Τόνι Γκάτλιφ με θέμα το κίνημα των αγανακτισμένων άνοιξε την αυλαία του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης – «Εικόνες του 21ου αιώνα».

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Tony Gatlif
Πρωταγωνιστεί: Mamebetty Honoré Diallo
Παραγωγοί: Chris Bolzli, Georges Fernandez, Tony Gatlif, Romain Malbosc, Delphine Mantoulet, Claudie Ossard, Matilde Rubio
Φωτογραφία: Colin Houben, Sébastien Saadoun
Μοντάζ: Stéphanie Pédelacq
Ήχος: Pierre Bompy, Jean-Barthelemy Velay, Philippe Welsh, Adam Wolny
Μουσική: Valentin Dahmani, Delphine Mantoulet


Oligarchy (2012)

Γνωστό επίσης ως: Ολιγαρχία
του Στέλιου Κούλογλου

Ένας ακήρυχτος πόλεμος, που πρέπει να παραμείνει μυστικός, έχει ξεσπάσει σε ολόκληρο τον πλανήτη. Διεξάγεται από μια χούφτα τραπεζιτών και πολιτικών που κυβερνούν τον κόσμο περιφρονώντας τη δημοκρατία. Τα τελευταία χρόνια, το επίκεντρο των συγκρούσεων έχει μεταφερθεί στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να παίζει το ρόλο του πεδίου δοκιμών. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια οχταμελής ομάδα -που θυμίζει τα δεσποτικά πολίτμπιρο της Σοβιετικής Ένωσης- ρίχνει εκλεγμένους πρωθυπουργούς και διορίζει νέους της αρεσκείας της. Την ονομάζουν ομάδα της Φρανκφούρτης γιατί δημιουργήθηκε στην Όπερα της πόλης, σε μια εκδήλωση αφιερωμένη σε ένα από τα μέλη της ομάδας…

Σκηνοθεσία: Στέλιος Κούλογλου
Σενάριο: Στέλιος Κούλογλου
Φωτογραφία: Χρήστος Αναγνωστόπουλος / Νίκος Θωμόπουλος
Μοντάζ: Θοδωρής Αρμάος
Βοηθός Μοντάζ: Αλέξης Στηλ
Καλλιτεχνική Επιμέλεια – Γραφικά: Νίκος Πολίτης

Συντονισμός Έρευνας: Τάνια Γεωργουπλή, Ελένη Κωνσταντινίδου
Έρευνα: Ελένη Μπέλλου, Δανάη Λεμπεσοπούλου
Διεύθυνση Παραγωγής: Νίκος Θωμόπουλος
Μουσική: Active Member
Μιξάζ-Σχεδιασμός Ήχου: Βαγγέλης Κατσίνας
Παραγωγή: 1984 Productions
Διανομή: 1984 Productions

Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ έγιναν στις Η.Π.Α., τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Μεγάλη Βρετανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τον Ισημερινό και την Ελλάδα.

The Lorax (2012)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Λόραξ
Γνωστό επίσης ως: Dr. Seuss` The Lorax

Αυτή είναι η ιστορία του Τεντ, ένα 12χρονο αγόρι που ζει στην πλαστική πόλη του Θνίντβιλ και το οποίο, στην προσπάθειά του να κερδίσει την αγάπη της Όντρεϊ, του κοριτσιού των ονείρων του, πρέπει να βρει και να της φέρει ένα αληθινό δέντρο. Για να το πετύχει αυτό, καλείται να ανακαλύψει την ιστορία του Λόραξ, ενός ιδιότροπου, αλλά γοητευτικού πλάσματος που παλεύει για να προστατέψει τον κόσμο του δάσους.

Αυτός που αφηγείται την ιστορία του στον Τεντ δεν είναι άλλος από τον επιχειρηματία εκείνον, που λόγω της απληστίας του, προκάλεσε τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία του δάσους.
Στα ελληνικά, δανείζουν τις φωνές τους οι: Παύλος Χαϊκάλης, Κωνσταντίνος Σταυρίδης, Γιώργος Ματαράγκας, Γιάννης Στεφόπουλος, Χριστίνα Κουτσουδάκη, Ντίνος Σούτης, Υακίνθη Παπαδοπούλου, Κατερίνα Γκίργκις, Ηλίας Ζερβός, Δημήτρης Μαρίζας, Τέτα Κωνσταντά, Βίνα Παπαδοπούλου.

Τρεις Μέρες Ευτυχίας (2011)
Μεταφρασμένος Τίτλος: Three Days Happiness

Σε μια πόλη που αποσυντίθεται, τρεις νέες γυναίκες ψάχνουν διέξοδο. Η Ιρίνα ετοιμάζεται να φύγει στον Καναδά για να ξεφύγει από την ”οικογένεια” της που την εκδίδει. Η Άννα παντρεύεται για να διώξει το φάντασμα της διαλυμένης της οικογένειας, ενώ η Βέρα, στο ξεκίνημα της καινούργιας της ζωής, έρχεται αντιμέτωπη με την κρυμμένη πραγματικότητα της δικής της οικογένειας. Μέσα σε τρεις μέρες οι πορείες τους διασταυρώνονται απροσδόκητα και τις οδηγούν προς μια βίαιη ενηλικίωση. Μέχρι που μπορούν να φτάσουν για την ευτυχία;

Σκηνοθεσία, Σενάριο: Δημήτρης Αθανίτης
Φωτογραφία: Γιάννης Φώτου
Μουσική: DNA lab
Μοντάζ: Σταμάτης Μαγουλάς
Σκηνικά: Άση Δημητρουλοπούλου
Εταιρείες Παραγωγής: Dna films, EKK
Χώρα Παραγωγής: ΕΛΛΑΔΑ
Γλώσσα: Ελληνικά
Έτος Παραγωγής: 2011
Διάρκεια: 90′

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης