Την άμεση έκδοση ενός εκ των γιων του Λίβυου Συνταγματάρχη, Muammar Gaddafi, ζήτησε εκ νέου την Τετάρτη το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, με τις Αρχές της Λιβύης όμως να απαντούν για άλλη μια φορά αρνητικά, υπογραμμίζοντας πως «ο Saif al-Islam Gaddafi θα οδηγηθεί σε δικαστήριο της χώρας», μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Το ΔΠΔ προειδοποίησε ότι εάν η Τρίπολη δεν παραδώσει τον κρατούμενο τότε θα πάει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη ανησυχία του για τις συνθήκες κράτησης και για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα διεξαχθεί η δίκη του συλληφθέντα. Εικόνες από τις τελευταίες στιγμές του Muammar Gaddafi, λίγο πριν δεχθεί μια σφαίρα στο κεφάλι, λίγο μετά τη σύλληψή του στη γενέτειρά του, Σίρτη, είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου τον περασμένο Οκτώβριο και αρκετές οργανώσεις προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων φοβούνται πως η δίκη του Saif al-Islam δε θα εναρμονίζεται με τους διεθνείς κανόνες Δικαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του τον Ιούνιο του 2011, όταν εισαγγελείς κατηγόρησαν τόσο τον ίδιο όσο και άλλους Λίβυους αξιωματούχους για τον ρόλο τους στη δολοφονίας εκατοντάδων διαδηλωτών στη διάρκεια της εξέγερσης που οδήγησε στην ανατροπή του Muammar Gaddafi.

Η νέα κυβέρνηση της Λιβύης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να τον παραδώσει. Εφόσον κριθεί ένοχος, αντιμετωπίζει την εσχάτη των ποινών ενώ σε περίπτωση που δικαστεί στη Χάγη, η ανώτερη ποινή είναι η ισόβια κάθειρξη.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του εκπροσώπου της διεθνούς οργάνωσης Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) ο οποίος τόνισε πως «ο Saif θα τύχει μια πιο δίκαιης δίκης στην Ολλανδία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Δε θα καταθέσει στη δίκη του αδερφού της, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2012, 01:26
«Ο θάνατος του Gaddafi μπορεί να αποτελεί έγκλημα πολέμου», Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011, 07:25

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης